Сушене на тюл в сушилня

Сушене на тюл в сушилняСлед като купите чисто нова сушилня, веднага искате да изсушите колкото се може повече от любимите си неща в нея. Трябва да внимавате с такова желание, защото не всички дрехи могат да бъдат премахнати от влага в „домашния помощник“. Например, не можете да изсушите тюл в сушилня, въпреки че много домакини пренебрегват това правило и обработват продуктите от този материал в машина. Нека разгледаме този проблем и рисковете, които възникват по време на такова сушене.

Ще съсипе ли сушилня тюла ви?

Много потребители самоуверено сушат в машината дори онези неща, които не се препоръчват да се сушат в нея, поради факта, че съвременните домакински уреди са много внимателни с всяко облекло. Затова просто трябва да изберете работен цикъл с нагряване на въздуха до 40 градуса по Целзий и деликатен ефект и нищо няма да се случи с продукта от тюл. Единственият въпрос е защо е необходимо такова сушене на тюл, ако след като е в барабана на сушилнята, голям артикул се смачква и се покрива със силни гънки, които са много трудни за изглаждане?набръчкан тюл

Ето защо домакините обикновено се опитват да използват сушилнята, така че след работния цикъл тюлът да бъде изсушен и изгладен. Тази идея има своето място, тъй като сушилнята е в състояние да създаде изглаждащ ефект върху някои продукти, например синтетика. За съжаление, тюлът не може да получи такава обработка, така че няма смисъл да се суши тюл в „домашен помощник“. Ето защо е по-добре да сушите продуктите от този деликатен материал по класическия метод.

Измийте правилно и отстранете влагата

Тюлът се счита за изключително мек и деликатен материал, така че изглежда логично да се запитаме не само за обработката му в сушилня, но и в пералня. Почистването на тюл в пералня е възможно, но само ако са изпълнени няколко важни условия:

  • ниска температура на водата, зададена в зависимост от вида на тъканта;
  • ниска скорост на въртене на барабана;
  • без центрофугиране или минимален брой обороти на барабана в минута по време на центрофугиране.

За да поддържате формата си, по-добре е да поставите предметите от тюл в специални калъфи за пране или просто в калъфка за възглавница, ако говорим за малки предмети.

Елементите, изработени от тюл, обикновено са много големи, което ги прави неудобни за пране в автоматични „домашни помощници“. Ето защо производителите са подготвили няколко режима, в които може да се пере тюл. Този списък включва циклите „Деликатно“, „Ръчно пране“, „Деликатни тъкани“, „Вълна“ и някои други.деликатна програма и ръчно пране

За да пестите енергия и вода, можете да използвате еко режима, който е наличен при някои модели SM. Също така е идеален за обработка на продукти от тюл, тъй като водата върху него се загрява само до 40 градуса по Целзий, а леките завеси и други деликатни предмети се препоръчват да се перат при температура от 30 до 40 градуса и на ниска скорост, да речем, барабани до 500 оборота в минута. Когато работният цикъл приключи, отстранете тюла и го оставете да изсъхне естествено или веднага го закачете на прозореца, ако тъканта е лека и изглежда почти суха.

За тюл не е необходима ютия, тъй като обикновено след окачване пердетата се изглаждат под собствената си тежест.Освен това ютията може бързо да повреди деликатните предмети, така че е по-добре да не я използвате или да я използвате на свой собствен риск при най-слабите настройки и да гладите само през марля или памучен плат.

Още по-добре е да използвате уред за пара или модерна ютия с опция за готвене на пара, вместо класическа ютия. Горещата пара ще позволи на артикула да се изправи по-бързо под собственото си тегло и да изглежда така, сякаш е бил активно гладен с обикновена ютия. Следователно вертикалният уред за пара е не само безопасен, но и ефективен.третирайте тюла с параход

И накрая, струва си да се изброят редица основни правила, които ще ви помогнат да запазите завесите и завесите от тюл в перфектно състояние в продължение на много години. Те са малко, но всеки от тях е изключително важен.

  • Продуктите трябва да се перат поне веднъж на всеки три месеца.
  • Не забравяйте да разклатите завесите преди пране, за да премахнете праха, който се е натрупал върху тях през месеците.
  • Никога не използвайте домакински химикали с избелващ ефект, които съдържат хлор.
  • Не усуквайте тюла, за да не повредите тъканта.
  • И накрая, използвайте ютията възможно най-малко, за да избегнете жълти петна по дрехите си.

Така тюлът се пере и суши изключително лесно, но само ако следвате прости правила. Обработвайте един артикул наведнъж в пералнята, не претоварвайте оборудването, използвайте специални капаци и след това използвайте вертикална машина за пара вместо обикновена ютия.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня