Възможно ли е да се пере кожена чанта в пералня?

пране на кожена чанта в СМКожената чанта е незаменим аксесоар за всяка жена. Тя може да служи на притежателката си дълго време, правейки я да изглежда по-стилна и привлекателна. Но не всеки знае как да се грижи за такова скъпо нещо. Някои дори рискуват да изперат кожена чанта в пералня и в резултат да увредят необратимо външния й вид. Как правилно да перете кожена чанта в пералнята и струва ли си да го правите?

Рисковано е да „доверите“ чанта на машина

За да отговорите на този въпрос, трябва да погледнете етикета за грижа за чантата. Най-често производителите забраняват използването на перална машина за почистване. Ако сложите такъв артикул в пералнята, няма да сте доволни от крайния резултат.

От друга страна, някои производители все още позволяват тази опция за грижа, но с резерви. По-специално, използването на конвенционални прахове за пране е забранено. Наличието на абразивни елементи в състава на продукта ще доведе до образуване на гънки върху чанта от естествена кожа или протриване на изкуствената кожа. Не трябва да използвате прах при пране на велурени чанти, но спортните аксесоари могат лесно да преживеят обработка в пералня. Въпреки това, когато ги миете, трябва стриктно да следвате препоръките:

  • задайте температурата на водата не по-висока от 30 ° C;
  • изберете режими за деликатни материали;
  • задайте скоростта на минимум.

деформация на кожена чанта след пране

Въпреки факта, че производителят може да не забранява прането в машина, не си струва да рискувате със скъпи неща. Високите скорости ще накарат чанта от естествена кожа да загуби формата си. Продължителното излагане на влага може да повлияе негативно на структурата на материала.

Класическа опция за почистване

Ако трябва да изперете кожената си чанта, използвайте пране само на ръка, за да сведете до минимум излагането на вода. Най-добре е дори да не перете предмета, а да го избършете със суха или влажна гъба, потопена в течен сапун. Можете да го ходите отвътре и отвън, но не търкайте прекалено силно, в противен случай шевовете на подплатата ще се разпаднат.

внимание! Когато почиствате кожена чанта, не използвайте силна механична сила, за да не развалите материала.

Ако трябва да почистите плат за подплата, спиртният разтвор работи чудесно. Ще ви помогне да се отървете от стари петна и неприятни миризми. Вземете необходимото количество от продукта и избършете с него замърсените участъци върху вашата чанта от естествена кожа. Не се притеснявайте, че течността ще повреди тъканта, защото е абсолютно безвредна. След третиране алкохолът бързо ще се изпари от повърхността, без да оставя следи.

почистване на кожена чанта

След като избършете вътрешността на чантата, можете да преминете към външната. Тук имаме нужда от друго решение - амоняк, сапун за пране и топла вода. Този продукт ще ви помогне да се отървете дори от стари петна по повърхността на чантата. Но не бъдете твърде ревностни, защото съставът е доста агресивен.

Ако чантата е от велур

Предметите от велур изглеждат впечатляващо, но в същото време изискват изключително деликатно боравене. Например, след продължително излагане на слънчева светлина, торбата избледнява и на повърхността се появяват белезникави петна. Едно нещо може да бъде съсипано и от случайно попадане на мръсотия, която е трудно да се изтрие от капризен материал.

Не можете да перете велурена чанта в пералня.

За да се отървете от мръсотията, избършете тези зони с мека кърпа. За най-добър ефект продуктът трябва да бъде задушен, като първо сте отстранили всичко от него.Ако нямате уред за пара, задръжте кожената чанта над вряща вода за 5-10 минути.

почистване на кожена чанта

Горещата пара ще изправи влакната, което ще улесни премахването на мръсотията. След обработка с пара трябва да избършете торбата отново с мек материал. За да не загубите външния си вид и да го почистите по-добре, трябва да използвате специални продукти за велур. Можете да ги купите във всеки магазин.

Спортно кожено облекло

Единственото изключение от прането могат да бъдат спортни артикули, които не са толкова трудни за грижа като велур или чанта. Те са доста лесни за обработка в пералнята. Въпреки че в този случай трябва да зададете програмата за деликатен материал, в противен случай чантата ще загуби формата си.спортни чанти в SM

Като пример, следните настройки на пералната машина:

  • Щадящ режим за 30 минути, температура 30 С, 1000 об./мин.;
  • Ръчен режим за 45 минути, температура 30-40 С, 400 об./мин.;
  • Бързо пране за 30 минути, температура 30 C, 400 оборота в минута;
  • Цветно пране за 40 минути, температура 30 C, минимална скорост.

Ако спазвате стриктно всички препоръки за пране на кожена спортна чанта, ще можете да запазите първоначалния й вид. Използвайте само хладка вода, защото кожата не понася високи температури. И се опитайте да не използвате високи скорости, за да не се деформира чантата.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня