Тахо датчик в пералня: тахогенератор, датчик на Хол

Тахогенератор за оборотомер на пералняТахометър, известен още като тахогенератор, е необходим, за да се вземе предвид броят на оборотите. Освен това той измерва и генерираното напрежение. Това са много важни показатели, които трябва да се вземат предвид правилно. Контролът на тези параметри ви позволява да поддържате функционалността на машината и да изпълнявате правилно всички режими и програми. И в допълнение, той помага да се предпази пералнята от много неизправности.

Когато оборотомерът се повреди, възниква неконтролирано въртене на барабана. Тоест броят на неговите обороти може да се различава от необходимия. Това може да се забележи, когато машината не функционира добре при центрофугиране на изпрани дрехи.

Барабанът може да се върти, колкото е необходимо, за да изпълни този режим. Когато пералнята работи, роторът се върти. И се появява променливо електрическо напрежение. Данните за него се изпращат на контролния модул. Той анализира получената информация и взема решение за ускоряване или забавяне на скоростта на въртене на барабана. Ако скоростта на въртене съвпада с необходимата, тогава той може да я остави както е. По този начин се следи работата на машината, тъй като се изпълняват всички зададени програми.

Някои съвременни марки перални машини, които се отличават с високо качество и надеждност, използват сензори на Хол вместо тахометър. Те са монтирани в електродвигателя.

Следните производители обикновено използват такива устройства:

 • Сименс,
 • Верига на тахогенератор на пералняBosch
 • и други.

Тази част има доста скромни размери. Когато е монтиран, той е фиксиран върху неподвижната част на електродвигателя. Неговата задача е да наблюдава магнитното поле, генерирано по време на въртене. Този сензор има три специални щифта. Те предоставят данните, необходими за контрол на броя обороти на електронния контролен модул на пералнята. В съответствие с тези данни модулът решава дали е необходимо да увеличи или намали скоростта на барабана.

Повреда на тахогенератора

Ако решите, че тахометърът е счупен, тогава не трябва да бързате с по-нататъшни действия.

Първо, нека разгледаме други възможни причини за проблема:

 1. Преди всичко обърнете внимание на ключа, който включва центрофугирането на прането. Има възможност да е задръстено. И това е причината за този проблем.
 2. Проверете колко надеждно е закрепен тахогенераторът. Пералнята вибрира по време на работа. Тези вибрации могат да отслабят закрепването му с течение на времето.
 3. Проверете контактите с тестер (мултиметър). В неактивно състояние нормалното съпротивление би било близко до 70 ома. Ако съпротивлението се промени, когато валът на двигателя се върти, тогава нашият сензор трябва да работи.
 4. Друга причина може да е липсата на заземяване. Ако част от заряда от задвижващия ремък попадне върху шайбата на двигателя, работата на двигателя може да стане много нестабилна.

Проверете за тези повреди. Ако те са цялата причина, тогава когато ги премахнете, пералнята ще работи нормално. Ако след отстраняването на тези неизправности проблемът остане, тогава или електронният контролен модул, или тахогенераторът са счупени.

В нито един от случаите не препоръчваме да смените частта сами. Препоръчваме да оставите тази работа на специалисти.Ако сте уверени в способностите си и имате необходимите умения, тогава можете сами да извършите цялата работа по подмяната на тахометъра или модула.

   

17 читателски коментара

 1. Граватар Михаил Майкъл:

  Добър ден на всички! Имам проблем от такова естество, включвам машината за първи път, докато е студена, пуска целия цикъл на всяка програма на 5, интересни неща по-късно. Настроих програмата, измива, но преди режима на изплакване, т.е. запали, изплакна, източи водата и... върти барабана безкрайно на една скорост, но явно е по-ниска от обикновено и нищо друго не става, проверих двигателя, изглежда горещ, но ръката ми го търпи. Проверих тахогенератора, параметрите отговарят на вашите 70 ома и т.н.. Можете ли да ми кажете какво??? Благодаря предварително.

  • Gravatar на Tyema Tyema:

   Всичко зависи от марката на СМ-то ти.На старите самсунги отказваше релето за високи обороти.Успех.

 2. Knerzer gravatar Кнерцер:

  Оборотомерът ми дава 530 ома, това нормално ли е или не. (Знам, че се предлага при 165 ома.) Пералнята Zanussi FA 1023 или се опитва и се проваля, понякога дори не стартира или продължава да се върти, като цяло всичко някак си не е ясно, какво не е наред с нея?

  • Граватар Денис Денис:

   При Whirlpool AWG328/1 оборотомерът има съпротивление от 520 ома и когато магнитът вътре се върти, съпротивлението се променя леко. Това нормалното състояние на сензора ли е? Сензори в продажба с подходящи размери вътрешен D=24mm външен D=39mm H=12mm имат декларирано съпротивление 70 Ohm...

 3. Граватар Хачим Хачим:

  Благодаря за съветите Обърнах го, проверих контактите, върнах шайбата на място и започна да работи. Имаше грешка 3E.

 4. Граватар Роман Роман:

  Добър вечер, имам следния проблем с пералня Indesit: в самото начало машината пълни резервоара с вода (накисва нещата) и източва водата. Долива вода, завърта резервоара 2-3 пъти и започва да се източва! Не трябва да е така! И източването става докато не се изключи от контакта. Можете ли да ми кажете какъв е проблемът? Благодаря ви много предварително!
  И след повреда на пералня Indesit wil85, индикаторът за врата (заключване) и индикаторът за лесно гладене мигат, ще бъда много благодарен за решаването на този проблем!

 5. Граватар Александър Александър:

  Добър ден! Тахото ми показва 37 ома, това нормално ли е?

 6. Граватар Олга Олга:

  Добър вечер! Имам проблем с моята машина Hansa; почти всяко пране ми дава грешка E08. Пералнята спира и не центрофугира, филтъра е чист, проверяваме вратите. Можете ли да ми кажете какво може да е това и как да го поправя?

 7. Граватар Анонимен Анонимен:

  Добър вечер! Машина Kandy компактна с предно зареждане! Наскоро се появи проблем с центрофугата - не дава грешка и приключва нормално програмата (изписва се End). Прането остава мокро! Когато избера само да въртя, може да работи, но може и да не! Стартирам го без бельо - работи добре с набор от обороти! При зареждане на прането, в зависимост от количеството и теглото, то може да остане мокро! Преди това смених нагревателя!

  • Граватар Алекс Алекс:

   Опитайте без неща, смених и нагревателния елемент на Virul. Проблемът беше неравномерното разположение на бельото. Вълнен пуловер е наситен с вода и претоварвания.

 8. Граватар Николай Николай:

  Моят LG има 2-6 пранета и оборотомера хвърчи. Можете ли да ми кажете причината?

 9. Граватар Алексей Алексей:

  Здравейте! Моята машина HANSA (2004 г.) започва да пере и след няколко оборота на барабана дава грешка E21. Проверихме оборотомера за съпротивление. 228 Ohm, размерите му са d20/D31/H13mm. Правилно ли е?

 10. Граватар Кирил Кирил:

  Моят Samsung Bio Compact не върти барабана, не мога да намеря оборотомера. Грешката показва, че е той. Помогне.

 11. Граватар Сергей Сергей:

  Моля, кажете ми пералня Miele w3240. Върти на максимални обороти при включване, съпротивлението 265 ома на тахогенератора е нормално и какво трябва да е за този модел? Прегледах куп ресурси - не мога да ги намеря, моля помогнете!

 12. Граватар Иван Иван:

  Добър ден. Кажи ми причината! Имам пералня Indesit wi82. Целият определен цикъл на пране протича добре, без никакви повреди. Но щом започне въртенето, той не се изключва автоматично, а продължава да върти. Изключвам го ръчно. Какво не е наред? Благодаря ви предварително!

 13. Граватар Саша Саша:

  Моето LG смени 4 датчика на Хол за 2 месеца. Каква е причината за повредата на сензора?

 14. Граватар Александър Александър:

  Имам Samsung s821, първоначално изгоря двигателя, намерих използван и го монтирах. Започна да върти с такава луда скорост, провери сензора за тахо. И на стария двигател са 40-ка, и на новата 40-ка. Не разбирам кое реле отговаря за сензора за тахо?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня