Пране шифон

Пране шифонНай-често церемониалните халати и вечерните рокли са изработени от шифон, така че е двойно обидно такова нещо да бъде развалено по време на пране. Шифонът трябва да се пере много деликатно и по-подробни препоръки за грижа ще бъдат разгледани в статията.

Традиционна грижа за изделия от шифон

Шифоновата тъкан е много тънка и лека, така че измиването на ръка дори на обемисти предмети няма да бъде трудно. Но ще сте сигурни, че сте осигурили на шифонената си рокля внимателната грижа, от която се нуждае.

Шифонът може да бъде естествен и синтетичен. Разликата между тях трябва да се вземе предвид при избора на температура на пране. Синтетичният продукт може да издържи на по-високи температури, а водата може да се нагрее до 50 градуса. Естествените влакна са по-взискателни и могат да се перат във вода с температура не по-висока от 30 градуса. Информация за състава можете да намерите на етикета. Когато се съмнявате, по-добре е да предпочетете студена вода пред гореща вода.

важно! Предпочитайте продукт с мек гел за капризни тъкани пред пудра. Ронливият продукт може да остави ивици.

Измиването на изделие от шифон ще отнеме не повече от 30 минути. Ако трябва да се отървете от мръсотията, можете да добавите малко горчица на прах.

Да използваме автоматична машина

Понякога от шифон се правят не само дрехи, но и завеси. Продуктът е твърде обемист, за да се пере на ръка в леген, така че е по-разумно да използвате пералня. Параметрите на измиване трябва да бъдат както следва:

  • Деликатна, ръчна или копринена програма за пране;
  • температура 30 градуса;настройте го на 30 градуса
  • без сушене или центрофуга.

За да сте сигурни, че по време на прането няма да останат петна или петна по тъканта, препоръчително е да поставите продукта в торбичка за пране.Ако такава не е налична, успешно може да бъде заменена с калъфка за възглавница, завързана с шнур. В зависимост от машината, продължителността на пране на шифон може да варира, но като цяло това ще отнеме не повече от час.

Как да избегнем свиването?

Самият шифон е много податлив на свиване. Но ако следвате горните препоръки при измиване, тогава нищо лошо не трябва да се случва. Основното нещо е да се избягват високи температури. Същото важи и за сушенето и гладенето.

Забележка! Трябва да се помни, че в почти 100% от случаите артикулът се състои не само от шифон, но съдържа и някои други тъкани.

Коприна, вискоза, памук, полиестер и полиамид особено често се добавят към рокли от шифон и други дрехи. Всеки от тези видове тъкани има свои собствени препоръки за пране и грижа, които, разбира се, също трябва да се вземат предвид при работа със смесени тъкани. Поради тази причина най-точната информация за грижата за конкретен артикул е на етикета на производителя.

Как да премахнете влагата от шифон?

Шифонът изсъхва почти моментално. Веднага след като водата се оттича, тъканта става почти суха. Сушенето на продукта върху радиатор, нагревател, близо до открит огън или използване на сешоар е строго забранено, в противен случай тъканта ще се деформира, но това не е задължително.характеристики на шифон плат

Ако искате да оставите артикула да съхне на открито, поставете го на сянка, за да го предпазите от пряка слънчева светлина, в противен случай това може да повлияе негативно на външния вид на артикула.

Щипките причиняват гънки на шифона, така че в никакъв случай не ги използвайте при сушене.

Ако имате възможност да закачите артикула да съхне на закачалки, тогава трябва да се възползвате от нея.Ако няма закачалки или артикулът не е подходящ за това, можете да изсушите артикула в хоризонтално положение, като го поставите върху кърпа. Сухи дрехи със закопчани копчета.

Как да гладим правилно?

Дори редовно да използвате гладене в продължение на много години, можете да се сблъскате с горчивия опит от гладенето на шифон, тази тъкан е много капризна. За да избегнете повреда на продукта на последния етап, следвайте следните правила.

  • Изделията от шифон се гладят мокри, тъй като след изсъхване се гладят много трудно.
  • Не можете да пръскате вода върху тъканта и след това веднага да използвате ютията, тъй като ще изгорите продукта. Допустимо е да се използва ютия с пара само през няколко слоя марля и от разстояние най-малко 30 сантиметра.
  • Температура на ютията 60-120 градуса.
  • Не забравяйте да поставите някакъв вид памучен чаршаф, който не избледнява, под ютията.
  • За по-голяма безопасност обърнете предметите наопаки.

Познавайки тези правила, вие ще осигурите на вашите шифонени дрехи пълна цялостна грижа.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня