Пране на мембранни дрехи

Пране на мембранни дрехиХарактеристики на облекло от мембранни материали. Облеклото, изработено от мембранни тъкани, стана широко разпространено поради специалната структура на материала. Има водоотблъскващи или ветроустойчиви свойства, като същевременно пропуска водните пари. Поради уникалните си свойства, продуктите от мембранни тъкани са много скъпи. Това е важен аспект от предоставянето на качествени грижи. Такава, която допринася за значително удължаване на експлоатационния живот. Един от основните методи за грижа е прането на вашите мембранни дрехи.

Характеристики на измиване на мембраната

За да почистите продуктите от мембранни тъкани от замърсяване, не можете да използвате обикновен прах за пране. В крайна сметка, използването му допринася за запушване на повърхността на порестата мембрана. А това намалява херметичността на материала. Използването на хлорсъдържащи и кондициониращи агенти също е строго забранено. Съставът им влияе негативно върху водоустойчивостта на дрехите.

Мембранно яке в пералня

В тази връзка, за пране на продукти, изработени от мембранна тъкан, е необходимо да се използват специални продукти или меки препарати. Като "Невестулка". Както и обикновен сапун за пране. Трябва да се помни, че дори с отличните си почистващи свойства, конвенционалните продукти могат да запушат порите на мембраната. Затова трябва да извършите второ измиване със специален продукт. Той ще действа за почистване на порите на мембраната от остатъци от сапун.

Един от известните австралийски спортисти, отговаряйки на въпроси на журналисти относно грижата за спортната си униформа, каза, че пере дрехите си на ръка с четка в студена вода и обикновен сапун.След това го слага в пералнята. И там, на щадящ режим, отново го измива със задължително използване на специален продукт.

Прането на дрехи от мембранни материали се извършва при ниска температура от 30-40 градуса. Такива дрехи не трябва да се накисват или изцеждат в машина. Трябва да се има предвид, че това се отразява негативно на уникалните свойства на материала. Когато използвате пералня, трябва да изберете режим „ръчно пране“ „без центрофуга“. Най-често срещаните препарати за пране на дрехи от мембранни материали са “Dmal Sport”. За силно замърсени светли части от дрехи Collonil е добро решение.

Характеристики на грижата за мембранното облекло

Преглед на мембранно облекло

Дрехите, изработени от мембранни материали, трябва да се сушат в хоризонтално положение, без да се използват нагреватели. В помещението, където се извършва сушенето, трябва да има постоянен достъп на въздух и дори течение. Дрехите не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина. Има голяма вероятност от прегаряне.

Мембранните дрехи не трябва да се гладят поради отрицателното въздействие на високата температура. Уврежда порестата структура на тъканта.
След измиване е необходимо да се възстановят водоотблъскващите свойства на дрехите. За целта се използват специално разработени спрейове, съдържащи флуор. Флуорът, който е един от основните компоненти на такива продукти, помага за създаването на специален невидим филм. Този филм не пречи на дишането и повишава устойчивостта на тъканта към отрицателните ефекти на ултравиолетовите лъчи.

Когато се грижите за продукти, изработени от мембранни материали, трябва да запомните необходимостта от извършване на задължителна процедура за импрегниране на материала. За тази цел се използват аерозоли и спрейове. Както и продукти, които могат да се използват по време на пране. Трябва да знаете, че само чисти предмети се третират с импрегниране.

Видът на продукта се определя в зависимост от вида на материала. В някои случаи използването на аерозолни импрегнации може да доведе до лека промяна на цвета. Системното използване на импрегнации помага да се увеличи експлоатационният живот на вашите артикули и да се запази външният им вид. Не трябва да се използват силиконови импрегнации. Тези, които обикновено се използват за обработка на къмпинг и туристическо оборудване. Те имат отрицателно въздействие върху дишането на материала.

Съхранението на мембранното облекло се извършва само в чиста и изправена форма. За да се предпазят дрехите от прах, те се окачват в специална защитна тъкан или пластмасова опаковка.

Заключение

От всичко казано по-горе можем да направим недвусмислено заключение.

За да се грижите за дрехи, изработени от мембранни тъкани, трябва да използвате специални препарати. И само в изключителни случаи, като липса на специален продукт или силно замърсяване, можете да използвате сапун за пране. Но при първа възможност трябва да се третира със специален агент, за да се възстановят и поддържат първоначалните му свойства. Това ще запази уникалните качества на вашето облекло и ще увеличи експлоатационния му живот.

   

3 читателски коментара

  1. Граватар Анна Анна:

    Отначало много се страхувах да пера сам мембранните спортни дрехи у дома, след това купих специален продукт, взех предвид всички подробности и добавих калгон за твърда вода. Всичко е наред, изпрано без проблеми.

  2. Граватар Вадим Вадим:

    Измих си ските с гел Mayeri Sport. Харесва ми.

  3. Gravatar на Ник Ника:

    Не забравяйте да добавите специален продукт при пране. Дрехите си пера с УниПух за мембранни тъкани. Петната се махат и миризмата е приятна :)

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня