Плот над пералня в банята

плот за баняПлотът над автоматичната пералня в банята е отлична работна повърхност, върху която можете да смесите домакински химикали и да се облегнете на лактите си, ако е необходимо. В допълнение, такава повърхност предпазва добре пералнята от капки вода, които могат случайно да паднат върху тялото от душ или кран.

Но къде да вземем такива мебели и най-важното - как да ги изберем и сглобим правилно? Прочетете за всичко това в тази публикация.

Какво са те?

Има много модели плотове и всеки такъв модел има свои собствени характеристики. Как да изберете мебели по ваш вкус сред това разнообразие? Първо, трябва да разберете какви плотове има и как са класифицирани. Тази информация ще ви помогне да обхванете максимално разнообразие от подобни мебели, което от своя страна ще ви доведе до по-информиран избор. И така, какъв плот може да бъде в банята?

 1. Светла стена. Такива плотове, като правило, имат прост дизайн, монтирани са на специални скоби и заемат много малко място. Те обаче не са предназначени за големи натоварвания и затова върху такива плотове не трябва да се поставят тежки предмети.
  стенен плот
 2. С опора на пода. Това са по-масивни и капитални плотове, които могат да издържат на значителни натоварвания. Такива плотове често имат опорни точки както на пода, така и на стената. Също така често такива плотове имат шкафове и висящи чекмеджета, в които е много удобно да съхранявате различни полезни малки неща в къщата.
 3. Плотът е тежък, солиден. За голяма и средна баня е подходящ шикозен масивен керамичен или каменен плот за пералня, който вече има вградена мивка, шкаф и чекмеджета. Модулите на такива плотове не се променят, а самите плотове струват невероятни суми пари.
 4. Плот с мивка водна лилия. За да бъдем точни, този дизайн е по-скоро като мивка с плот, а не обратното. Плотът тук действа като спомагателен елемент - продължение на мивката. Можете да прочетете повече за мивките с водна лилия и други необичайни мивки, инсталирани в банята, в статията Пералня под мивката в банята.
  плот с мивка
 5. Работен плот с възможност за монтиране на мивка. Тази мебел може да изглежда каквото пожелаете, но има една забележителна черта – има изрез за конкретен модел мивка. Има дори плотове с унифициран изрез, който може да се регулира според параметрите на конкретна мивка.

В редки случаи можете да намерите плотове в банята, комбинирани с рафтове и дори рафтове. Такива мебели могат да се произвеждат масово във фабриката или да се правят по поръчка.

Изисквания към една мебел

каменен плот

Плотът за пералня е мебел, която е свързана с домакински уред и следователно както пералнята, така и плотът трябва да съответстват един на друг. Плотът трябва да е разположен на такава височина, че под него да може да се побере автоматична пералня, а между капака на плота и горния капак на пералнята да има разстояние от най-малко 1 см.

Плотът под автоматичната пералня в банята трябва да побира цялото тяло на пералнята. Недопустимо е корпусът на пералната машина да излиза извън границите на капака, в противен случай защитната функция на плота ще бъде сведена до минимум. Плотът не трябва да създава пречки за свързване на комуникациите и същите тези комуникации трябва да бъдат надеждно скрити зад мебелите.

Моля, имайте предвид, че плотът ще бъде постоянно изложен на температурни промени, висока влажност и доста силни вибрации, което означава, че ще бъдат поставени специални изисквания към материала, от който ще бъде изработен вашият бъдещ плот. Плочите от дървесни влакна, ПДЧ и гипсокартон не са подходящи като материали за плотове, но текстурираните пластмасови плочи или изкуствен камък са подходящи. Можете, разбира се, да вземете плот за пералня от естествен мрамор, но това ще бъде твърде скъпо.

Препоръчително е плотът да бъде придружен от мебелни елементи, които да ви позволят да съхранявате кошница с мръсно пране в близост до пералнята, както и малки рафтове за прах, балсам и белина.

важно! Мястото за монтаж на плота трябва да бъде подготвено предварително: комуникациите са премахнати, повърхностите са завършени, размерите са изчислени.

Коя пералня да избера?

За надеждно скриване на пералня под плота в банята не е достатъчно само да се гарантира, че самата мебел отговаря на определени изисквания. Необходимо е пералнята да пасва на такива мебели. Разберете правилно, не е проблем да направите плот, който да покрие дори и пералня със стандартна височина и пак да остане място, но какви ще са размерите на тази мебел? Нека да го разберем.

 • Височината на стандартна невградена автоматична пералня е 85 см. Разстоянието между капака и капака на плота е 1 см. Освен това дебелината на материала на капака на плота е 2 или дори 5 см. Получената височина е 88-91 см, за плота и мивката, разположени на такава височина, е неудобно да се използва.
 • Следва дълбочината.Стандартната пералня има дълбочина 60 см, което означава, че ширината на плота ще бъде около 62 см (като се вземе предвид необходимата изпъкналост отпред), изглежда, че мебелите са нормални по ширина, но това не е случай. Широчината на плота трябва да е по-голяма, тъй като корпусът на пералнята не е прилепнал плътно към стената поради маркучите и захранващия кабел, разположени отзад. Това означава да оставим празнина от поне 10 см, а това вече е плот с ширина минимум 72 см. Колко е естетически издържан въпросът е колко място ще заеме в банята?
 • И накрая ширината. Пералнята е с ширина 57-60 см. Колкото по-голяма е ширината, толкова по-дълъг ще бъде плотът и ще остане по-малко място за шкафове и рафтове. Съответно е по-изгодно да купувате перални машини, които са възможно най-широки, в този случай си струва да се борите за всеки сантиметър.

Имайки предвид гореизложеното, излиза, че пералнята трябва да е с възможно най-малки размери, така че плотът под нея да не заема катастрофално много място в банята. Но от друга страна, след като сме получили спретнати мебели в банята чрез инсталиране на малка пералня, ще загубим функционалността на оборудването. В крайна сметка какво е малка пералня? Това е на първо място пране от максимум 3 кг, а какво са три килограма дори за семейство от 3 души? Точно така – нищо! Така че тук трябва да има компромис.

плот над малка машина

Няма идеална автоматична пералня под плот. Определено ще трябва да се примирите с някои недостатъци. Бъдете психически подготвени за това.

Ясно е, че пералня със стандартни размери няма да се побере, но компактни модели beko-wkb51031-ptmaНе си струва да гоните. Това означава, че имате нужда от пералня с размери, малко по-малки от стандартните, но достатъчно голяма, за да има впечатляващо натоварване на барабана.Той ще бъде функционален и ще се побере под нормален плот без никакви проблеми.

Говорим за тесни перални, като BEKO WKB51031 PTMA. Този конкретен модел е с височина 83 см, което ви позволява да инсталирате плота поне малко по-ниско. Дълбочината на тази машина е само 35 см, което ви позволява да направите плот за баня с нормална ширина и значително да намалите общите размери на мебелите. В същото време самото оборудване има добри характеристики: барабан с капацитет 5 кг (а не 3), скорост на центрофугиране 1000 оборота в минута, 11 програми за пране и цифров дисплей.

Така че, за да ви хареса бъдещият плот за пералнята в банята, трябва да изберете правилно не само самата мебел, но и оборудването за нея, да постигнете естетически и функционален компромис и след това определено ще се гордеете със себе си. Успех с избора!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня