Коя сушилня е по-добра: отдушник или кондензатор?

Коя сушилня е по-добра: вентилирана или кондензационна?Наличието на модерна пералня в къщата отдавна е престанало да бъде лукс: мръсните дрехи, обувки и шапки стават чисти само за час и половина. Следващият етап е сушене. Производителите на домакински уреди също са решили този проблем: вече няма нужда от въжета на балкона и обемисти сушилни, достатъчно е да закупите друг „домашен помощник“. И тук обаче има какво да помислим: каква сушилня да изберем, вентилационна или кондензна, с термопомпа или без, каква е разликата между тях и коя е по-добра?

Конвенционална вентилация или модерна кондензация?

За жителите на Европа и Америка сушилнята е обикновен домакински уред. Те се появяват през 40-те години на миналия век и дълги години дизайнът им остава практически непроменен. Единствените промени са появата на модерен дизайн и замяната на механичния блок за управление с електронен. Технологията дойде в страните от постсъветското пространство през 2000-те години, но не може да се намери във всеки дом.

Има няколко причини:

 • малки апартаменти, където е трудно да се постави голямо количество оборудване;
 • необходимостта да плащате за електричество: слънцето и вятърът изсушават нещата безплатно;
 • недоверие към такива домакински уреди.

Ако въпросът за закупуване на сушилня е станал остър, трябва да разгледате моделите на пазара и да разберете какво е най-добре да изберете. По този начин сушилните се разделят на вентилационни или кондензационни и всеки има своите предимства.Какви комуникации са необходими за сушилня?

вентилация.Изисква връзка с домашна вентилация: тръбата на устройството се извежда директно на улицата или към съответния отвор в банята. Инсталирането на устройството включва допълнителна инсталационна работа, често доста сложна и скъпа и след свързването ще бъде почти невъзможно да преместите оборудването на друго място.

Жителите на страни, където температурата на въздуха пада под нулата, не трябва да избират този модел, тъй като е забранено да се работи с такава сушилня, когато термометърът е отрицателен.

Причината е проста: кондензатът, изхвърлен навън, ще замръзне върху изходната тръба, което ще доведе до повреда на устройството.

Кондензация По-удобен модел сушилна машина, която не изисква сложни конструкции. Влагата от мокрите дрехи преминава през топлообменник, благодарение на който се превръща отново в течност. Вече в течно състояние се събира в резервоар, откъдето се изважда в края на работата. Това се извършва ръчно или автоматично, ако модерният модел е оборудван със специално устройство, което премахва водата директно в канализационната тръба.схема на кондензаторна сушилня

С термопомпа. По-модерен и удобен модел от кондензния клас. Оборудван е със специален компресор, чиято задача е да охлажда принудително влажния въздух, идващ от барабана. С негова помощ се постигат три цели:

 • кондензатът се превръща в течност;
 • излишната топлина се отстранява от входящия влажен въздух;
 • нова порция въздух се нагрява за по-нататъшно влизане в барабана.

Недостатъкът на термопомпените сушилни е тяхната цена, която е значително по-висока от цената на кондензните и вентилационни модели. Те обаче са по-икономични за работа и са незаменими при липса на балкон.Модерното оборудване се монтира лесно върху пералната машина, което спестява място в малки апартаменти.

Кондензаторните сушилни са най-добрият избор за семейства, живеещи в средната зона и които искат да работят с оборудването през цялата година. Модерните модели са в състояние да изсушат до 8 килограма пране за един час работа, а наличието на допълнителни опции значително ще улесни по-нататъшната грижа за дрехите.

Какво да търсите, когато купувате сушилня?

Първото и основно нещо, което трябва да имате предвид при закупуване на сушилня, е цената на нейната работа, тоест консумацията на енергия по време на работа. Класът на енергийна ефективност, посочен в техническия лист на продукта, ще ви подскаже за това. Повечето съвременни домакински уреди са доста икономични и имат клас А, но все още можете да намерите в продажба сушилни клас С. По-добре е да избягвате да ги купувате, тъй като консумацията на електроенергия и последващите суми в сметките ще бъдат небесно високи: сушилнята консумира 3 -4 пъти повече електроенергия от пералня.

Машините с клас на енергопотребление А имат знак "+" до буквата. Колкото повече "плюсове" - толкова по-малко електрическа енергия се консумира по време на работа. Средно показателите са както следва:

 • A+++ – 150-200 kW/год.;
 • A++- 160-230 kW/година;
 • A+ – 180-250 kW/год.;
 • A - от 200 до 290 kW/година;
 • B – от 450 до 650 kW/год.;
 • C – над 650 kW/год.енергиен клас

Класът на консумация на енергия влияе върху цената на домакинските уреди, но само леко: изборът на икономичен помощник е лесен дори в средната ценова категория. Друг важен параметър са програмите. С тяхна помощ можете да промените продължителността на сушене, да изберете вида тъкан и да регулирате различни настройки.Производителите също така оборудват моделите си с допълнителни опции, като „Изглаждане с пара“, „Вентилация“ и други.

Следващият критерий за избор е видът на натоварване. Подобно на пералните, тя може да бъде фронтална или вертикална. Този параметър не влияе върху качеството на сушене, но местоположението на устройството зависи от него. Машина с предно зареждане може да се постави върху пералня, докато вертикалният тип изисква инсталиране на ниска повърхност.

За малките апартаменти размерите на продукта също ще бъдат важни. Средни размери на сушилните камери:

 • ширина от 55 до 70 см;
 • дълбочина от 55 до 65 см;
 • височина средно 85 см.

В допълнение, обемът на барабана също е важен: със 100 литра обем домакинският уред може да изсуши 5-6 килограма неща наведнъж.

Сушилните са доста шумни при работа, дори най-известните производители не са успели да намалят нивото на шума под 65-70 dB. В сравнение с други домакински уреди звукът от сушилнята е същият като при почистване с прахосмукачка. Това трябва да се има предвид при инсталирането им: не е препоръчително да ги поставяте до спалнята, детската стая или кабинета.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня