Как да перете маратонки в пералня Indesit?

Как да перете маратонки в пералня IndesitАко решите да перете маратонките си в пералня Indesit, тогава трябва да сте добре подготвени. Автоматичното пране и извън човешкия контрол остава изключително рисковано и може сериозно да износи скъпите обувки. Но е напълно възможно да се намалят рисковете и да се постигне чистота, без да се жертва качеството: просто трябва да следвате всички препоръки и да следвате стриктно доказани инструкции.

Задаване на настройките

За да направите прането възможно най-предвидимо, безопасно и ефективно, ще трябва да се подготвите. Първата стъпка е да конфигурирате правилно вашата съществуваща машина Indesit. Поглеждаме таблото близо до тавата за препарат и внимателно изучаваме списъка с режими, предлагани от производителя.

За да перете маратонки в машини Indesit, трябва да изберете специален режим - „Спортни обувки“.

Повечето модерни игрални автомати от Indesit имат „Спортни обувки“ в списъка с програми под номер 13 или 12. Този режим е предназначен специално за пране на маратонки, сникърси, баскетболни топки и други видове маратонки. Няма нужда да коригирате зададените настройки на цикъла, да намалявате времето или да увеличавате температурата - производителят е разработил идеалния набор от условия, продължителност, температура и интензивност на въртене на барабана.режим спортни обувки

Ако съществуващият модел Indesit няма режим „Спортни обувки“, трябва да изберете програмата, която е възможно най-близка до него - „Деликатно пране“. В краен случай задаваме настройките ръчно: температура до 30-40 градуса, въртене до минимум или „изключено“, изключете сушенето и добавете двойно изплакване.

Подготовка на обувки

След като настроихме автоматичната пералня, започваме да подготвяме самите обувки.Първата стъпка е да прегледате внимателно маратонките. Ако съдържат залепени декоративни елементи, рефлектори, лепенки, искри, кристали, тогава е по-добре да се ограничите до ръчно пране. В противен случай е лесно да загубите декора, докато барабанът се върти, съсипвайки както маратонките, така и оборудването. Действаме по същия начин с гума от пяна, стърчаща от кръстовете, тъй като пълнителят ще излезе по време на движение и ще запуши дренажната система на пералната машина. След това продължаваме така.

  1. Изваждаме връзките и стелките. По-добре е да опитате да перете последното на ръка: намокрете го, поръсете го с прах и го разтрийте с твърда четка за обувки в продължение на 10 минути. Ако не искате да перете на ръка, поставете извадените дрехи в барабана с маратонките.
  2. Почистваме основно подметката, като отстраняваме мръсотия, пясък, камъни, трева и други отпадъци. Въоръжаваме се с клечка за зъби или игла за плетене и преминаваме през всички „жлебове“ на протектора. След това не забравяйте да изплакнете обувките си под чешмата. Не се страхувайте да накиснете маратонките отвътре – все пак трябва да се перат в машина.
  3. Комбинираме обувките по цвят. Правилата са същите като при стандартното пране: бялото се пере с бяло, черното с тъмно и цветното с цветно. Не забравяйте, че при производството на обувки се използват обикновени багрила, които могат да избледнеят и да съсипят друг чифт.
  4. Поставяме маратонките в специална защитна торбичка. Стара калъфка за възглавница или найлонов чорап ще свърши работа.измийте маратонките в специална торба
  5. Зареждаме маратонките в барабана, а заедно с тях поставяме няколко стари кърпи, килим или дънки. Благодарение на „възглавницата“, маратонките няма да се удрят в стените на барабана и да нарушат баланса на пералната машина. Също така, такава защита ще запази целостта на ребрата, остриетата, броните и няма да позволи на декора да проникне в дренажната система на машината.

За един цикъл се изпират 1-2 чифта маратонки, независимо от капацитета на машината Indesit.

Зареждането на три, четири или повече чифта маратонки в барабана е строго забранено. Дори при минимално отвиване, обувките могат да счупят стъклото на вратата на люка и да прекъснат планираното пране по най-неприятния и скъп начин. По-добре е да не поемате рискове, а да разпределите маратонките, които се нуждаят от почистване, на няколко цикъла.

Да пуснем оборудването

След като изберете режима на пране и хвърлите подготвените маратонки в барабана, можете да затворите вратата и да стартирате цикъла. Но първо е по-добре да погледнете отново таблото и да проверите дали настройките са правилни. Не забравяйте, че допустимият температурен диапазон за обувки е ограничен до 30-40 градуса, тъй като твърде горещата вода ще доведе до отлепване на подметките и други елементи на маратонките. Също така е важно да изключите цикъла на центрофугиране, тъй като центрофугирането на тежки кръстове в машината ще повлияе негативно на амортисьорите и лагерите на пералната машина.

Трябва да изключим автоматичното сушене, тъй като води до помътняване на цветовете и деформация на обувките.

На „финала“ добавяме перилен препарат по следните правила:

  • изберете обикновен перилен препарат (в идеалния случай се препоръчва използването на деликатен гел за пране);
  • измерете стандартната доза;
  • добавете малко белина, ако се перат бели маратонки;режим спортни обувки
  • Отказваме балсам (по-добре е да ограничим химикалите и да използваме двойно изплакване).

Това е всичко, щракнете върху „Старт“ и изчакайте края на цикъла. Препоръчително е да наблюдавате хода на измиването, за да реагирате навреме на дисбаланс или повишено разпенване. Не забравяйте, че автоматичното сушене, както в сушилня, така и със сешоар, е забранено, така че сушим маратонките си стриктно според правилата. В идеалния случай кръстовете се поставят на балкона, на чист въздух и на пряка слънчева светлина. Но не е забранено да използвате батерии: напълваме маратонките с бяла хартия до оригиналната им форма, покриваме радиатора с парцал и поставяме обувките отгоре.

Не се препоръчва да пълните маратонките с вестници, тъй като влагата и топлината ще доведат до отпечатване на печатарско мастило върху обувките.

Ако всичко е направено правилно, тогава измиването в автоматична машина Indesit няма да навреди на маратонките, но ще им помогне да станат по-чисти. Основното е да не надвишавате допустимата температура, да подготвите обувките за зареждане в барабана и да изключите цикъла на въртене.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня