Пране на шапка

Пране на шапкаШапката е много стилен и интересен елемент от летния гардероб, но като всяко нещо изисква определен подход към прането. Повечето шапки са текстурирани, тоест имат определена форма. Ако перете шапката си хаотично, без да спазвате никакви правила, тя бързо ще се превърне в нещо безформено. За да предотвратите това, трябва внимателно да подходите към процеса на измиване.

Основни препоръки

Струва си да се каже, че измиването на шапка в пералня се препоръчва от експерти. Автоматичното почистване може да деформира главата. Съхранението също трябва да се подхожда отговорно.

 • Ако шапката е филцова, не може да се закачи на закачалка.
 • По-добре е да съхранявате всички видове шапки, включително сламените, в кутия, като я напълните с намачкана хартия и я увиете в нещо. Преди дългосрочно съхранение се препоръчва да почистите добре шапката.съхранение на сламена шапка

Препоръчва се постоянно да се следи външният вид и състоянието на шапката, за да се избегне появата на пренебрегвани и сериозни замърсявания. Въпреки факта, че машинното пране често не е подходящо, почти всеки вид замърсяване може да се отстрани ръчно с помощта на налични средства: мазнини - с бензин и мазни зони - с разтвор на амоняк и денатуриран алкохол.

Как да почистите от прах и мръсотия?

Как ще бъде почистена една шапка често зависи от два фактора: материалът и степента и вида на замърсяването. Тъй като повечето шапки са направени от филц - плътен нетъкан материал, ще говорим за него.

внимание! На филцова шапка всякакви, дори и най-незначителните петна могат да се видят много ясно.

Ако върху шапката просто се е натрупал прах, можете да го отстраните или с прахосмукачка със специална приставка с мек косъм, или с четка за дрехи.Ако не можете да премахнете мръсотията без почистващи продукти, можете да опитате следното:сивотата се отстранява с амоняк

 • смесете сол, амоняк и 9% оцет в съотношение 1:2:2;
 • направете разтвор от вода и сода за хляб;
 • Смесете вода и амоняк в съотношение 1:1.

За да не деформирате филцова шапка, опитайте се да я намокрите възможно най-малко. Тези разтвори, дори и в минимални концентрации, премахват петна добре.

Ако шапката ви се намокри в дъжда

Не можете да намокрите шапки, но ако внезапно се намокрите под дъжда, има начин да изсъхнете правилно и да поддържате формата на вашия продукт:

 • Можете да премахнете дъждовната влага от продукта с параход, но я дръжте далече от материала. По-добре е да държите шапката над тиган с вряща вода и след това да прокарате четка през купчината;
 • За да изсъхне напълно продуктът, поставете го на топло място, но далеч от нагревателни уреди.

За да осигурите равномерно изсъхване и поддържане на формата, напълнете кухината на шапката с намачкана хартия, като листове вестник.

Почистване на специфични петна

Ежедневното носене на прическа води до факта, че върху нея от време на време се появява специфична мръсотия, която е проблематично да се отстрани просто със суха четка. Нека да разберем как да се справим с тях за 5 минути, като използваме наличните инструменти.

 • За да премахнете петна от вар, смесете 9% оцет и вода в съотношение 1:1 и с получения разтвор избършете петната от краищата към центъра. След това избършете почистената повърхност с влажна кърпа.
 • Можете да използвате бензин, за да премахнете упорити петна от мазнина. Вземете груб, порест парцал, потопете го в разтвор от вода и бензин и отстранете всички замърсявания. Веществата се смесват в равни пропорции.
 • Ако петната са пресни, не е необходимо да прибягвате до бензин.Използвайте денатуриран алкохол, като накиснете парцал в него и избършете повърхността на материала.метилов спирт за почистване на шапката
 • Ако продуктът е изработен от черен филц и се нуждае от почистване, отвара от тютюн ще ви помогне. Изсипете супена лъжица в литър вода, накиснете парцал в получения разтвор и избършете шапката.

внимание! Недостатъкът на метода „тютюн“ е характерната упорита миризма, която не всеки харесва. За да се отървете от него, шапката ще трябва да се проветрява няколко дни.

Не е нужно да се притеснявате да използвате домашни средства и да използвате специални препарати за отстраняване на петна. Те обаче трябва да се използват стриктно в съответствие с инструкциите на производителя.

Почистване на шапка от лек плат

Шапките от светъл материал не се почистват по-лесно от тези от тъмен материал. Но това може лесно да се направи у дома. Изборът на подходящ продукт зависи от нивото на замърсяване:

 • Добавете малко пречистен бензин към нишестето капка по капка, докато се образува каша. Нанесете получената смес върху продукта, изчакайте да изсъхне и след това отстранете с четка.
 • Загрейте гриса в тиган, без да го оставяте да загори. Нанесете горещ грис върху петната и помнете с пръсти. След това изсъхналото зърно трябва да се изтръска и шапката да се избърше с влажна кърпа.
 • Можете да освежите светъл материал с помощта на сухи трици. Буквално ги втрийте в продукта и след това ги избийте с пръсти от грешната страна.
 • Разтвор от 1 литър вода, 2 супени лъжици амоняк и 4 супени лъжици водороден прекис ще помогне да се отървете от жълтеникавостта. Накиснете четка за дрехи в течността и избършете дрехата.използвайте водороден прекис
 • Ако една филцова шапка е избеляла на слънце, специални решения ще ви помогнат. Домашен лек, който може да ги замести, е разтвор от вода и сода (малко сода на литър вода).
 • Неочаквана изненада може да очаква вашата лятна шапка: следи от птичи изпражнения.Те трябва да бъдат отстранени прясно с обикновен сапунен разтвор. Ако изпражненията вече са изсъхнали, ще трябва да преминете по повърхността на шапката с шкурка.
 • Разтвор от вода и амоняк работи добре срещу кафява плака. Поставете малко течност върху гъба и избършете шапката.

Въпреки че шапките не могат да се перат в пералня, не е трудно да премахнете мръсотията от тях на ръка.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня