Задвижващият ремък на пералнята свири

Задвижващият ремък на пералнята свириНякои домакини забелязват, че с течение на времето се появява неприятно свистене от колана на пералната машина. Този досаден звук често е толкова силен, че е просто невъзможно да стоите до машината, без да покриете ушите си. Ситуацията изглежда доста парадоксална. Ремъчната предавка е в добро състояние, машината изглежда работи, но има повреда, която трябва да се отстрани.

Добавки против плъзгане

Причината за скърцането е съвсем проста. Задвижващият ремък, разположен на ролката, започва да се плъзга, когато машината набере скорост. Появява се много силно, пронизително свирене, което е просто невъзможно да се слуша. Обикновено такъв шум се появява редовно в машината при преход от една операция към друга:

 • пране - изплакване;
 • Краят на изплакването е въртене.
 • в интервалите между смяната на режима.

За да се справите с проблема и да поправите машината, понякога просто подмяната на колана помага. С течение на времето се разтяга силно, силата на опън пада и частта започва да се плъзга и да издава звук. Какво да направите, ако поради определени обстоятелства е невъзможно да смените колана в момента?

Като временен ремонт можете да опитате да увеличите силата на триене. Коланът може да се напръска със специален спрей - “Hi-Gear Belt Dressing”. Цената на една кутия е около 5 долара. Капацитетът на цилиндъра ще продължи дълго време. Едно впръскване обаче ще реши проблема с неприятното скърцане само за 15 - 20 измивания, след което шумът ще се появи отново. Процедурата на пръскане ще трябва да се повтори, за това:Превръзка за колан за високи предавки

 • разгънете машината;
 • развийте винтовете на задната стена;
 • премахнете стената;
 • Напръскайте отново задвижващия ремък.

Има и друг начин за решаване на проблема със скърцането. За да направите това, ще ви трябва малко парче колофон. Може да се закупи във всеки строителен магазин. Освен това цената му е многократно по-ниска от цената на спрея. В почти всяка къща, където собственикът споява нещо, определено ще има колофон.

За да премахнете причината за скърцането, е необходимо да разтриете работната повърхност на ремъка, която директно докосва шайбата, с колофон. Бавно завъртайки шайбата с ръце, разтрийте следващата част на колана. Операцията продължава до пълната обработка на целия колан.

Добре е да се знае! Триенето на колана става много по-добро, ако използвате сух колофон, който няма недостатъците на големите търговски климатици. Цигуларите извършват подобна процедура чрез триене на лъка.

Натриването на повърхността на колана с колофон дава положителен ефект за приблизително 25 измивания. След триене мръсотията започва да полепва по сухата повърхност и прахът се утаява. За да предотвратите повторно скърцане, най-добрият вариант би бил да смените стария, силно опънат ремък с нов.

Как да купя и монтирам нов колан?

Преди да отидете в магазина за нов колан, първо трябва да проверите старата част и внимателно да проучите маркировките. Първите четири цифри показват фабричния диаметър в милиметри. След това измерете обиколката на ластика. Получените данни се сравняват с оригиналния размер.

Забележка! Ако коланът се е разтегнал с 2 см или повече, трябва да се смени. Не е подходящ за по-нататъшна употреба.

Изборът на нов колан трябва да се извърши, като се вземат предвид маркировките, както и моделът на автоматична (полуавтоматична) пералня.Инсталирането на нова гумена лента се извършва в определена последователност:маркировки върху задвижващия ремък

 • коланът се поставя върху ролката на електродвигателя;
 • Леко завъртаме шайбата обратно на часовниковата стрелка и частта „седи“ на колелото на барабана.

По-добре е да извършите операцията по инсталиране на колана с асистент. Фабричната гума обикновено е много стегната; инсталирането й сами изисква използването на голяма физическа сила. За да разберете колко стегнато е ремъкът, просто започнете да въртите шайбата. Ако се получи въртене с напрежение, тогава всичко е направено правилно.

След като проверихме качеството на монтажните работи, монтираме задната стена, свързваме всички комуникации, поставяме машината на място и включваме „студено тестово пране“, без да пълним барабана с пране.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Денис Денис:

  Благодаря ти!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня