Пране на дантели в пералня

Пране на дантели в пералняМного домакини предпочитат да перат дантелите си на ръка. Първо, продуктите са твърде малки и за да ги заредите в барабана, първо трябва да поставите „струните“ в специална торба. Второ, не можете да оставите аксесоарите отделно; трябва да съберете цяла партида неща и обикновено няма време за чакане. Каквото и да се каже, теоретично е възможно да перете дантели в пералня. Ще ви кажем какви правила трябва да следвате, за да постигнете отлични резултати.

Организираме автоматично пране

Връзките от ботуши или маратонки са издръжливи. Следователно няма "противопоказания" за прането им в автоматична машина. В случай на упорити замърсявания, можете дори да ги „превъртите“ на максимална степен, без да се притеснявате за безопасността на материала.

Дантелите могат да се перат с обувки и дрехи, основното е да не забравяте да сортирате нещата по цвят, за да избегнете проливане.

Белите дантели се перат много трудно на ръка. Малките "панделки" не могат да се търкат добре и се замърсяват изключително бързо. Дори и най-малките петна се виждат на светли „въжета“, така че ще трябва да положите много усилия при почистване. По-лесно е да перете бели дантели в машина. За да постигнете отлични резултати, е важно да следвате няколко правила:

 • Не забравяйте да накиснете връзките, преди да ги заредите в барабана. Напълнете купа с топла вода, добавете препарат с избелващи съставки и оставете „въжетата“ да се накиснат за половин час;предварително накиснете връзките
 • След като ги накиснете в сапунена вода, изстискайте връзките и ги поставете в торбичка за пране. Вместо специална мрежа можете да използвате найлонов чорап или стара калъфка за възглавница.Тази защита е необходима, за да се предотврати изпадането на малки аксесоари от барабана и засядането им в дренажната тръба или филтъра за боклук;
 • поставете торбата с връвчици в барабана. Не можете да „карате“ почти празна машина, така че също така заредете няколко неща, които съответстват на цветовата схема и вида на тъканта;
 • добавете прах към кюветата, ако е необходимо, препарат за отстраняване на петна и балсам;
 • стартирайте пералната машина, като изберете всеки подходящ режим. Например програма за бързо или смесено пране, „Памук“. Ако са предвидени корекции на параметрите на цикъла, по-добре е да настроите скоростта на центрофугиране на не повече от 800 оборота и температурата на нагряване от 40°C до 60°C.

Когато машината завърши цикъла, извадете „струните“, изправете ги и ги поставете за по-нататъшно сушене. Няма строги ограничения при автоматично пране на дантели, основното е да ги поставите в защитна торбичка и да не ги зареждате едновременно с избелелите дрехи.

Ако откажете SM

Ще бъде много по-бързо да перете дантелите на ръка. Автоматичното пране ще отнеме поне час, включително предварителното накисване. И като изберете „ръчния“ метод, можете да намалите времето наполовина. Алгоритъмът за ръчно пране на дантели ще бъде както следва:

 • първо отстранете цялата полепнала мръсотия, изсъхнала трева и други отпадъци от аксесоарите;
 • изплакнете обилно продуктите под чешмата, като ги насапунисвате;
 • накиснете „въжетата“ за 15-20 минути в гореща вода с добавяне на почистващи препарати. Когато перете светли дантели, можете да излеете няколко капачки хлор или кислородна белина в леген;
 • Разтрийте добре материала, като обърнете специално внимание на замърсените зони;
 • изплакнете „панделките“ в чиста вода и ги окачете да изсъхнат.

Може да е трудно да премахнете тъмните петна от светлите „въжета“ на ръка.И тук домакините често прибягват до нестандартни методи. Можете да почистите бели дантели с бензин, три процента оцет, водороден прекис или паста за зъби. Нека разгледаме всеки метод по-подробно.

 1. Вземете тиган, напълнете го с вода, добавете 100 ml бензин към контейнера. Потопете продуктите в разтвора и поставете върху плочката, като настроите горелката на умерена температура. Дантелите трябва да се „готвят“ за около 15 минути, след което трябва да ги изплакнете под чешмата.
 2. Пригответе малко бензин, белина (без хлор) и памучни тампони. Потопете тампон в бензин и избършете всички замърсени места по връзките. След това избършете мръсотията с влажна кърпа и накиснете предметите във вода, като добавите препарат за отстраняване на петна. Изчакайте 20-30 минути, отстранете и изплакнете „въжетата“.
 3. Ако върху белите дантели има жълти петна, три процента оцет, пероксид и прах за пране ще помогнат. Трябва да смесите лъжица от всяка „съставка“. Тази „каша“ се нанася върху „панделките“ с помощта на твърда гъба. Оставете "импрегнирането" за 30-40 минути. След това продуктите трябва само да се изплакнат в чиста вода.почистване на връзки с четка
 4. Можете да почистите връзките си с паста за зъби с избелващ ефект. Съставът трябва да се нанесе върху материала и да се изчака 40-45 минути. След това продуктите се изчеткват внимателно и се изплакват в топла вода.

Леките петна могат да бъдат премахнати с обикновен сапун за пране; тактиката е проста: насапунисайте връзките и след това изплакнете пяната.

Специалните домакински химикали почистват добре белите дантели. Кислородните и оптичните избелители са се доказали като отлични. Просто трябва да разредите състава във вода, да накиснете дантелите и да ги оставите в разтвора за определено време (посочено е на опаковката на всеки конкретен продукт).

Каква "химия" да използвам?

Народните средства работят чудесно, но много домакини смятат, че е много по-удобно да използват специални съвременни формулировки с избелващ ефект. Те могат да бъдат под формата на гел, прах, кърпички, аерозол. Важно е да изберете висококачествена „химия“, която ефективно премахва замърсителите. Сред съвременните почистващи продукти следните са се доказали като отлични:

 • Ace Gel Ultra. Концентриран гел, чийто принцип е подобен на белотата. Съставът съдържа хлор - той прониква във влакната на тъканта, елиминира мръсотията и й придава снежнобял, искрящ вид. Може да се използва както за ръчно, така и за машинно пране. Продуктът работи чудесно във вода с всякаква температура.
 • Синергичен с активни кислородни частици. Белината под формата на гел се отличава със своята универсалност. Подходящ за всички видове тъкани, може да се излива в автоматична машина или да се използва за ръчно пране. Също така няма връзка с градусите: съставът работи чудесно както в студена, така и в топла вода.насън купуваме пудра
 • Amway SA. Може да се използва не само за пране на бели, но и на цветни дантели. Подходящ за използване в температурен диапазон от 20°C до 90°C. Колкото по-висока е температурата на водата, толкова по-добре работи продуктът. Благодарение на специалната си формула, гелът не уврежда тъканта, като я предпазва от износване, избледняване и деформация. Единственият минус е доста високата цена на състава.
 • Vanish Gold Oxi действие. Прахът е евтин, но не е по-нисък по ефективност от по-рекламираните аналози. Производителят обещава, че артикулът ще изсветли с 3-4 тона след минута накисване. Чудесно за почистване на бели дантели.
 • Faberlic Extra Oxy. Праховата смес с активен кислород бързо се бори с мръсотията, придавайки на нещата снежнобял вид. Работи дори в студена вода, не съдържа фосфати.Продуктът е абсолютно безопасен за човешкото здраве - в състава му няма критични компоненти. Подходящ за пране на дрехи за страдащи от алергии.

Важно е правилно да определите дозировката на почистващия продукт, за да направите това, трябва да проучите информацията върху опаковката.

Връзките са напълно непретенциозни, така че дори „ядрени“ домакински химикали, съдържащи хлор, могат да се използват за тяхното почистване. Трудно е да се нарани такъв плътен материал.

Съвети от опитни домакини

Въпреки че не е необходимо да се придържате към строги правила при пране на дантели, все пак трябва да се вслушате в някои препоръки. Това са прости съвети:

 • Връзките на обувките не се почистват. Важно е да ги извадите и да ги перете отделно. Ще има много повече смисъл от такава обработка;
 • цветните дантели, които са податливи на проливане, трябва да се перат отделно от другите дрехи. Ето защо, ако трябва да опресните само два или три чифта „въжета“, по-добре е да го направите ръчно;
 • По-добре е да изперете замърсените аксесоари веднага, отколкото да чакате мръсотията да изсъхне;
 • След измиване връзките трябва да се изсушат и едва тогава да се поставят обратно в обувките. Ако завържете ботушите си с мокри „струни“, металните халки може да ръждясват и самите „струни“ да се деформират;
 • Когато използвате белина за пране на ръцете, не забравяйте да носите ръкавици;
 • Когато перете дантели в машина, е важно да използвате защитни торбички с фина мрежа. През големите „клетки” продуктът може да изпадне и да попадне в канализацията;
 • Редовното почистване на аксесоарите ще помогне да се предотврати абсорбирането на мръсотия дълбоко във влакната на тъканта;
 • пластмасовите "върхове" на връзките могат да се почистват с обикновена гумичка;пластмасовите краища на връзките могат да се почистват с гумичка
 • Препоръчително е аксесоарите да се сушат на сянка, а не върху радиатори. Неправилното сушене може да доведе до загуба на форма и оцветяване на материала;
 • По-добре е да избягвате кипене при пране - пластмасовите върхове на връзките могат да се повредят.

Всъщност прането на дантели не е трудно. Те обикновено са изработени от плътен, издръжлив материал. Следователно няма специални изисквания за температурата на нагряване на водата и режима на машината. Важно е да ги поставите в барабан в специална торбичка или калъфка за възглавница и също така не забравяйте да сортирате нещата по цвят. В противен случай, като „завъртите“ белите „струни“ с червена тениска, можете да завършите с розови аксесоари.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня