Кое е по-добро: сушилня Bosch или Electrolux?

Кое е по-добро: сушилня Bosch или Electrolux?При избора на нови домакински уреди марката играе голяма роля. Купувачите са по-склонни да се доверят на „известни“ производители, за които всички знаят. Ето защо често възниква въпросът: коя сушилня, Bosch или Electrolux, е по-добра. И германската, и шведската марка имат добра репутация. Нека сравним сушилните от тези производители, за да разберем кое оборудване е по-добро. Чрез сравняване на характеристиките на модели, които имат една и съща цена, ще бъде по-лесно да направите окончателния избор.

Нека сравним по редица критерии

Когато избирате какво да купите, сушилня Bosch или Electrolux, по-добре е да оцените характеристиките на конкретни модели. За да направите правилен извод, е необходимо да сравните сушилни с приблизително еднаква цена. Това е единственият начин да разберете какъв набор от функции включва производителят в определена цена.

И двете марки произвеждат надеждно оборудване, използвайки най-модерните технологии в производството.

Нека се опитаме да разберем кое е по-добре, използвайки примера на сушилните Electrolux EW6CR428W и Bosch WTM83201OE. Цената на машините е същата, от $420 до $440. Сега нека сравним основните технически характеристики на моделите.

И двете машини са кондензни. Тоест студеният въздух се нагрява с помощта на нагревателен елемент. И Електролукс Е В.6CR428У, И Bosch WTM83201О.Е. присвоен клас на енергийна ефективност “В”. За една година сушилните изразходват почти еднакво количество електроенергия – съответно 561 kWh и 560 kWh.

Размерите на въпросните сушилни се различават. Bosch е малко по-компактен от Electrolux. Ширината, дълбочината и височината на Bosch WTM83201OE са съответно 59,8 cm, 59,9 cm и 84,2 cm, докато Electrolux EW6CR428W е 59,6 cm, 65,9 cm, 85 cm.Bosch WTM83201OE и Electrolux EW6CR428W

Сушилнята Electrolux може да се монтира само стационарно. Машина Bosch - отделно, в колона с пералня или под плот. От тази страна германският апарат печели.

Основни характеристики на Electrolux EW6CR428W:

 • клас на сушене "B";
 • максимално допустимо тегло на натоварване – 8 кг;
 • брой режими на сушене – 12;
 • ниво на шум – 65 dB;
 • мощност – 2250 W.

Bosch WTM83201OE има подобни характеристики:

 • клас на сушене "B";
 • капацитет на барабана – 8 кг;
 • брой програми – 15;
 • ниво на шум – 64 dB;
 • мощност – 2600 W.

И тук германската сушилня „води в резултата“. Има повече вградени режими на работа, а също и по-ниски нива на шум. Ето защо, ако разнообразието от програми е най-важно за вас, обърнете внимание на Bosch WTM83201OE.

И двете сушилни са оборудвани с цифров дисплей с подсветка. И Bosch, и Electrolux имат опция „Отложен старт“. Всяка сушилня има сензори, които следят температурата и нивото на влажност в барабана.

И двете машини имат контейнер за събиране на конденз. Тоест можете да използвате сушилни, без да ги свързвате към домашни комуникации. Ако желаете, можете да организирате оттичане на вода директно в канализацията - включен е маркуч за свързване към тръбата.

По този начин сушилнята Bosch WTM83201OE може да се нарече по-универсална. Първо, той може да се монтира не само отделно, но и под плот или в колона. Второ, той е по-компактен с подобен капацитет на барабана. Трето, има 15 алгоритма за сушене, докато Electrolux има само 12.

Най-популярните сушилни Bosch и Electrolux

За да решите точно кое е по-добре да купите, сушилня Bosch или Electrolux, струва си да сравните още няколко модела.Продуктовата линия на двата производителя включва както кондензационни сушилни, така и агрегати, оборудвани с термопомпа. Нека поговорим по-подробно за най-популярните модели.Bosch WTH85201OE

Сушилната машина на немския производител Bosch WTH85201OE спечели много положителни потребителски отзиви. Купувачите отбелязват високо качество на изработка, ниска консумация на енергия, разнообразие от програми за сушене, стилен дизайн и ясен интерфейс.

Сушилня Bosch WTH85201OE е оборудвана с термопомпа, която осигурява по-ниска консумация на енергия и по-щадящо сушене на дрехите.

Технологията AutoDry позволява на машината Bosch WTH85201OE да изсушава дрехите до желаната степен. Например „под ютията“, оставяйки нещата малко влажни или „в килера“ - напълно изсушаване на тъканта.

Сушилнята е оборудвана с няколко сензора, които следят температурата и нивото на влажност в барабана. Тази мярка предпазва нещата от изсъхване и свиване. Следователно в машината могат да се зареждат дори деликатни тъкани.

Технически характеристики на Bosch WTH85201OE:

 • капацитет – до 8 кг мокри дрехи;
 • клас на енергийна ефективност – „А++” (среден годишен разход на енергия 236 kWh);
 • 12 програми за сушене;
 • функция за отложен старт;
 • мощност – 625 W;
 • ширина 60 см, височина 84,2 см, дълбочина 60 см.

Интелигентността на устройството има програмирани режими за грижа за различни видове вещи. Разрешено е да се зареждат в барабана пухени продукти, якета, спортни облекла, ризи, хавлии, спално бельо, памук, синтетика и смесени тъкани. Цената на модела е около 67 000 рубли.

Подобна машина от шведската марка е Electrolux EW8HR458B. Оборудвана е и с термопомпа. Класът на енергийна ефективност на сушилнята е “A++”.Electrolux EW8HR458B

Основни характеристики на модел Electrolux EW8HR458B:

 • максимален товарен обем – 8 кг;
 • 12 режима на сушене;
 • опция за отложен старт и контрол на влажността;
 • мощност – 900 W;
 • консумацията на енергия е около 235 kWh/година.

Машината от шведската марка може също да изсуши нещата до желаното състояние. Има възможност за избор на степен “килер”, “много сухо”, “ютия” и др. Сушилнята е оборудвана с LED дисплей, на който се извежда цялата информация за етапите на цикъла. Има индикатори, които ви уведомяват, че филтърът за мъх и контейнерът за конденз са пълни.

Софтуерът е доста разнообразен. Има режими за сушене на всякакви предмети: връхни дрехи, памук, дънки, спално бельо и др. Уредът може да се монтира както отделно, така и под плот, в колона или частично вграден в мебел. Цената на многофункционален модел е около 700 долара.

По-евтини кондензационни сушилни, оборудвани с нагревателни елементи. Например Bosch WTM83261OE. Класът му на енергийна ефективност е малко по-нисък от този на модела с термопомпа. Индикатор за мощност 2600 W.

Основни характеристики на Bosch WTM83261OE:

 • Капацитет на варела – до 8 кг пратки;
 • клас на енергийна ефективност – “B”;
 • брой програми за сушене – 15;
 • ниво на шум – 53 dB.

Сушилнята има опции за отложен старт и против намачкване. Има и функция за заключване на таблото от случайни кликвания. Множество сензори в работната камера следят нивото на остатъчна влажност, за да предотвратят изсушаването и свиването на прането.

Монтажът на този модел е възможен както постоянно, така и в колона. Не е необходимо да се свързва с комуникации - за събиране на кондензат е предвиден специален контейнер.При желание машината може да се свърже директно към канализацията. Цената на модерна сушилня е около 500 долара.

Кондензаторна машина от шведска марка, оборудвана с нагревателен елемент – Electrolux EW6CR527P. Цената на модела е около $550. Сушилнята може да избере оптималното време на цикъл и нивото на остатъчна влага за всеки тип пране. Благодарение на това е възможно да се запазят свойствата и външния вид на обработените артикули.

Характеристики на Electrolux EW6CR527P:

 • максимално допустимо тегло на натоварване – 7 кг;
 • клас на сушене – “В” (ниво на остатъчна влага 11%-20%);
 • възможност за обратно въртене на барабана;
 • брой алгоритми за сушене – 12;
 • клас на енергийна ефективност – „В” (консумация на ел. енергия 504 kWh/год.);
 • ниво на шум – 66 dB.

Заслужава да се отбележи, че сушилните с термопомпа консумират почти наполовина по-малко електроенергия от машините с нагревателни елементи. Но цената им е по-висока. Освен това, както марката Bosch, така и Electrolux. Ето защо трябва да решите кое е по-добре - да надплатите при покупка и да спестите в бъдеще или обратното.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня