Възможно ли е да се перат дрехи в неделя в пералня?

Възможно ли е да се перат дрехи в неделя в пералня?Хората от по-старото поколение често чуват фразата, че не можете да перете дрехи в неделя. Някои хора пренебрегват тази забележка, докато други се страхуват от последствията. Особено страшно е за тези, които току-що са започнали пътя към Бога и се опитват да живеят според църковните правила. Предлагаме ви да разберете откъде идва този обичай и дали си струва да се придържате към това ограничение.

Има ли забрана за пране в неделя?

За посетителите на църквата Библията е от първостепенно значение и дава както духовни, така и ежедневни препоръки. Нищо обаче не казва за забраната за миене в неделя. Църквата съветва хората да се откажат от домакинската работа в събота, но в съвременните реалности ограничението се измества с ден напред.

Факт е, че според Библията седмицата завършва в събота. На този ден е по-добре да не правите домакинска работа, миене, почистване, почистване и готвене, отделяне на време за църквата и семейството. Така че това време се счита за благоприятно за съвместни разходки, тихи игри и вечери. Сега „последният“ ден е неделя, така че всички споменати правила се прехвърлят към него.

Според хартата на църквата не се препоръчва пране и почистване в последния ден от седмицата - по-добре е да посветите това време на семейството и духовното самоусъвършенстване.

посветете този ден на молитва

Но абсолютна забрана за перални машини няма. Измиването е разрешено, ако отказът да го направите би довел до грях. Въпреки това е по-добре да посветите четвъртък на домакинските задължения, които според църковните канони се считат за „чисти“. Въпреки че не всички хора, които посещават храма, следват тази инструкция.

Какво друго не трябва да правите на седмия ден?

В неделя на вярващите е забранено не само да пускат пералнята. Този ден трябва да бъде посветен на молитва и духовно самоусъвършенстване, така че си струва да се откажете от други „намесващи“ светски дела. Абсолютно не важи за неподходящи дейности:

  • игри в интернет;
  • пия алкохол;
  • силна музика;
  • консумация на цигари.

Църквата няма абсолютна забрана за неделно пране - не се смята за грях.

Идеалното забавление е молитвата и ходенето на църква. Но дори и невярващите трябва да погледнат по-отблизо тази традиция, да забравят за мивката и пералнята, като отделят време за себе си, семейството и релаксацията от седмичната рутина.

Ами други християнски страни?

Позицията на християнската църква е, че в последния ден от седмицата трябва да забравите за светските дела и да се посветите на духовните. За руснаците това не винаги е удобно, тъй като често има време за почистване само в неделя. Чудя се дали наистина има забрана за неделно пране по целия свят?

В САЩ отношението към прането е съвсем различно. Пералнята е голяма рядкост в дома, тъй като американците избират перални, за да спестят място, време и пари. Пералните са разположени почти на всеки ъгъл и предлагат бързо почистване. Живеещите там не си отделят отделен ден за „пране“, а хвърлят нещата в пералните преди или след работа.

Американска пералня

В Швеция купуването на пералня също се счита за нерационално. В сутерена на всеки блок има минипералня, която обитателите ползват по специален график. По правило един ден от седмицата се отделя за пране на етаж или група от апартаменти. Не е нужно да избирате дали е понеделник или неделя - всичко е по взаимно съгласие.

В чужди страни не всеки гражданин има пералня в апартамента си - перални или обществени перални са популярни.

Изглежда само в нашия регион прането се третира като дълъг и трудоемък процес. За други тази дейност не създава трудности и не е обременена от църковни вярвания. Всеки сам избира дали да пере или да почива в неделя. Ако страхът от грешка е твърде голям, тогава трябва да се погрижите за спокойствието и да изберете друг ден от седмицата.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня