Вратата на пералнята тече

Вратата на пералнята течеАко установите, че пералнята ви тече изпод вратата, най-добре е незабавно да отстраните проблема. Не трябва да забавяте ремонта, като поставите празен контейнер под люка или поставите парцали, с времето ситуацията само ще се влоши - течът ще се засили. Нека да разберем какво да правим, ако се открие неизправност, какви могат да бъдат причините за изтичането и как да се справим с проблема с изтичането на вода от барабана.

Мръсотия по вратата на люка

За да премахнете изтичането на вода, трябва да разберете какво е причинило изтичането. В някои случаи появата на теч не е свързана с неизправност на машината, а с банално замърсяване на вратата на машината. Варовиковите отлагания се натрупват по стъклото на люка, в долната му част. Ако образуваният слой е малък, това по никакъв начин не влияе на нормалното функциониране на пералнята, но много домакини просто не го забелязват и след известно време покритието е здраво прикрепено към стъклото под формата на варова кора.

Полученият слой само ще се сгъсти. Когато дебелината му достигне няколко милиметра, вратата няма да може да прилепне плътно към тялото на пералнята и депозитът ще попречи на нормалното затваряне на люка.

на дъното на вратата на люка и на маншета се образува варовик

Можете да откриете натрупването на варовик, ако внимателно разгледате изпъкналата част на люка отдолу.

Има само едно заключение - поради хлабавото прилягане на вратата на пералнята към уплътнителната яка, водата изтича под люка. В този случай справянето с проблема няма да бъде трудно. Необходимо е внимателно да прегледате повърхността на вратата, да откриете къде се е образувал варовик и да го почистите с телена четка.Когато по-голямата част от кората е отстранена от повърхността, останалата плака трябва да се отстрани с помощта на абразивна гъба или обикновен парцал. След почистване на стъклото вратата ще се затвори безпроблемно и машината отново ще работи нормално.

Повреден маншет

Може да възникне теч поради скъсано уплътнение на люкаВ по-голямата част от случаите водата изтича от пералнята именно поради повреда на гуменото уплътнение, разположено около обиколката на отвора за зареждане на неща в барабана. Маншетът има тенденция да се износва, на повърхността му се образуват малки пукнатини, дупки и ожулвания. Повреденото уплътнение не може да изпълнява функциите си на сто процента, в резултат на което изтича вода от барабана на машината..

В случаите, когато водата се стича по предната стена на пералната машина, уверете се, че изтича от под люка, а не от тавата за препарат. Малки потоци вода могат да излязат от дозатора, да обиколят контролния панел на машината на тънка струя, да слязат до вратата и да създадат впечатлението, че източникът на теча се намира там.

Ако сте сигурни, че вратата на люка изпуска вода, струва си да проверите състоянието на маншета. Течове могат да се образуват поради силно износване на уплътнението. Когато люкът е затворен, системата трябва да бъде запечатана, но ако уплътнителната гума има стружки и пукнатини, това условие няма да бъде изпълнено. Маншетът не трябва да се къса, в някои случаи той става вълнообразен или твърде твърд, това също води до изтичане.

Ако при проверка на уплътнителната маншета се установи повреда, гумената лента трябва да се смени, за да се елиминира изтичането.

Смяна на маншета Можете да го направите сами или като поканите специалист.Ако внимателно проучите процеса на инсталиране на нова гумена лента и демонтиране на старата, няма да има проблеми с подмяната на елемента.

Понякога изтичането може да бъде причинено от чужд предмет, заседнал между стъклото на люка и маншета, като по този начин се нарушава херметичността на връзката. Ако уплътнителният пръстен е достатъчно гъвкав и изглежда добре, опитайте просто да почистите самата гума, както и повърхността на люка в контакт с нея от отпадъци: мъх, косми, частици плат, неразтворен прах за пране.

Проблеми с ключалката на вратата или пантите

В редки случаи водата изтича от вратата на пералната машина поради производствен дефект или небрежно използване на уреда. Основната причина за изтичане на люк може да бъде деформирана панта на машината. Тоест, стойката на пантата беше леко огъната и именно тази неизправност причини вратата да не се затвори плътно. И непропускливата връзка между люка и тялото, както вече разбрахме, неизбежно ще доведе до изтичане.

Когато случаят е такъв, коригирането на ситуацията не е трудно. Решението е да смените контура с нов. Особено опитни собственици могат да се опитат да определят къде е настъпила деформацията и да се опитат да изправят повърхността, без да прибягват до подмяна на частта. За да смените закрепването, трябва да подготвите две отвертки (кръста и шлицова) и отворен гаечен ключ.

Можете да закупите цикъл в специализиран магазин или да го поръчате чрез онлайн сайтове.

вратата не се затваря поради счупена пантаСъщо така, SMA може да изтече поради неизправност на ключалката, блокираща вратата. Причината за повредата на закопчаването на ключалката ще бъде чисто индивидуална, всичко зависи от марката и модела на вашата пералня. В някои случаи това се дължи на спукана пружина, в други на скъсано уплътнение, което води до увеличаване на хлабината.По-добре е да поверите търсенето и отстраняването на причината за неизправността на професионалист, за да не губите много лично време в „копаене“ вътре в машината. Ако обаче все още искате да отстраните проблема сами, направете следното:

  • с помощта на кръстата отвертка отстранете пластмасовия панел, разположен отвътре около стъклото на вратата на люка;
  • разхлабете вратата и я разкачете от тялото;
  • прегледайте ключалката, проверете движението на подвижния език;
  • Ако откриете износване на елементите или други повреди, поправете ги.

Ако забележите, че изпод люка на автоматичната ви кола изтича вода, веднага вземете мерки. Можете сами да разберете причината за теча или да поканите техник, който е специализиран в ремонта на перални машини. Важно е да отстраните проблема веднага след откриването, това ще избегне по-сериозни течове и ще сведе до минимум риска от токов удар.

   

2 читателски коментара

  1. Граватар Алекс Алекс:

    Благодаря ти

  2. Граватар Даник Даник:

    Благодаря ти.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня