Как да перете бикини в пералня?

Как да перете бикини в пералняСкъпото дантелено бельо понякога е страшно да се сложи във вендинг машината. Изглежда, че тънката тъкан ще се повреди в интензивно въртящ се барабан, ще се разкъса и ще стане неизползваема, докато ръчното пране ще осигури деликатна и нежна грижа. Предлагаме ви да разберете дали е възможно да перете бикини в пералня без рискове и последствия. Експертните препоръки, съвети и мнения ще помогнат.

Основни препоръки

Можете спокойно да перете в пералня бельо от почти всички видове тъкани. Просто първо трябва да проучите фабричните маркировки и да настроите правилно цикъла. Тогава почистването ще протече без последствия както за тънката дантела, така и за здравето на нейния собственик. Така че не забравяйте да вземете предвид следните препоръки:

 • след закупуване бельото трябва да се измие - поставянето на нов комплект веднага е нехигиенично;
 • изберете деликатен или ръчен режим;настройте температурата на 40 градуса
 • Цветното и черното бельо се перат отделно и на ръка за първи път, тъй като има висок риск от проливане (излишната боя се отмива);
 • Преди пране комплектите се поставят в специална предпазна торбичка;
 • За да се гарантира, че прането не се навива по време на пране и е добре изплакнато, е необходимо да заредите барабана до максимум три четвърти;
 • При първите 2-4 измивания температурата на водата не трябва да надвишава 40 градуса, в противен случай бельото ще загуби първоначалния си цвят;
 • Перилният препарат не трябва да съдържа избелващи компоненти (те увреждат деликатните влакна, трудно се изплакват от тъканта и често предизвикват алергични реакции).

Бельото се пере в специална защитна торба.

Не е необходимо да накисвате бельото си преди пране.Това е необходимо само ако тъканта е посивяла, пожълтяла или много замърсена. Памучните продукти могат да се варят за по-добро избелване.

Помислете за вида на тъканта

Можете да перете бикини и сутиени в автоматична машина, но при спазване на определени правила. Първото нещо е внимателно да проучите етикета на продукта и да разберете неговия състав. Температурата, интензивността и продължителността на пране на комплект зависи основно от вида на тъканта, използвана за шиене. Това обикновено е коприна, памук или синтетика.

 1. Памук. Памучното бельо, за разлика от синтетичните и копринените, не се страхува от високи температури: цветното бельо може да се пере при 50-60 градуса, а бялото и светлото бельо - при 90-95. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че плътната тъкан не харесва агресивните препарати. Препоръчително е да изберете бебешки пудри и гелове.
 2. Коприна. По-добре е да перете копринения комплект на ръка, но е подходящо и автоматично пране на деликатна или ръчна програма. Някои модели перални машини предлагат специален режим „Коприна“. Важно е да настроите топлината под 30 градуса, да изключите центрофугата, да използвате щадящ гел и да изплакнете прането два пъти. За да възстановите цвета при изплакване, се препоръчва да добавите оцет в размер на една супена лъжица на литър вода.Програма за коприна на пералня
 3. Синтетика. Гащичките от еластан, полиамид или други синтетични материи могат да се перат и в автоматична машина. Някои машини имат специална програма - „Синтетика“. За да предотвратите избледняване или деформиране на продуктите, е необходимо да намалите топлината до 40 градуса и да избягвате въртене.

Преди да изперете бикините си, проучете етикета - върху него производителят посочва състава, оптималния тип почистване, температурата на нагряване и метода на сушене.

Не трябва да забравяме за сортирането на бельото.Важно е да перете белите, цветните и черните дрехи отделно, особено тези, които току-що сте закупили.

Съвети от опитни домакини

сивотата се отстранява с амонякЗа да сте сигурни, че бельото не губи своя „продажен“ вид по-дълго, е необходимо да се грижите за него правилно. В допълнение към общите изисквания, трябва да вземете предвид и съветите на опитни домакини. Познавайки ги, можете по-добре да организирате процеса на пране и по-бързо да се отървете от трудните петна. Говорим за следните препоръки:

 • за премахване на петна от кръв, намокрете бикините със студена вода, след това насапунисайте обилно със сапун за пране и оставете да „кисне“ за 30-40 минути;
 • лекото памучно бельо се избелва чрез варене;
 • петна, сивота и жълтеникавост от синтетика и коприна се отстраняват чрез накисване в разтвор на амоняк и топла вода в размер на 1-3 лъжици на 3-5 литра;
 • По-добре е да изберете гелообразен препарат, тъй като гранулите не се разтварят добре и не могат да се изплакнат напълно от тъканта;
 • Бельото се пере с „домакински“ предмети - тениски, горнища, тениски и кърпи.

Можете редовно да перете бикините и сутиените си в пералня. Основното нещо е да подредите нещата и да настроите правилно машината.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня