Пране на рокля в пералня

Пране на рокля в пералняМного жени предпочитат рокли пред панталони и дънки. Освен това те обичат да ги носят не само на празници, но и през делничните дни. Някои тъкани обаче са толкова капризни, че прането на нещата се превръща в истинско предизвикателство и момичетата изоставят сарафана в полза на по-практична тениска. Нека да разберем как правилно да перете рокля в пералня, за да запазите формата си за дълго време. Ако следвате определени съвети, няма да се налага да се лишавате от удоволствието да се обличате всеки ден.

Рокля от чинц

Няма универсални инструкции за пране на което и да е облекло. Всяка рокля изисква индивидуален подход, в зависимост от материята, от която е изработена. Например, когато перете памучен артикул, не можете да поставите синтетично бельо в барабана едновременно. В противен случай първоначалната мекота на chintz ще се загуби и тъканта ще стане крехка.

Още няколко съвета, които да следвате, когато перете облеклото си от чинц:

 • Не забравяйте да обърнете артикула отвътре, преди да го заредите в барабана;
 • ципове и копчета на chintz рокля трябва да бъдат закопчани;
 • препоръчително е да използвате прахове и гелове без избелващи частици;
 • за да запазите свойствата на тъканта, по-добре е да перете калико на деликатен цикъл;
 • за да придадете блясък на материала, препоръчително е да накиснете изделието във физиологичен разтвор след измиване (3 супени лъжици сол на 5 литра вода);
 • Можете да освежите “изпраната” памучна рокля, като я накиснете в разтвор на оцет (една лъжица оцет на литър вода).

Уверете се, че чинцовото изделие се изцежда при ниски скорости, в противен случай продуктът може да се деформира. Също така е важно да изсушите тъканта навън, като избягвате пряка слънчева светлина.Ако дрехите се сушат в къщата, това трябва да е добре проветриво помещение.

Кадифено нещо

Кадифените рокли са специална страст на някои жени. Преди да решите да заредите такъв продукт в машината, не забравяйте да проучите етикета на артикула. Когато е разрешено само ръчно почистване, не си струва риска. Ако производителят не е против автоматичното пране, важно е да проучите символите на етикета - те ще ви кажат на коя програма и при каква температура е по-добре да перете облеклото.

Препоръчително е да перете кадифените рокли в специални торбички, за да сведете до минимум отрицателното въздействие върху деликатната материя.

Кадифените предмети също трябва да се обърнат наопаки, преди да се поставят в барабана. Обикновено е позволено да се изпълнява деликатна програма или програма за ръчно пране с нагряване на водата до 30°C. Центрофугирането и сушенето трябва да бъдат изключени. Времето, необходимо за превъртане на кадифения продукт в машината, трябва да бъде минимално. В края на процеса трябва да извадите роклята от пералнята и, без да я изцеждате, да я окачите да изсъхне.как да перете кадифена рокля

Артикули от вискоза

Роклите, изработени от вискоза, са невероятно ефирни, меки и летящи, но някои жени ги отказват, защото не искат постоянно да перат изделието на ръка. Съвременните перални машини могат лесно да се справят с тази задача, така че можете безопасно да попълните гардероба си с рокля от вискоза. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете съсипването на тоалета си:

 • Не зареждайте вискозата в барабана едновременно с по-грубия плат;
 • По-добре е да перете роклите в специални торбички;
 • стартирайте режим „Деликатен“ или „Ръчно пране“, уверете се, че температурата не надвишава 30 ° C;
 • Не забравяйте да изключите автоматичното центрофугиране, то е противопоказано за предмети от вискоза;
 • Трябва да използвате висококачествен почистващ препарат, особено за деликатни тъкани.По-добре е да откажете сух прах и да дадете предпочитание на гел или капсули.

Ако роклята е сериозно замърсена, е допустимо да използвате кислороден препарат за отстраняване на петна за почистване. За светли и бели дрехи от вискоза можете да използвате избелващи средства без хлор. Препоръчително е да добавите балсам към пералнята, тогава артикулът ще бъде невероятно мек.

Плетени рокли

Всяка плетена рокля може да се пере в машина, така че няма да има трудности при грижата за артикула. Достатъчно е да зададете нежна програма, подходяща за почистване на деликатни тъкани. За да определите оптималната температура на нагряване на водата, проучете етикета на продукта. Обикновено се препоръчва тя да не надвишава 40°C. По-добре е да настроите въртенето на минимум - 400-800 оборота в минута.

Окачването на мокри трикотажни дрехи на въже е строго забранено.

Освен това не трябва да изцеждате предмета, като го усуквате. Извадете роклята от барабана и използвайте ръката си, за да избършете излишната влага, движейки се отгоре надолу. Можете да поставите продукта върху решетка, тогава водата ще изтече сама. След това трябва да увиете сарафана в „ролка“ в хавлиена кърпа - това е последният етап от „ръчното“ предене. След това трикотажът се суши на хоризонтална повърхност в добре проветриво помещение.как да перете плетена рокля

Продукт от коприна

Шикозните копринени рокли ще украсят всяка жена, поради което са толкова обичани от красивата половина на човечеството. Не можете да перете копринени дрехи в автоматична машина, разрешено е само ръчно почистване на продуктите. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • напълнете леген с вода с температура не по-висока от 40 ° C;
 • добавете нежен почистващ препарат;
 • накиснете роклята в контейнера за 10-15 минути;
 • измийте предмета, като избягвате силно механично въздействие (не търкайте, изстисквайте, усуквайте тъканта);
 • изплакнете облеклото няколко пъти, като постепенно намалявате температурата на водата. Последното изплакване трябва да се извърши в студена вода. Може да се използва климатик. Препаратът за изплакване ще предпази коприната от наелектризиране, ще я предпази от проливане и ще изглади влакната на материала.пране на копринена рокля

Копринените предмети не могат да бъдат усуквани. Трябва да извадите предмета от водата и да го поставите върху хавлиена кърпа или чаршаф. По-добре е да поставите друго парче плат отгоре и, като натиснете с длан, отстранете излишната влага от коприната. Роклята също се суши в хоризонтално положение.

Артикул от полиестер

Както във всеки друг случай, преди да поставите полиестерна рокля в машината, трябва да се уверите, че няма ограничения върху етикета. Това е непретенциозен синтетичен материал и обикновено производителят позволява машинно почистване. Важно е да сортирате нещата по цвят.

Ако има петна по роклята, те трябва да бъдат отстранени предварително, преди да заредите дрехите в машината. По-добре е да използвате течни продукти, отделно за цветно и бяло пране (в зависимост от нюанса на тъканта). Трябва да стартирате деликатна програма или ръчен режим със скорост на центрофугиране до 800 об./мин. Препоръчително е да изплакнете полиестерната си рокля с балсам.

Сатенена рокля

Сатенът е деликатен материал, който изисква внимателна грижа. По-добре е да перете луксозните сатенени рокли на ръка, като следвате основните препоръки. Също така е важно да използвате висококачествени течни перилни препарати специално за пране на такива тъкани. Разрешено е да се използват състави за почистване на коприна.

Когато перете сатенена рокля, трябва да забравите за сухите прахове - гранулите могат да оставят следи върху продукта, които ще бъдат много трудни за премахване.

Процедурата за пране е обичайна: първо артикулът се накисва във вода с добавка на препарат, след което се изплаква добре.Не можете да усуквате сатена - изваждате роклята, изтръсквате излишната влага от нея с ръце, след което закачате тоалета на въже да изсъхне.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня