Пране на пухен шал в пералня

Пране на пухен шал в пералняПухеният шал е страхотно нещо, което ще ви стопли при всяка слана. Това изящно облекло не само ще подчертае елегантността на една жена, но и ще ви позволи да се чувствате комфортно в най-студените стаи. След като го носите у дома, на работа, на обществени места, искате да освежите продукта и да му придадете мекота. Правилно ли е да перете пухен шал в пералня? Нека да разберем как да се грижим за него, за да не разваляме външния вид и да запазим свойствата на материала.

Защо да надраскате продукта?

Преди да започнете да перете пухен шал, трябва да извършите една процедура. Това ще позволи още по-деликатно почистване, което е много важно за преждата. С помощта на дървена масажна четка трябва да разресвате мъхчетата, за да разплетете образувалите се по време на носене „бучки“.

Много момичета пренебрегват предварителното сресване на своите шалове или уеб шалове. Всъщност това е много важен етап от грижата за нещо, което не трябва да се пропуска. Ако не „изчеткате“ продукта, тогава след измиване тъканта не само ще загуби привлекателния си външен вид (ще изглежда небрежна, „уморена“, влакната на пуха ще станат сплъстени), но и няма да задържа топлината както преди.

С какво ще се мием?

Следващата подготвителна стъпка е изборът на правилния състав за измиване. Успехът на планираното събитие също до голяма степен зависи от тази точка. Основното правило при избора на перилен препарат е категоричният отказ от прах за пране. Въпреки че неговите гранули вършат отлична работа за премахване на петна, те също така запълват добре пространството между светлите пухени влакна, заплитайки ги в грозни „заплитания“.

Ако използвате прах, ще бъде много трудно да изплакнете шала. Най-малките му частици ще останат върху материала, което несъмнено ще повлияе на външния вид и свойствата на платното. Също така няма нужда да използвате домакински химикали за измиване, чиито компоненти са фосфати и оптични избелители.

Когато решавате да перете пухен шал у дома, изберете състави, които са нежни към нещата.

Препоръчва се да се обърне внимание на следното:

 • гелове за вълнени изделия. Те не съдържат агресивни компоненти и са предназначени да се грижат внимателно за пухените влакна, което означава, че няма да развалят шала;
 • шампоан. Тук е важно да се определи оптималната дозировка, за да се избегне ненужно образуване на пяна и проблеми с изплакването;
 • бебешки сапун (твърд и течен). Основното нещо е да не избирате сортове с цветни багрила и силни аромати.

Също така е препоръчително да използвате балсам при пране на пухен шал. Ще придаде на тъканта мекота и приятен аромат и ще разпуши влакната. Нека ви представим кратък преглед на продуктите, които са подходящи за почистване на пухени продукти у дома.препарати за пране на носни кърпички

 • Измивна течност "Ворсинка". Отличен за вълна и деликатни тъкани. Продуктът е много икономичен, ефективно премахва замърсяванията и има ненатрапчив аромат. Средната цена на бутилка от 1,2 литра е 1 долар. Може да се използва както за автоматично, така и за ръчно пране.
 • Гел Burti Wolle & Seide. Този немски, без фосфати, хипоалергенен продукт нежно се грижи за вълнени и копринени изделия. Съставът включва компоненти, които имат нежен ефект върху неща, изработени от пух и вълна. При използване на гела не е необходимо допълнително нанасяне на балсам. Приблизителната цена на опаковка от 1,45 литра е 290 рубли.
 • Концентриран гел състав за пране Unicum. Не съдържа фосфати, подходящ за почистване на деликатни тъкани. Може да се използва за ръчно и машинно пране. Отстранява дори силни замърсявания, запазва цвета на продуктите и структурата на пухените влакна. Средната цена на бутилка гел е около $1.
 • Гел Mitsuei се използва за пране на пухени, вълнени и копринени изделия. Може да се използва за цветни, светли, бели неща. Справя се добре с мръсотия. Подходяща за ръчно и машинно пране. Хипоалергичен състав, не съдържа фосфати. Опаковка, съдържаща 0,72 литра продукт, ще струва приблизително 2 долара.
 • Гел „Ласка – вълна и коприна” е специално предназначен за пране на деликатни тъкани. 3D формулата, използвана от производителя, се грижи за нещата едновременно по три начина: премахва мръсотията, поддържа мекотата на пухените влакна и се грижи за тъканта, поддържайки нейната еластичност. Съдържа ензими. Цената на литрова бутилка "Ласки" е около 4 долара.

Когато избирате състав за пране на пухен шал, не забравяйте да обърнете внимание на предназначението на продукта.

Течността трябва да е подходяща за пране на изделия от вълна и пух, да поддържа цвета и формата им и да не заплита влакната. Някои продукти не изискват допълнително използване на балсам, тъй като съдържат компоненти, които имат омекотяващ и антистатичен ефект.

Трябва ли да използвам автоматично пране?

Днес всяка автоматична машина има програма за деликатно пране, специален режим „Вълна“. Така че възможно ли е да почистите такъв гардероб в пералнята? Автоматичното пране е нежелателно за тъкани от пух, за предпочитане е ръчното почистване на шала. Въпреки това, ако желанието да изпробвате автоматична машина за тези цели е много силно, можете да опитате, основното е да следвате основните правила.

 • Не пренебрегвайте предварителното разресване на шала.
 • Изберете своя перилен препарат разумно.
 • Поставете шала в барабана само в специална торба за пране на деликатни тъкани.
 • Пуснете най-нежния режим, програмиран в пералнята.
 • Избягвайте центрофугиране и автоматично сушене.изключете въртенето
 • Уверете се, че водата при пране и изплакване е с еднаква температура - не повече от 40 °C.

Значителни температурни промени могат да доведат до свиване на платното и загуба на първоначалната му форма. Следвайки редица прости препоръки, можете да перете шала в машина.

След края на цикъла е много важно правилно да се организира сушенето на продукта.

Изсушаване на продукта

На първо място, трябва да изчистите пухения шал от излишната вода. Забранено е притискането на платното чрез усукване. Освен това не можете просто да окачите продукта на въже - той определено ще се разтегне. Най-добре е предметът да се постави в мрежеста торбичка, която след това да се закачи.сушене на пухен шал

След като излишната вода се отцеди, трябва да разположите шала върху равна повърхност. За да постигнете максимален ефект, по-добре е първо да покриете зоната под пухения шал с кърпа или чаршаф. Платът на пуха трябва да бъде внимателно изправен, така че да няма гънки или малки гънки. Също така е необходимо да изправите всички декоративни елементи на шала. Можете също така да фиксирате артикула върху хоризонтална повърхност, като закрепите ъглите с шивашки карфици.

Друг добър начин за сушене у дома е да използвате специална рамка, която можете да направите сами. Вземете дървени летви и ги свържете заедно.Размерът на рамката трябва да е малко по-голям от самия шал. Така че платното ще се разтегне при сушене и няма да загуби оригиналната си форма. Можете да забиете малки пирони или игли върху рамката, за да закрепите продукта.

Също така е необходимо да изберете правилното място, където пухеният продукт ще изсъхне. Стаята трябва да е добре проветрена. Важно е шалът да не е изложен на пряка слънчева светлина. В стаята не трябва да има чужди миризми, в противен случай шалът ще абсорбира всички „аромати“ в себе си.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня