Как да перете ученически униформи в пералня?

Как да перете училищни униформи в пералняУчилищните униформи трябва да се перат често. Децата са си деца и се случва дори след едно-две обличания комплектът да има нужда от освежаване. Ако не се полагат подходящи грижи, върху плътната тъкан могат да се появят пелети и белезникави петна. За да сте сигурни, че вашият костюм ще запази външния си вид възможно най-дълго, трябва да следвате няколко правила за грижа за продукта. Нека да разберем дали е възможно да перете училищни униформи в пералня и как да осигурите нежно почистване на комплекта.

Основни изисквания

Подреждането на ученическия ви костюм отнема много време и усилия. Пералнята улеснява живота на родителите. Нека да разберем дали е възможно да заредите формата в барабана и дали автоматичното пране ще навреди на дрехите.

Не забравяйте да проучите етикета на артикула, той показва приемливия метод на пране, температурните условия, препоръките за сушене и гладене.

Когато перете ученическата си униформа, спазвайте следните правила:

 • Преди да заредите нещата в барабана, проверете джобовете;
 • закопчаване на копчета, копчета, ципове, обръщане на дрехи отвътре;
 • панталоните, роклите и полите за ученици обикновено са изработени от комбинирани тъкани с добавяне на вълна, така че е важно да зададете подходяща програма за пране;
 • температурата на нагряване на водата не трябва да надвишава 30 ° C;настройте температурата на 30 градуса
 • белите ризи, водолазките и памучните блузи се перат отделно от панталоните и полите на съответния цикъл;
 • трудни петна от бели ризи могат да бъдат отстранени с лека кислородна белина;
 • когато плътната тъмна тъкан е силно замърсена, третирайте тези зони със сапун за пране, преди да я заредите в барабана. Ако не помогне, използвайте препарат за отстраняване на петна.

Ако петната не могат да бъдат отстранени с мек препарат за отстраняване на петна, не трябва да използвате по-агресивни продукти, тъй като те могат да повредят тъканта. В такава ситуация е препоръчително да занесете униформата на химическо чистене. Специалистите ще премахнат петното, без да повредят материала.

Пране на якето

Докато панталоните, полите и сарафаните могат да се перат безпроблемно в пералня, ситуацията със саката е по-сложна. Блейзърът е с характерна форма, която му се придава при изработката. Благодарение на един вид професионално гладене, върху материала се образуват гънки. Шевовете във фабриките също се гладят по специален начин, което позволява на якето да „пасва“ стриктно на вашата фигура.

По време на автоматичното пране „правилните“ гънки, направени в производството, се набръчкват и блейзърът постепенно губи формата си. Експертите препоръчват якетата да се перат на ръка, за да се запази външният вид на изделието. След внимателно измиване на ръцете фабричната ютия не се разваля.

Строго е забранено да се перат в автоматична машина якета, чиято материя се състои от повече от 80% вълна.

Етикет с препоръки за яке

Вълненият блейзър няма да издържи на продължителен контакт с вода. След машинно пране не само фабричната ютия ще се повреди, но и самото яке ще се свие с няколко размера. За да запазите артикула, препоръчително е да го почиствате на сухо.

Когато символът за машинно пране е на етикета, можете да заредите якето в машината. Запомнете основните правила:

 • изберете най-нежната програма, обикновено деликатно или ръчно пране, режим „Вълна“;
 • температурата на нагряване на водата не трябва да надвишава 30 ° C;
 • изключете автоматичното въртене, това ще помогне да се избегне деформация на артикула;
 • не усуквайте блейзъра. Просто поставете якето върху хоризонтална повърхност, изправете го добре и изчакайте да изсъхне.

По-добре е да закачите все още влажното яке на закачалки. Това ще позволи на тъканта да се изправи естествено. Препоръчително е също да изпарите блейзъра след пране.

Да гладим

След като изперете училищната униформа и я изсушите, остава само да изгладите комплекта. Тогава костюмът ще изглежда спретнат и елегантен. Ако якето е изсушено правилно, не е необходимо гладене.

гладене на формата с уред за пара

За да гладите панталон, сарафан или пола, трябва да настроите ютията на настройка за вълна. Ученическите униформи трябва да се гладят, когато са още леко влажни, от обратната страна. Трябва да оформите стрелите през слой мокра марля.

Ако трябва да изгладите якето си, трябва да следвате подобни препоръки. Обърнете предмета отвътре и го изгладете с тънък слой марля.

Премахваме трудни петна

Важно е да изберете препарат за пране на вашия ученически комплект. По-добре е да си купите специален гел за деликатни тъкани. Праховете не се разтварят добре в хладка вода и не се изплакват напълно от влакната, което не е безопасно за здравето на детето.

Често трудни за премахване петна има върху ученически панталони, якета или поли. Обикновено това са следи от мазнини, линии, нарисувани с химикал. Как да се справите сами със сложните петна?

 1. Петна от дръжки от смесени вълнени тъкани могат да се отстранят със спирт. Можете също така да използвате специален пречистен бензин, който се използва за зареждане на запалки. Накиснете памучен тампон в продукта и избършете замърсената зона. След това артикулът трябва да се изпере.
 2. Следите от мазнини се отстраняват с талк. Поръсете минерала върху петното и го гладете през хартията. Листът трябва да бъде поставен от двете страни на тъканта. Резултатът може да не се постигне от първия път, така че повторете процедурата.
 3. Мазнините от формата също се отстраняват с разтвор на амоняк и сол.Смесете 3 супени лъжици алкохол и 1/2 супена лъжица сол, нанесете получения продукт върху петното. След половин час измийте предмета.
 4. Следите от пот се отстраняват лесно с физиологичен разтвор. В литър вода разбъркайте 2 с.л. лъжици сол, накиснете дрехите в течността, след което ги измийте по обичайния начин.
 5. Солта ще помогне за премахване на петна от плодове и сокове. Просто го намокрете и нанесете върху мръсната зона, оставете за половин час, след което изперете дрехите си.

почистете с талк

Когато купувате перилен препарат и препарат за отстраняване на петна в магазин, изберете състави, които не съдържат агресивни компоненти. Твърде силните домакински химикали могат не само да развалят тъканта, но и да причинят алергична реакция при детето.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня