Пране на плетена шапка

вълнена плетена шапка няма да издържи на СМШапката, както всяка друга дреха, трябва периодично да се пере. Трудността обаче е, че такива шапки обикновено са топли и следователно са изработени от вълна или други материали, подобни на нея. Възможно ли е да се пере плетена шапка в машина или ще повреди непоправимо влакното?

Предпочита се традиционната грижа

Както знаете, препоръчително е да перете вълнените изделия на ръка. Така ще премахнете риска от деформация и повреда на влакната. Що се отнася до накисването, вълнените неща не го обичат, но при спазване на определени правила тази забрана може да бъде заобиколена. За това:

  • изсипете 5 литра вода при 30 градуса в съд;
  • натрошете сапунени стърготини там;
  • добавете две супени лъжици амоняк;сивотата се отстранява с амоняк
  • оставете за половин час.

След това изплакнете шапката добре в чиста вода и изперете на ръка по описаната по-долу схема. За измиване отново ще ви трябва сапунен разтвор. Можете да го направите от домакински сапун 72%, натурален бебешки сапун без оцветители или шампоан (подходящ е не само шампоан за хора, но и шампоан за домашни любимци). Към получената смес може да добавите 1 ч.л. глицерин за омекотяване на състава.

Ако трябва да перете бяла шапка, в никакъв случай не добавяйте белина. Можете да ги замените със сол и водороден прекис. Натрошете сапун във вода с температура 30-35 градуса или добавете друг препарат по ваш избор, добавете 3 супени лъжици сол и 10 мл водороден прекис. Оставете шапката да престои в този разтвор за 20 минути до половин час и след това я измийте.

внимание! Ако шапката е пухкава, добавете балсам за коса при изплакване, ефектът ще ви изненада.

Когато перете, не мачкайте, не търкайте шапката и като цяло я пипайте възможно най-малко.Всякакви силни механични движения могат да повредят формата на продукта.

Да използваме пералнята

В крайна сметка е проблематично да миете ръцете си всеки път само за една шапка. Ето защо е полезно да знаете как да перете шапка автоматично и безопасно.

  • Определете правилната програма за пране и изберете подходящия препарат. Температурата зависи от състава на продукта. Има специални програми за чист памук, синтетика или смесени тъкани; необходимата температура вече е зададена там.
  • Шапките, в състава на които преобладава вълната, се перат на специален режим „Вълна“. При липсата му всеки деликатен режим ще свърши работа. Не забравяйте да изключите центрофугирането и сушенето.задайте програмата за вълна
  • Използвайте течни текстури като перилен препарат, а не прах.
  • При автоматично пране плетивото може да страда от механично триене в изпъкналостта на барабана. Мрежестата торба за пране ще помогне да се предотврати това.

Тъй като не можете да изстискате шапка нито в машина, нито на ръка, след измиване оставете продукта в барабана за известно време, така че излишната влага да го напусне сама. Едва след това можете да извадите продукта и да го изсушите.

Отстраняване на влагата от предметите

Трудно е да изперете шапка правилно, но е още по-трудно да я изсушите правилно, защото е двойно обидно да разваляте продукт, който вече е успешно измит.

Препоръчва се шапките да се сушат на хоризонтална повърхност, като под тях се постави памучен чаршаф или друг продукт от устойчива естествена тъкан. Още по-добре е да намерите предмет с кръгла форма, който приблизително следва контурите на главата, и да „сложите“ върху него шапка. Като изсушите прическа по този начин, можете да сте сигурни, че нейната форма ще се запази.

Не трябва да изцеждате шапката, особено в пералнята.Най-много да натиснете леко козината с пръсти. Някои домакини препоръчват да оставите дрехите за известно време в барабана, след като ги изперете в машината. Излишната влага ще изчезне сама и всичко, което трябва да направите, е да подредите правилно продукта за сушене.

важно! Хавлиената кърпа абсорбира перфектно влагата. Ако увиете вълнена шапка в нея след измиване, продуктът ще изсъхне много по-бързо.

Ако все пак сушите шапката хоризонтално, периодично я обръщайте и се уверете, че по плетката няма да се образуват гънки.

Ами ако шапката има помпон?

Ако върху шапката има кожен помпон, трябва да разберете от каква кожа е направена - истинска или изкуствена. Синтетичната козина може да се пере на ръка. След изсушаване можете да придадете на кожената топка оригиналния й вид с помощта на четка.

Не позволявайте на влагата да попадне върху естествената козина, в противен случай тя ще бъде непоправимо повредена. Ако помпонът е зашит, някои домакини го късат и след пране го връщат на мястото му.

Ако помпонът е залепен за шапката или е твърде малък, за да се откъсне, трябва да увиете кожената част с найлонов плик и да го завържете здраво с бял конец. След това шапката може да се пере на ръка, като се стараете водата върху помпона да бъде минимална, въпреки факта, че е защитен.как да перете шапка с помпон

Можете да почистите самия помпон с помощта на четка и сешоар, настроен на поток от студен въздух.

Белият помпон може да се освежи и избели без пране. За да направите това, използвайте памучен тампон и водороден прекис. Разтрийте мъхчетата с диск и след това срешете помпона.

Как да възстановим опъната шапка?

Какво трябва да направят тези, които вече са пренебрегнали правилното пране и са развалили плетената си шапка, като са я разтягали? Водата с висока температура ще помогне за връщането на продукта към първоначалния му размер. Налейте вода, загрята поне до 60 градуса в съд и поставете шапката там.

След като държите продукта в гореща вода за 10 минути, прехвърлете го в студена вода за 10 минути. Температурната разлика ще „свие“ нещото. Първият път предишният размер може да не се върне. След това повторете процедурата, докато не сте доволни от резултата. Не прекалявайте обаче! Все пак намаляването на размера на шапката е по-лесно, отколкото по-късно увеличаването й.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня