Струва ли си да купите употребявана пералня?

Струва ли си да купите употребявана пералня?Отговорът на въпроса „заслужава ли си да купя употребявана пералня“ е очевиден. Трябва да купувате оборудване втора употреба само когато нямате пари за ново. Така че пералната машина може да изглежда страхотно външно, но продавачът няма да даде гаранция за това. Ако машината спре да работи след седмица, никой няма да я ремонтира безплатно, още по-малко да върне парите. Ако не можете да си позволите нова пералня, тогава трябва да подходите разумно към избора на оборудване в рекламните сайтове. Нека да разберем какво да търсите, когато купувате използвана автоматична машина.

Произход на използваното оборудване

Техниците на сервизния център забелязват, че все повече хора поръчват ремонт на автоматични машини, закупени преди 1-2 години. Според експерти качеството на произведените перални през последните 3-4 години се е влошило значително. Много марки отвориха своите заводи в Руската федерация и на територията на постсъветските държави, поради което монтажът започна да „страда“. И напротив, моделите, произведени в Италия, Германия, Южна Корея и САЩ, могат да функционират нормално 10-15 години, без да изискват ремонт. Ето защо е важно, когато избирате машина, да погледнете нейната „историческа родина“.

Когато купувате употребявана кола, по-добре е да изберете автоматични машини на 5-6 години.

Такъв експлоатационен живот ще гарантира, че машината не е сглобена в някакъв Липецк. От друга страна, ако през цялото това време пералнята е работила правилно, без да създава проблеми, можем да предположим, че нейният експлоатационен живот ще продължи още 4-5 години. И функционалността на тази технология е доста модерна.в коя държава е произведена пералнята?

Марката има значение

Кой критерий е един от най-важните при закупуване на оборудване втора употреба? Когато купувате използвана пералня, не забравяйте да обърнете внимание на производителя. Трябва да избирате само марки с безупречна репутация.Сред „любимите” са игралните автомати:

 • Bosch;
 • Siemens;
 • Electrolux;
 • Samsung;
 • LG.обърнете внимание на марката

Трябва обаче да разберете, че всяка, дори и най-надеждната марка, може да има не съвсем успешни модели. Ето защо, след като сте избрали няколко машини, е по-добре да проучите колкото се може повече отзиви за тях на тематични форуми. Не трябва да се доверявате твърде много на мненията, оставени на уебсайтовете на производителите или магазините за домакински уреди - отрицателните коментари могат просто да бъдат изтрити. Ще трябва да „претърсите“ интернет в търсене на обективна информация.

Резервните части трябва да са в продажба

Следващият момент, на който трябва да обърнете внимание при избора на машина, е поддръжката на оборудването. Струва си да помислите колко лесно ще бъде да поръчате резервни части за машината, ако тя се повреди. По-добре е да не купувате перални машини, които са редки за нашата страна, в противен случай в бъдеще ще има трудности при намирането на компоненти.резервни части за машината в наличност

Ако наистина харесвате пералня от рядка марка, направете запитване за възможностите за ремонт преди покупка. Информацията може да бъде получена от интернет или чрез обаждане в няколко сервиза.

Не забравяйте да проверите при продавача дали предлаганата за закупуване автоматична машина е била ремонтирана.

Ако продавачът признае факта на ремонта, изяснете какво точно е променено. Когато се подменя разтегнат задвижващ ремък или износени четки, не е голяма работа. И ако преди това е имало проблеми с контролния панел или други сериозни повреди, по-добре е да откажете покупката.

Защо собствениците го продават?

Не се колебайте да попитате защо се продава машината. Причините могат да бъдат различни. Може би хората просто се местят и не искат да виждат старо оборудване в нов апартамент или да се „затрудняват“ с транспорт. Като опция, след ремонт, човек иска да монтира модел с по-модерен дизайн.

За някои е важно да имат автоматична машина с най-новите, авангардни звънци и свирки.Следователно закупеният преди няколко години „домашен помощник“ се продава. Възможен е и по-тъжен вариант - оборудването се продава според решението на съдебните изпълнители, а приходите отиват за изплащане на дълга по заема. Обикновено машините, продавани по горните причини, са в добро състояние.Продава пералня за изплащане на кредит

Разбира се, невъзможно е да се разбере дали човек казва истината за причината за продажбата. Следователно, трябва да имате представа как да извършите „повърхностна“ диагностика на автоматична машина, за да разберете в какво техническо състояние се намира.

Как сами да проверите употребявана машина?

Най-вече купувачите на употребявани перални машини се интересуват от въпроса как да проверят машината на място? Най-лесният начин е да поканите със себе си на „булката“ на картечницата майстор, който познава всички слаби места на оборудването. Разбира се, ще трябва да платите за консултация със специалист, но тази опция ще бъде оптимална. Ако не искате да харчите пари, трябва сами да разберете основите на диагностиката.

Не забравяйте да проверите коя година е пусната пералнята.

Не разчитайте на думите на продавача. Човек може да каже, че пералнята е купена преди 4 години, но всъщност тя е „навършила“ 10 години. Поискайте инструкции за машината и гаранционна карта - документите ще отразяват цялата информация за датата на производство на пералнята. Ако документите са изгубени, можете да разберете данните от серийния номер.

Производителите на оборудване за миене криптират датата на пускане по различни начини. При машините Indesit първите две цифри от номера ви казват за годината, следващите две ви казват за седмицата, в която пералнята е слязла от поточната линия. При Samsung годината и месецът се изписват на шеста и седма цифра, ако броите от края.За автоматичните перални на Bosch и Siemens трябва да добавите 20 към първите две цифри на номера, за да разберете годината на производство на модела. Следващите две цифри показват месеца, в който устройството е сглобено.

Ако няма инструкции за оборудването, серийният номер може да бъде намерен на табелката с данни. Стикерът може да бъде разположен на различни места. За машини Ariston, Indesit, Samsung, Beko, LG, Candy обикновено се намира отпред, под ръба на люка. Отваряйки вратата, можете да видите интересния надпис.

За пералните машини Ardo, Zanussi, Atlant и Electrolux табелката най-често е „скрита“ на вътрешната повърхност на люка на филтъра за боклук или под долния фалшив панел. Ако стикерът не е намерен тук, проверете задната стена на кутията. Понякога можете да намерите информация там. В никакъв случай не пренебрегвайте външната проверка на автоматичната машина. Не забравяйте да проверите:проверете барабана на пералнята

 • контролен панел. Помолете продавача да свърже машината към мрежата, след това завъртете копчето за избор и се уверете, че програмите за пране се превключват свободно. Натиснете бутоните на „подреденото“ - те не трябва да залепват или залепват;
 • маншет, дръжка и ключалка на вратата. Люкът трябва да се отваря и затваря свободно. Уплътнителната гума трябва да е непокътната, без пукнатини, плака или мухъл, плътна и не „дървесна“ на пипане;
 • кадър. Не трябва да има пукнатини, вдлъбнатини или ръжда по стените на пералнята. Огледайте дъното на машината много внимателно, за да видите дали има някаква корозия. Ако има следи, това означава, че машината е изтекла. В този случай е по-добре да се въздържате от покупка;
 • люк на филтъра за боклук и маркуч отдолу. Важно е върху елементите да няма следи от калциниране;
 • барабан. Първо проверете вътрешната му повърхност. За тази цел е по-добре да вземете със себе си найлонов чорап, да го издърпате на дланта си и да го прокарате по стените на „центрофугата“. Не трябва да има нито едно впръскване.

Уверете се, че няма луфт в барабана. За да направите това, натиснете го отвътре и наблюдавайте колко далеч се отдалечава от уплътнителната яка. Ако отклонението е сериозно, лагерният възел вероятно е счупен. Завъртете барабана на ръка - той трябва да се върти безшумно. Изразеното тропане и скърцане ще означава повреда на лагера. Същият проблем ще бъде показан от ръждиви петна по резервоара - за да го проверите, просто отстранете задната стена на корпуса.

Всъщност можете да си купите пералня със счупени лагери. Особено ако продавачът направи добра отстъпка. Подмяната на компоненти е лесна, но само когато резервоарът е разглобяем. Днес много машини се произвеждат с ляти резервоари и в такава ситуация ще трябва да смените целия възел резервоар-барабан, което е доста скъпо.

Идеално е, ако автоматичната машина все още не е изключена от комуникациите. Не се срамувайте, помолете продавача да пусне най-краткия цикъл - по този начин можете да проверите работата на двигателя, нагревателния елемент, дренажната помпа, контролния модул и да се уверите, че пералнята не тече. Ако оборудването вече е изключено от водоснабдяването и канализацията, трябва да стартирате програмата „Центруфа“. Това ще гарантира, че:

 • машината стартира и реагира на натискане на бутони (т.е. електрониката е в ред);
 • двигателят работи гладко при високи обороти;
 • дренажната помпа е активирана (това може да се разбере по характерния звук);
 • лагерният възел е в добро състояние (барабанът трябва да се върти тихо, да не трака или да чука);
 • няма дисбаланс на барабана (машината не трябва да вибрира много по време на работа).

Когато продавачът не е съгласен да стартира празна машина, не трябва да купувате машината. Пробното измиване няма да навреди на устройството по никакъв начин. Но ще докаже, че оборудването е напълно изправно и няма какво да се крие. Ако автоматичната машина е преминала всички тестове, можете да платите за нея.Но проблемите няма да свършат дотук - в края на краищата оборудването трябва да бъде доставено до дома ви безопасно и здраво. Ще ви кажем как да организирате това.

Как да го донесете, ако сте го купили?

След като сте избрали употребявана автоматична машина, която напълно ви подхожда като цена, функционалност и техническо състояние, не отлагайте покупката. След като платите за стоките, не се отпускайте, защото пералнята все още трябва да бъде доставена в апартамента. В идеалния случай, ако предишните собственици все още имат оригиналната опаковка или поне транспортните болтове.завийте транспортните болтове преди транспортиране

Когато има транспортни болтове, ще има един проблем по-малко. Закрепете барабана с тях и транспортирайте спокойно машината в легнало положение. Вратата на люка трябва да бъде плътно затворена, за да не виси. Ако винтовете не са запазени, ще трябва да транспортирате машината още по-внимателно. Запасете се с одеяла и одеяла; те трябва да бъдат поставени под пералнята по време на транспортиране. Освен това не забравяйте да закрепите тялото, така че машината да не „подскача“ върху дупки. Трябва да шофирате много внимателно, с ниска скорост, като избягвате неравности и дупки по пътя.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня