Пране на коприна в пералня

Пране на коприна в пералняКоприната е доста придирчива материя, особено когато става дума за естествена материя. За да може любимата ви вещ да издържи дълго време, трябва да следвате основните правила за грижа за този деликатен материал. Разбира се, в такава ситуация ръчното почистване би било за предпочитане. Ако решите да перете коприна в пералня, трябва да действате много внимателно и да разберете възможните рискове. Нека да разберем най-безопасния начин за освежаване на копринено бельо.

Общи изисквания

След като сте решили да „освежите“ копринен продукт, трябва да разберете от какъв конкретен материал е направен артикулът. Цялата информация е посочена на етикета. Ако е естествена коприна, за да я почистите, ще трябва да изберете специални продукти с неутрален ефект PH. Когато става въпрос за изкуствени влакна, можете да използвате обикновен сапун или прозрачен бял шампоан за измиване. Можете да запазите свойствата и външния вид на копринените вещи за дълго време, ако ги перете според следните правила:

 • Първо, не забравяйте да накиснете коприната за 15-20 минути в сапунен разтвор. Благодарение на това петната се измиват без усилия;
 • Разрешено е потапянето на копринено бельо само в хладка вода, загрята до не повече от 40°C;
 • препоръчително е да изплакнете коприната в преварена и охладена вода;Табло за управление на пералня, бутони за центрофугиране
 • По-добре е да добавите антистатичен агент и омекотител към водата;
 • въртенето на копринени предмети е строго забранено;
 • Не перете тъканта - материалът може да се повреди.

При пране на коприна е много важно да се спазва температурния режим. Обикновено етикетът на артикула показва до каква степен е позволено почистване. Ако на етикета няма данни, това означава, че продуктът не може да се потапя във вода, по-гореща от 40°C.

Изделията от ярка коприна трябва да се перат във вода, загрята до не повече от 30°C, за да не избледняват.

Не перете коприната в твърда вода. Може да се омекоти със сода за хляб - в размер на 10 грама на 1 литър течност. Можете да добавите натриев бикарбонат директно в легенчето по време на ръчно пране или в отделението за прах на автоматична пералня.

„Въвеждане“ на коприна в картечница

Всъщност в повечето случаи както естествената, така и синтетичната коприна могат да се перат в автоматична пералня. Важно е само да спазвате няколко правила. Ако стриктно следвате препоръките, поддържането на външния вид на нещата няма да бъде толкова трудно.

 1. Копринените предмети трябва да се перат в специални мрежести торбички, които се продават във всеки отдел за хардуер. Можете да поставите продуктите в стара лека калъфка.
 2. По-добре е да използвате почистващи препарати на основата на гел, предназначени специално за деликатни тъкани. Уверете се, че гелът не съдържа избелващи частици или други агресивни компоненти.
 3. Трябва да изберете програмата „Коприна“. Когато такъв режим не е записан в интелекта, е възможно да се стартира цикълът „Деликатен“.изберете програмата Silk
 4. Максимално загряване на водата до температура 30-40°C.
 5. Не забравяйте да деактивирате опцията за въртене. В противен случай копринената вещ ще загуби формата си.
 6. След като цикълът приключи, веднага извадете прането от барабана. Колкото по-дълго стои в пералнята, толкова по-дълбоки ще бъдат гънките в материала.

Можете също така да перете одеяла и възглавници с копринен пълнеж в автоматична машина. Тези продукти не могат да се накисват, материалът може да се влоши поради продължителен контакт с вода.

Възглавниците и одеялата също първо трябва да се поставят в мрежеста торба и едва след това да се зареждат в барабана.Програмата ще бъде същата: „Коприна“ или „Деликатен“. В този случай е позволено да свържете въртенето със скорост не повече от 400 оборота в минута. След това можете да поставите одеяло с копринен пълнеж в разтвор на оцет (0,5 чаена лъжичка есенция на 5 литра вода). С помощта на тази процедура ще бъде възможно да се възстанови предишната еластичност на продукта.

Предотвратяване на свиване

Естествената копринена тъкан може да се свие с приблизително 5% след пране. Това е приемлива норма. Изкуствената тъкан се "свива" още повече. Ето защо е толкова важно да спазвате температурния режим, като не потапяте такова облекло във вода, по-гореща от 40 ° C.

Ето защо, ако за вас е фундаментално важно да поддържате размера на артикула, измийте го и го изплакнете изключително в студена вода. Също така трябва да изсушите коприната правилно - подсушете я с памучна кърпа и я поставете на плота. Копринените предмети трябва да се гладят леко влажни.

Артикулът трябва да бъде намален

Ако е необходимо копринено изделие да се свие, можете да го перете в малко по-топла вода, с температура 45°C. За да направите това, напълнете легена с необходимото количество течност и изплакнете прането. Повечето машини нямат програма, която осигурява такова нагряване, така че ще трябва да почистите артикула ръчно.седнала копринена вещ

Друг начин за свиване на блуза или рокля е да окачите артикула да изсъхне на пряка слънчева светлина. Този метод не е подходящ за цветни дрехи - те могат да загубят своята яркост.

Традиционен начин на грижа

Повечето домакини все още предпочитат да перат коприната на ръка. Този метод на почистване е по-щадящ. Препоръчително е легенът да се напълни с преварена вода, охладена до 30-40°C. Разтворете гела или сапуна в течността и разбъркайте добре разтвора, така че препаратът да не се утаява на дъното на съда.

При почистване на коприна е забранено използването на препарати, съдържащи агресивни компоненти и избелващи средства.

След като разтворите течен сапун или копринен гел във вода, потопете предметите си в него. Продуктите трябва да се накисват за 15-20 минути, през което време мръсотията ще се „премести“ от влакната. При ръчно пране е забранено силното търкане или мачкане на тъканта, а още по-малко усукването й по време на центрофугиране.

Можете да премахнете излишната вода от материала с метещи движения. Възможно е също да попиете коприната с памучен чаршаф. Артикулът се суши в хоризонтално положение. Има една тайна - по-добре е да перете цветна коприна в картофен бульон. Просто сварете обелените картофи, след това извадете зеленчуците от тигана и охладете водата до 30-40°C. Поставете нещата в хладна течност и ги оставете за няколко часа.

След това трябва да извадите коприната от тигана, да изсипете 2 супени лъжици медицински етилов алкохол в бульона и отново да потопите продуктите вътре. След като приключите с прането, изплакнете прането в хладка вода и го оставете да изсъхне. Трапезният оцет помага на цветните копринени предмети да не загубят своята яркост. Една лъжица есенция трябва да се изсипва във водата при изплакване на дрехите. Този лайфхак помага да се запази оригиналният „сочен“ нюанс на тъканта.

Каква пудра да използвам?

За копринено бельо е по-добре да използвате течни почистващи съединения. Не трябва да се използва прах за пране - гранулите не се разтварят добре в хладка вода и не се измиват напълно от влакната.

Препоръчително е да закупите гел за почистване на копринени тъкани, който не съдържа хлор и други агресивни компоненти.

Отлични резултати се получават при използване на следните състави:

 • гел “Ласка. Вълна и коприна." Предназначен за почистване на „капризни“ тъкани.Специалната формула се грижи за нещата едновременно в три посоки: премахване на замърсяванията, запазване на цвета и предотвратяване на деформация;Невестулка вълна и коприна
 • течност "Eared nanny". Подходящ за пране на детско бельо и дрехи за страдащи от алергии. Гелът много внимателно измива копринените продукти, без да уврежда влакната на тъканта;
 • Коприна. Предотвратява деформацията на тъканите, омекотява материята и ефективно се справя с мръсотията дори в студена вода. Напълно се изплаква от влакната;
 • Балсам “Prosept Crystal” за коприна и вълна. Продуктът не съдържа фосфати, счита се за биоразградим и запазва формата на тъканните влакна.

Ако нямате специален продукт под ръка, можете да използвате обикновен прозрачен сапун или прозрачен шампоан. Важно е съставът да е неалкален. Забранено е използването на избелващи средства и препарати за отстраняване на петна при пране на коприна.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня