Може ли да се монтира сушилня в гардероб?

Възможно ли е да инсталирате сушилня в съблекалнята?В малка жилищна площ е трудно дори да инсталирате пералня, камо ли да инсталирате електрическа сушилня. Ако това устройство е наистина необходимо, тогава трябва да го поставите там, където има свободно място. Много хора се интересуват дали е възможно да се постави сушилня в съблекалнята; дали работата при такива условия ще доведе до повреда на оборудването?

Приемливо ли е това разположение на сушилнята?

Модерните модели сушилни са лесни за инсталиране. Много от тях не зависят от комуникационната схема в къщата или апартамента. Устройствата могат да бъдат разположени във всяка стая, където има връзка с електрическата мрежа. Но понякога възникват непредвидени трудности поради факта, че различните сушилни могат да работят по различен начин.Възможно ли е да поставите сушилня в затворено пространство?

Собствениците на оборудване с марка Miele отбелязват, че е практически безшумен и не повишава нивото на влажност в помещението. Потребителите на по-евтини сушилни, от друга страна, се оплакват от шум и влага, които могат да доведат до мухъл. В малка съблекалня такива устройства могат да се счупят. И поради високата влажност, тези неща, съхранявани на закрито, също ще се развалят.

Причината за повреда на сушилня, работеща в тясно пространство, може да бъде прегряване.

Много е трудно да се предвиди предварително какво ще бъде отделянето на влага при работа с евтин модел сушилня. Както е правилно, собствениците установяват това на практика, след закупуването на устройството. Ако се окаже, че работата на оборудването в съблекалнята е опасна, то трябва да се премести на друго място или да се монтира допълнителна качулка.

Опции за поставяне на сушилня

Свързването на сушилнята е лесно. Често възникват трудности при избора на метод на инсталиране и местоположение. Собствениците на оборудване могат да предпочетат една от следните опции:

 • над пералнята;
 • в предварително подготвена ниша от гипсокартон;
 • до пералнята;
 • под мивката и плота в банята или кухнята.

Ако инсталирате сушилнята над пералнята, това ще спести място и ще улесни прането и сушенето. Ще бъде удобно за собственика да прехвърля мокри предмети от един барабан в друг. Оборудването може да се постави в жилищни или сервизни помещения. Има няколко варианта за монтаж:монтаж на сушилня над пералня

 • използване на крепежните елементи, включени в сушилнята;
 • с помощта на ламели, които се монтират над пералнята.

Вторият метод се използва рядко. Използването на крепежни елементи, които се доставят с машината, се счита за по-надеждно. За да го инсталирате, трябва да следвате следните инструкции:

 • Нивелирайте пералнята. Препоръчително е да стои върху равна повърхност от бетон или плочки;
 • Поставете стойка за сушилня над пералнята. Поставете гумени уплътнения между тях, което трябва значително да намали вибрациите. Закрепете стойката с болтове;схема за монтаж на сушилня за пералня
 • поставете сушилнята на стойката. Проверете дали краката на машината пасват точно в жлебовете;
 • скрийте вдлъбнатините на стойката с помощта на тапи, които обикновено също са включени в опаковката.

Когато поставяте пералня и сушилня вертикално, една над друга, трябва да спазвате правилата за монтаж и мерките за безопасност.

важно! Невъзможно е да инсталирате устройства по този начин без специални закрепвания.

В допълнение, вертикалната инсталация на оборудването изисква познаване на редица правила.

 1. Преди да поставите машините една над друга, трябва да изчислите натоварването на стената.
 2. Не използвайте крепежни елементи със съмнително качество.
 3. Забранено е едновременното включване на сушилнята и пералнята, дори ако собственикът е сигурен, че закрепването и окабеляването са надеждни.крепежни елементи за монтаж на пералня и сушилня в колона
 4. Необходимо е да се вземе предвид силната вибрация на сушилнята по време на работа и да се осигури разстояние от 2–3 cm между тялото на устройството и стената.
 5. Ако е възможно, по-добре е да закупите оборудване за пране и сушене на дрехи от същите марки. В този случай собственикът не трябва да се притеснява за закопчалките, те ще паснат идеално.
 6. Ако не можете да закупите пералня и сушилня от един и същи производител, трябва да изберете уредите според размера. Трябва да са еднакви.
 7. Не монтирайте сушилнята под пералня, която вибрира повече и тежи повече.

Оборудването, разположено отдолу, не трябва да бъде по-малко от устройството, инсталирано отгоре.

Много по-лесно е да инсталирате пералня и сушилня една до друга. Единственият недостатък на тази опция за поставяне е необходимостта от разпределяне на голяма площ в стаята. По правило устройствата могат да се монтират в една линия в просторни апартаменти или къщи. Това разположение позволява изгодно използване на пространството. Например, можете да изградите дълъг плот и да окачите шкафове или рафтове над него. Инсталирането на оборудването е лесно. Просто проверете нивото и развийте краката до необходимата височина.

За сушилнята можете да монтирате отделна ниша от гипсокартон. Този метод на монтаж е по-скъп финансово и изисква закупуване на строителни материали и покана на специалист. Но това ви позволява хармонично да впишете домакинските уреди в интериора на апартамент или къща.

Понякога сушилните се монтират под мивки за баня и се покриват с плотове. Тази опция не е подходяща за малки стаи. В същото време монтажните работи се извършват лесно. Достатъчно е да свържете сушилнята към канализационната и вентилационната система.

Независимо кой метод за инсталиране на устройството избира собственикът му, важно е да се уверите, че има комуникации и да оцените тяхното местоположение. Помещението трябва да има заземени контакти, както и достъп до канализационни тръби и вентилация. Когато избирате място за сушилня, трябва да вземете предвид характеристиките и размерите на устройството, както и характеристиките на хола или сервизното помещение и неговите размери.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня