Пране на обувки в пералня - инструкции

пране на обувки в машинатаМогат ли обувките да се перат в пералня? Невъзможно е да се отговори недвусмислено на този въпрос, има твърде много „ако“. Всичко ще зависи от вида на обувката, материала, от който е направена, наличието на допълнителни елементи върху нея, които не понасят вода и други подобни. По принцип обувките не са предназначени за натоварванията, на които са изложени дрехите в барабана на пералнята, така че успехът на прането ще зависи и от избрания режим на пране.

Възможно ли е или не да се измие?

Първият въпрос, който възниква при хората, които искат да перат обувките си в автоматична пералня, е кои обувки могат да се перат и кои не? Всъщност не искате просто да рискувате обувките или ботушите си в името на експеримента. Бих искал да знам резултата предварително, но за съжаление това не се случва. Не може да се каже, че например спортните обувки могат да се перат, а кожените не могат. Спортните обувки също могат лесно да се повредят по време на пране, така че Преди да хвърлите обувките си в пералнята, направете проучване!

 • Прегледайте информацията на производителя относно прането на конкретни обувки. Често компаниите, които шият обувки, окачват информационни етикети върху тях или публикуват информация за грижата за тях на уебсайтовете на компанията в Интернет.
 • Не забравяйте да проверите материала, от който са направени обувките. Например, маратонките, чийто основен материал е плат, определено ще оцелеят при машинно пране, но обувките от кожа или велур ще намерят своята „смърт“ в барабана на пералнята.
 • Ако части от обувките са залепени, прането им в машина може да ги унищожи.По принцип лепените обувки не търпят киснене в топла вода, така че ако откриете лепени шевове или залепени елементи по тях, не ги перете в машина.
 • Ако обувките имат вложки от изкуствена кожа, имайте предвид, че външният вид на тези вложки може да се влоши, така че или вземете мерки, за да ги защитите, или откажете да ги перете в пералня.

важно! Не трябва да перете зимни или демисезонни обувки с козина. Изкуствената козина ще излезе и обувките ще бъдат сериозно повредени.

Подготовка

пране на обувки в машинатаАко решите да изперете чифт мръсни обувки в пералнята, не трябва без да мислите да ги хвърляте в барабана и да стартирате програмата за пране. Всичко може да завърши катастрофално не само за тези обувки, но и за самата автоматична пералня. И въпросът тук не е възможността или невъзможността за измиване на конкретни обувки, а правилният подход към подготовката на този процес.

Преди пране трябва да предпазите обувките си от прекомерно механично въздействие на въртящия се барабан, което може да доведе до повреда на подметката, чорапите и други части. В същото време трябва да защитите самия барабан и люка на пералнята от удари с твърда подметка. Имаше случаи, когато по време на пране обувките създаваха дисбаланс в барабана. Как да решим подобни проблеми наведнъж? Много е просто, просто трябва да поставите чифт обувки в торба за пране и след това да ги поставите в барабана на машината.

Преди да изперете обувките в пералнята, отстранете големи парчета мръсотия от подметките, отстранете връзките и катарамите и всякакви други подвижни твърди предмети. Освен това трябва да извадите стелките от обувките си. След това обувките се поставят в торба за пране, поставят се в машината и прането започва.

Забележка! Ако нямате специална торба за пране, можете да използвате стара калъфка за възглавница.

Пране и сушене: процедура

Когато решавате как да миете обувки в пералня, трябва да вземете решение за избора на препарат, тъй като ще бъде трудно да премахнете мръсотията в обикновена топла вода. Експертите силно не препоръчват използването на обикновен сух препарат за пране. Често лошо разтворените гранули на праха оставят цветни петна или бели следи по обувките, които трудно се отстраняват по-късно, така че е по-добре да използвате течен препарат.

Не трябва да експериментирате с течен сапун или шампоан за коса. Тези продукти не са подходящи за вашата перална машина и могат да я повредят. По-добре е да вземете специален течен препарат за пране на цветни предмети в пералнята. В този случай ще работи по-добре. Повече за течните перилни препарати и прахове за автоматично пране можете да прочетете в статията Как да изберем прах за пране.

След като сте решили избора на продукт за пране на обувки, експертите препоръчват да следвате тези стъпки.

 1. Извадете мръсното пране от барабана, тъй като обувките трябва да се перат отделно от другите дрехи. Освен това, В барабана трябва да се постави само един чифт обувки.
 2. Изсипете избрания от вас перилен препарат в контейнера за прах.
 3. Поставете торбата за пране с подготвените обувки в барабана на пералнята.
 4. Изберете програма за пране: температура не по-висока от 30 0C, скорост не повече от 600, деактивирайте функциите „центрофуга“ и „сушене“.
 5. Изчакваме до края на програмата за пране и изваждаме обувките от барабана на машината.
 6. Натискаме бяла хартия в обувките, за да не загубят първоначалната си форма по време на сушенето, след което ги поставяме на топло място, за да изсъхнат.

Забележка! Когато сушите обувки, избягвайте прекомерни източници на топлина и пряка слънчева светлина. Твърде бързото сушене определено ще деформира обувките и ще развали външния им вид.

Какво да направите, ако мръсотията не се измие?

лъскане на обувкиПрането в машина не доведе до резултати? Остана ли мръсотията по обувките? Това означава, че ще трябва да се справите с петната „по старомодния начин“ ръчно. Наистина, машинното пране, уви, не е панацея за трудни петна; експертите препоръчват, преди да поставите обувки в барабана на машината, да третирате всички трудни петна ръчно, така че да се отделят по време на пране. Най-често обаче се оказва, че трудни петна по обувките има едва след като тези обувки са преминали „екзекуция“ в барабана на пералнята.

Обикновено след пране в топла вода трудните петна се втвърдяват още по-добре и стават много по-трудни за премахване. Но нищо не можем да направим, ще опитаме. Има няколко сигурни начина да се отървете от различни упорити замърсявания, полепнали по обувките.

 • Препаратът за миене на съдове ще ви помогне да премахнете петна от машинно масло. Трябва да нанесете този продукт върху петната, да оставите обувките да престоят един ден и след това да ги изперете в пералнята.
 • Амонякът и сапунът за пране ще помогнат за премахване на петна от трева от обувки. Смесете една супена лъжица амоняк с 200 мл топла вода и обтрийте добре зацапаното място с тази смес. След това третирайте петната от трева с парче сапун за пране и след това поставете обувките в барабана на пералнята.
 • Терпентинът ще премахне петна от сажди от обувките.Нанесете малко терпентин, смесен с половина и половина вода върху петната, разтрийте ги малко с кърпа и след това измийте обувките както обикновено.
 • Уайт спирт премахва добре петна от боя от обувки. Намокрете парцал с това вещество и избършете добре обувките, докато петната от боя се отстранят.

важно! Повторното пране на обувки е голямо предизвикателство, така че опитайте се да идентифицирате и третирате трудни петна предварително.

Обобщавайки, отбелязваме, че не всички обувки могат да се перат в автоматична машина, така че преди да решите да направите това, трябва внимателно да проверите всичко. Също така трябва да прегледате обувките си за сложни петна, тъй като такива петна в барабана на машината няма да се отделят, а по-скоро ще залепнат, така че трябва да ги третирате предварително.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня