Как да перете кърпи с оцет в пералня?

Как да перете кърпи с оцет в пералняПовечето домакини перат ръкавици и салфетки като други неща - с обикновен прах и балсам. Но това е погрешно, тъй като платната се обезцветяват, стават твърди и неприятни на допир. Измиването на кърпи с оцет ще коригира ситуацията, тъй като не е за нищо, че последният е известен със своя омекотяващ и възстановяващ цвят ефект. Всичко се прави просто, бързо и без допълнителни разходи.

Защо кухненските кърпи застояват?

Кърпите за съдове стават твърди по няколко причини. Дългосрочната употреба е само второстепенен фактор, тъй като повечето кърпи се „провалят“ поради неправилна грижа. Както показва практиката, следните грешки водят до „втвърдяване“:

 • използването на конвенционален прах, който съдържа агресивни компоненти, избелващи средства и алкали;
 • пране без добавяне на омекотители за чешмяна вода;
 • претоварване на барабана, което не позволява прането да бъде напълно изплакнато от перилен препарат;
 • избор на икономичен или бърз режим с недостатъчно вода за пълно изплакване;
 • продължително сушене на пряка слънчева светлина или на радиатор, което води до пресушаване на влакното;Не сушете възглавницата близо до радиатора
 • гладене с гореща ютия без пара (тази процедура е разрушителна за текстила).

Проблемът е, че кухненските салфетки се замърсяват бързо, но се натрупват, докато има пълна партида. През това време мръсотията прониква дълбоко в тъканта и я разрушава отвътре. Ситуацията се влошава от неправилното пране, което кара хавлиите да „застояват“ повече. За щастие е възможно да се върне мекотата на текстила.

Възстановете кърпите с оцет

Измиването с оцетна киселина ще помогне за възстановяване на първоначалната мекота на кърпата. Обикновеният трапезен оцет не само ще премахне трудни петна и ще премахне неприятните миризми, но и ще възстанови текстилната купчина. Основното е да действате стриктно според инструкциите:

 • сортирайте кърпите и заредете партидата в барабана;
 • изсипете праха в основното отделение на контейнера за прах и изсипете 2 супени лъжици оцет в централното отделение;
 • изберете всеки режим с температура на нагряване на водата до 60 градуса;Възможно ли е да добавите оцет към пералнята при пране?
 • активирайте функцията за двойно изплакване;
 • стартирайте цикъла и изчакайте да приключи.

Ако редовно перете с оцет в пералнята, салфетките не само ще омекнат, но и ще възвърнат оригиналния си цвят.

Всичко! След това всичко, което трябва да направите, е да извадите кърпите от барабана, да ги разклатите и изгладите с уред за пара или да изгладите с пара. Обикновено резултатът е видим след второто измиване.

Ами ако вземете сода за хляб и оцет?

За засилване на ефекта се препоръчва измиване на кухненски кърпи с оцет и сода. Заедно те ще почистят, омекотят, избелят и освежат вашето пране. Освен това, доста скромна доза: половин чаша есенция и половин чаша прах. Първият се изсипва в контейнера за прах, а вторият се изсипва в резервоара.

Опитните домакини съветват да отидете по-далеч и да подготвите домашен балсам на базата на оцет и сода. Вземете 6 чаши киселина, една чаша прах и смесете всичко с 250 ml вода. Веднага след като сместа шупне, добавете още 6 чаши чиста вода и добавете няколко капки от любимото си етерично масло за аромат. След това остава само да излеете получения разтвор в празен дозатор и да го използвате при необходимост.

Не забравяйте, че както содата, така и оцетът се считат за отлични и бюджетни омекотители за вода.За да не купувате скъп специален продукт, можете да ги добавите заедно или поотделно при изплакване. Съветът важи както за машинно, така и за ръчно пране.

Възстановяваме „убити” хавлии

Старите кухненски кърпи изглеждат само така. Всъщност възстановяването на предишната им мекота и свежест е съвсем просто. Първият метод е да накиснете салфетката в подсолена вода преди пране. За да направите това, в напълнения леген се добавя сол в размер на 2-3 супени лъжици на всеки 5 литра и платното се спуска в получения разтвор и се оставя в него за 30-40 минути. След това текстилът се изпира както обикновено.

Ако кърпата е сива или твърде мръсна и не можете да използвате белина, тогава ще ви помогне вторият метод - накисване в сол и амоняк. Вземете една супена лъжица прах и го добавете към литър вода заедно с една чаена лъжичка амоняк. Оставете салфетките в разтвора поне 8 часа, а за предпочитане 10.избелващи кърпи

Важно е не само да запазите старите кърпи, но и да защитите новите. За целта избираме деликатни гелове и прахове за пране, забравяме за циклите с висока температура, включваме двойно изплакване и отказваме интензивно избелване. Спомняме си и за задължителното омекотяване на водата с оцет, сол или сода.

Кърпите миришат лошо

Вторият проблем след твърдостта на кърпите е неприятната миризма. Не говорим за недостатъчно пране и миризливи петна, а за по-сериозни и мащабни нюанси. По правило салфетките излъчват „кехлибар“ поради следните причини:

 • продължителна употреба;
 • недостатъчна вентилация на банята или кухнята;
 • запушена пералня;
 • влажност на помещението, използвано за сушене.

Лесно е да премахнете миризмата от кърпите.Отличен метод е да накиснете тъканта за 8 часа в разтвор от вода, сода и оцет, последвано от изпиране. Ако това не помогне, тогава трябва да се обърнете към професионалния продукт Oxiclean, който се използва стриктно според инструкциите.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня