Защо барабанът чука в пералнята?

тропане на барабана на машинатаНеприятните звуци, издавани от пералната машина, не се случват просто така. Има конкретна причина за този „музикален” съпровод на прането. Чукане в барабана се появява в различни случаи и най-вече когато някой от компонентите на машината е „изгубил“ мястото си.

В резултат на това удря барабана и чука. Какво да направите, как да намерите повредата и да я поправите?

Възможни причини

Хората могат да опишат звука на барабана по различни начини. Всъщност в някои случаи това може да се нарече почукване, докато в други звуците са подобни на смилане или тътен. Изброяваме възможните причини, поради които барабанът чука:

 • Между барабана и резервоара има чужд предмет. В този случай барабанът чука както по време на пране, така и по време на центрофугиране;
 • небалансираното пране също може да причини почукване, такова почукване най-често възниква по време на центрофугиране;
 • Неправилното монтиране на пералнята спрямо нивото на пода също може да доведе до почукване на барабана. Проблемът може да бъде решен съвсем просто: поставете нивелир върху машината и започнете да регулирате краката, докато пералнята се изравни;
  монтаж на пералня
 • повреда на лагера - тази причина е една от най-сериозните и често срещани, независимо от марката и модела на пералните машини. Лагерите се износват с течение на времето и затова трябва да се сменят;
 • неизправност на амортисьорите води до изкривяване на резервоара и барабана и започване на чукане;
 • Деформацията или отслабването на противотежестта също може да доведе до необичайни шумове от почукване. Този проблем се случва изключително рядко и може да бъде решен чрез затягане на болта на противотежестта. И ако част се счупи, сменете я;
  противотежест в пералня
 • Предпазител от пренапрежение, откъснат от корпуса, също може да причини почукващ звук.

Белен дисбаланс

Неравномерното разпределение на нещата най-често се случва, когато в колата има твърде малко неща, или твърде малки неща, или, напротив, големи.

За ваша информация! В съвременните перални машини проблемът с дисбаланса не възниква, тъй като те имат система за управление, такава повреда е типична за пералните машини от по-старо поколение.

За да отстраните причината, трябва да отворите барабана на машината и да изправите прането над барабана с ръце. Ако е необходимо, първо източете водата през дренажния филтър или маркуча за аварийно източване, в противен случай вратата на люка няма да се отвори. Можете също така да избегнете дисбаланс, ако поставите както големи, така и малки дрехи в барабана на пералнята смесени, разбира се, като вземете предвид вида на тъканта и цвета.

Отстраняване на чуждия предмет

Ако чуждо тяло попадне между барабана и ваната, работата с пералната машина е забранена. Доста лесно е да разберете, че нещо е попаднало в барабана. Трябва да завъртите барабана от едната страна на другата с ръка, когато машината е изключена и без пране. Метални предмети като монети, кабели от сутиени, игли, метални копчета, нитове ще звънят и няма да сбъркате такъв звук с нищо друго. Освен метални предмети, в резервоара могат да заседнат отломки, например семена, които не са изтръскани от джоба.

Бъдете внимателни, когато поставяте предмети в барабана, проверявате джобовете и дали малките части на дрехите са добре зашити. Не забравяйте да проверите самия барабан, както и дозатора за прах; малките деца могат да поставят чужди предмети там.

Отстраняването на чужд предмет не е толкова лесно. В някои случаи не е възможно да премахнете елемента, без да извадите резервоара от машината и да го разглобите.Освен това резервоарите са неразделими, което усложнява всичко. Различни начини за извличане на обекти, използвайки пример сутиен с банели, са описани в статията на нашия уебсайт.

Проверка и смяна на лагери

износване на лагериПочукването на лагерите обикновено се предшества от скърцащ шум. Затова трябва да слушате как работи пералнята. Ако подозирате износване на лагера, не работете с машината. Частта може да се счупи, така че машината да не може да бъде поправена.

Можете да определите дали лагерите са повредени, като завъртите барабана от едната страна на другата с ръка и го разклатите нагоре и надолу. Ако откриете луфт и чуете почукване, тогава лагерите определено трябва да се сменят. Лагерите имат живот от приблизително 5 години, така че ремонтите може да са неизбежни. Подмяната е сложен ремонт, така че най-често се обръщат за помощ към специалист. Но ако искате сами да ремонтирате оборудването, прочетете статията Как да смените лагери в пералня.

Амортисьори и FPS

Ако пералнята чука и вибрира, причината може да е в дефектни амортисьори. Благодарение на амортисьорите вибрациите, възникващи при високи скорости, се потискат и ако се износят с течение на времето, резервоарът и барабанът ще се люлеят като махало и ще се появи външен шум.

Ремонтът на амортисьори в повечето случаи е непрактичен, по-добре е да ги смените.

Освен това не е толкова трудно да се направи това в почти всички перални машини, с изключение на уредите на марката Samsung и Hansa. За да смените част в тези машини, ще трябва да извадите резервоара от тялото, във всички останали случаи подмяната се извършва без отстраняване на резервоара, подробни инструкции за което са представени във видеото по-долу.

Ако причината за чукането на барабана е защитата от пренапрежение, тогава в този случай тя трябва да бъде здраво закрепена към тялото на машината. Намира се зад задната стена на корпуса. За да го премахнете и закрепите, трябва да свалите горния капак, да намерите скъсания филтър и да го закрепите към страничната стена на държачите с помощта на самонарезни винтове.

По този начин, за да разберете защо автоматичната пералня чука, трябва да я слушате добре и да завъртите барабана с ръка. Дори и да не е възможно да се назоват сто процента от причината за повредата, тогава поне е възможно да се ограничи техният кръг. И едва след това потърсете помощ от специалист.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня