Как правилно да се измие следоперативна превръзка?

Как правилно да измиете следоперативна превръзкаКомпресионна превръзка-фиксатор е необходима след хирургични интервенции, както и по време на ортопедично лечение, бременност и след раждане. Фиксира се върху проблемната зона на тялото и често има директен контакт с кожата - в резултат на това продуктът бързо се замърсява. Можете да перете следоперативна превръзка от синтетика и метални пластини както на ръка, така и в пералня. Но трябва да го направите правилно, за да не загубите лечебните свойства на рамката.

Коя превръзка може да се пере и коя не?

От френски "бандаж" се превежда като "превръзка". Бандажът е ортопедичен продукт под формата на колан с рамка. Фиксаторът е изработен от еластичен материал и има няколко пришити вложки от метал или твърда пластмаса. Благодарение на „скелета” той фиксира част от тялото в неподвижно положение за медицински или козметични цели.

Превръзката е ушита от еластична тъканна основа и твърди вложки.

Фиксаторите се различават по предназначение, пълнене и форма. По-разпространени са коланите за бременни и раждане, както и следоперативните и ортопедичните превръзки.

 • Колани за бременни. Необходимо е да се предпази коремната стена от разтягане и да се намали натоварването на гръбначния стълб и кръста. По правило такива превръзки са изработени от дишащ материал с памучни влакна, който осигурява климатизация и елиминира алергичните реакции.
 • Следоперативни превръзки. Използва се след операция. Отличават се с еластична основа и са ушити от здрава и устойчива на износване материя: полиестер с полипропилен.каква превръзка използвате
 • Ортопедични бинтове.Тяхната функция е да фиксират повреден глезен, коляно или лакът. Еластичната памучна основа с полиестерни смеси осигурява точното количество подкрепа, като същевременно позволява на кожата ви да диша.

Препоръчително е да носите всеки фиксиращ продукт под дрехите, особено превръзка за коремната кухина и долната част на гърба. Директният контакт с кожата неминуемо води до замърсяване на превръзката, дори тя да е силно дишаща. Специалистите препоръчват да перете коланите си всяка седмица. Остава да разберете как да направите това безопасно.

Традиционен метод на пране

Измиването на медицински превръзки е сложно поради техния дизайн. В допълнение към тъканната основа, закопчалките имат допълнителни елементи: велкро, куки и ребра за твърдост. Неправилното почистване може да увреди структурата на превръзката и да я повреди непоправимо.

По-добре е да не поемате рискове и да изберете най-деликатния вариант - ръчно пране. Инструкциите са както следва:

 • избършете праха и засъхналата мръсотия от повърхността на продукта;
 • затегнете всички крепежни елементи (ако продуктът има велкро или куки);
 • отстранете твърдостта, завържете връзките;
 • напълнете контейнера с топла вода (не по-висока от 30 градуса);Може да се пере само в студена вода 30 градуса
 • разпенете препарата във вода;
 • потопете превръзката в получения разтвор за 20-30 минути;
 • преминете върху тъканта с мека четка, без да я огъвате или усуквате;
 • изплакнете продукта в студена вода;
 • не стискайте, оставяйки водата да се оттича сама;
 • Сушете на проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина.

Важно е да изберете перилен препарат разумно. Трябва да се ориентирате по вида на тъканта в основата на продукта. Лентите за глава от неопрен и еластан могат да се перат с меки гелове, предназначени за нежно пране. Ако в състава има вълнени влакна, предпочитание се дава на шампоан за вълна и пух. Памукът се почиства с течен сапун.

За почистване на ортопедични продукти е забранено използването на агресивни избелващи препарати, препарати за премахване на петна и концентрати с алкали. Абразивните компоненти ще повредят структурата на влакната, ще нарушат тяхната дишаемост и еластичност. Забранен е и обикновен прах за пране, който не се разтваря добре в студена вода.

Не можете да кипнете, да изсушите с горещ въздух или да изпарите превръзките. При високи температури структурата на превръзката се деформира, което води до загуба на фиксиращите и ударопоглъщащите свойства на продукта. За да ускорите изсъхването на колана, трябва да го поставите върху хавлиена кърпа - тя ще абсорбира влагата.

Възможно ли е да се използва машина?

Не всички бинтове могат да издържат на пране в автоматична машина. Разрешено е да се зареждат само продукти без твърди неподвижни части в барабана. Също така е задължително да се спазват следните правила:

 • включена е програмата „Деликатен“ или „Синтетичен“;Синтетика от Samsung
 • температурата е настроена на 30 градуса;
 • въртенето е изключено;
 • функцията за двойно изплакване е активирана;
 • компресионният продукт се поставя в защитна торба;
 • Използват се само течни перилни препарати (без избелващи компоненти в състава).

Нежното измиване няма да повреди превръзката - продуктът ще запази напълно лечебните си свойства. Основното нещо е да се избягва интензивно триене, избелване, предене и изкуствено сушене.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня