Пералня Indesit тече

Пералня Indesit течеИзтичащата автоматична машина е много неприятна повреда. Първо, оборудването ще трябва да бъде ремонтирано, което ще бъде придружено от някои разходи, и второ, в този случай има голям шанс за наводняване на съседите отдолу. Ето защо, ако вашата пералня Indesit тече, трябва да действате бързо. Необходимо е възможно най-скоро да се намери „слабото място“ на устройството и бързо да се отстрани изтичането.

Защо се случи това?

Има няколко фактора, които вероятно допринасят за изтичане на автоматична пералня. В някои ситуации може да се наблюдава дори комбинация от тях. Най-често причината е следната:

 • неправилна работа на пералната машина;
 • използване на нискокачествени перилни препарати;
 • дефекти на отделни части или компоненти на машината, допуснати във фабриката;
 • повреда на машинни елементи.

Преди да диагностицирате устройството, трябва да изпразните барабана, да изключите захранването на машината Indesit и да спрете подаването на вода. След това можете да започнете да инспектирате машината. Нека разгледаме по-отблизо какво може да причини изтичане и как да се справим с проблема.

Нека проверим външните елементи на машината

Първата стъпка е да се прегледат маркучите на пералнята, които доста често пропускат. Те са на видно място и са най-лесно достъпни. Не е трудно да откриете дефект (пукнатина) по повърхността на маркуча за оттичане или пълнене и можете да откриете повредата при изключена пералня.

Препоръчително е да увиете маркуча с хартиена кърпа или тоалетна хартия; мястото, където материалът се намокри, ще покаже дефект, причиняващ теч.

Може да е възникнал теч в областта, където маркучът се свързва с тялото на MCA. След това трябва да изключите втулката от машината и да смените гуменото уплътнение.Ако се окаже, че причината е спукан маркуч, не трябва да се опитвате да го запечатате, тъй като течът скоро ще се повтори, по-добре е незабавно да смените елемента.маркучът е скъсан

Гледаме контейнера за прах

Ако след следващото пране установите, че има вода отдолу и от лявата страна на корпуса на машината, проверете дозатора за перилен препарат. Проверката на кюветата е много проста - лесно се отстранява от тялото, процедурата не отнема много време. Съдът за прах често пропуска поради дефекти, направени от производителя, както и поради механични повреди, които се получават при почистване на ваничката, от падане или удар. Неща, които трябва да запомните:

 • наскоро сте изпуснали контейнера за прах, например, когато го почиствате след друго пране;
 • дали кюветата е била напоена с агресивни битови химикали;
 • търкали ли сте повърхността на тавата с твърда четка или сте опитвали да изстържете плаката с остър предмет?

Ако отговорът на поне един въпрос е „да“, тогава извадете контейнера за прах и внимателно го проверете за пукнатини. Напълнете секциите на тавата с вода и вижте дали изтича от дъното. Ако отделението за прах тече, тогава не остава нищо друго освен да закупите и инсталирате нов дозатор.Таблата за прах може да протече

Гума за люк

Ако видите, че през вратата тече теч, най-вероятно проблемът е в уплътнителната устна. В такава ситуация водата изтича изпод люка и тече в малък поток по предната стена на машината. Необходимо е внимателно да проверите гумената лента за повреди.

Не бъркайте специално предвидената вдлъбнатина, разположена в долната част на маншета, за дефект.

Можете да опитате да поправите уплътнението, ако има значителни разрези, по-добре е да поставите нова гумена лента.За да предотвратите този вид повреда, е необходимо да проверите джобовете на артикулите, преди да ги поставите в барабана. Монети, кламери, фиби и други предмети, които могат да повредят уплътнението, често се забравят там. Незначителните дефекти на маншета могат да бъдат отстранени с помощта на специални лепенки и водоустойчиво лепило.дупка в маншета на люка

Вътрешни тръби

Ако всички стъпки, описани по-горе, не помогнат за премахване на теча, ще трябва да копаете по-дълбоко. Последващата диагноза включва частично разглобяване на MCA. Преди да започнете работа, не забравяйте да се уверите, че пералната машина е изключена и изключена от комуникациите. Необходимо е да се осигури свободен достъп до всички стени на кутията, така че е по-добре да преместите машината далеч от стената.

На първо място, трябва да премахнете горния капак на автоматичната машина, като развиете болтовете, които го закрепват. След това ще имате достъп до тръбите на дозатора. След това трябва да проверите тръбите, водещи от клапана за пълнене към резервоара за прах и от тавата към барабана.Изтекла тръба на Indesit

Друго потенциално опасно място от гледна точка на течове е мястото на свързване между помпата и дренажната тръба. За да проверите връзката, ще трябва да поставите пералната машина Indesit настрани и да проверите елементите през дъното.

Основният резервоар е повреден

Дефектите на резервоара често се появяват, когато в машината се перат не само дрехи, но и обувки и колани. Дрехи с метални вложки, кабели от сутиени и други остри и твърди предмети, оставени в джобовете, също могат да повредят основния контейнер.

Ако в резервоара се появи пукнатина, ще са необходими скъпи ремонти с пълна подмяна на елемента.

Може да не е просто дефект. Резервоарът е изграден от различни части, закрепени заедно. Неразделна част от връзката е уплътнението.С течение на времето еластичната лента губи свойствата си и започва да пропуска вода. В този случай уплътнителният елемент ще трябва да бъде заменен.

Разрушаване на лагери и семеринг

Ако пералната машина Indesit протече по време на цикъла на центрофугиране, ще трябва да смените уплътнението. С времето се износва и започва да пропуска вода. За да проверите уплътнението, ще трябва да разглобите резервоара SMA. По време на диагностиката може да се установи, че лагерите на барабана също изискват подмяна.ръждиви ивици по задната стена на резервоара

Има друг, по-лесен начин за проверка на семеринга и лагерите. Необходимо е да се премахне задната стена на кутията (или само капака на техническия люк, всичко зависи от модела Indesit SMA). След това трябва внимателно да проверите задната повърхност на резервоара. Ако върху него се виждат ръждиви или мазни петна, тогава можем да говорим за дефект на уплътнението.

Трудно ли е да се отстрани теча?

Възможно ли е да отстраните теч със собствените си ръце, без да прибягвате до помощта на специалист? Ако внимателно разберете проблема и вземете отговорен подход към ремонта, тогава, разбира се, да. Трябва обаче да бъдете изключително внимателни, за да не влошите машината. Ако пералнята е покрита с гаранция, тогава не трябва да я ремонтирате у дома, по-добре е да прехвърлите машината в сервизен център.

Предприетите действия ще варират в зависимост от района, където се намира течът. Когато водата изтича отдолу, последователността от манипулации ще бъде както следва:

 • изключете машината от контакта. Изключете захранващия кабел от контакта внимателно, без да докосвате мокрия под. Ако не можете да изключите устройството от мрежата, без да стъпите в локва, изключете електрическото захранване в таблото. Важно е да не пренебрегвате това правило, за да не получите токов удар;
 • затворете спирателния вентил;
 • източете водата в барабана.Можете да го премахнете, като развиете филтъра за боклук, разположен в долната част, в десния ъгъл на пералната машина Indesit;
 • отключете вратата на барабана, извадете прането;
 • намерете мястото на теча. Ако откриете дефект в маркучите, сменете ги или поправете пукнатината (като я запечатате със специална гумена лепенка). Ако се окаже, че проблемът е в спукано уплътнение между тялото и маркуча, трябва да премахнете уплътнението и да поставите ново. При смяна на гумената лента конструкцията се сглобява в обратен ред.

Ако отделението за прах тече, ще трябва да работите с дозатора. Извадете кюветата от MCA и проверете нейната повърхност. Ако е необходимо, почистете тавата от плака, запушвания, мухъл и плесен. Поставете отново почистения дозатор и тествайте работата на оборудването. Ако резервоарът за прах е напукан, ще трябва да го смените.

Също така се препоръчва да проверите налягането на водата и, ако е необходимо, леко затворете спирателния вентил, за да намалите потока. Ако това не помогне, проблемът може да е във всмукателния клапан. Вероятно ще трябва да се смени.

Често срещана причина пералната машина да не успее да уплътни е дефект в маншета на люка. Отворете вратата на барабана и проверете уплътнението. Ако се открият пукнатини и разрези, можете да ги „запечатате“ с водоустойчиво лепило и специални лепенки. Ако решите да ремонтирате маншета, ще трябва да постъпите по следния начин:маншетът ще трябва да бъде сменен

 • разхлабете скобите, закрепващи уплътнението;
 • завъртете го така, че повредената зона да се намира в долната част на люка;
 • поправете дефекта;
 • върнете еластичната лента в предишното й положение и затегнете скобите.

Ако маншетът е сериозно повреден, той трябва да бъде напълно сменен.

Когато проверявате тръбата на електромагнитния клапан, свалете горния панел на Indesit и проверете елемента.Ако има видими дефекти, ще трябва да бъде заменен. Тръбата на всмукателния клапан е доста сложна част, по-добре е да поверите повторното й инсталиране на специалист.

Тръбата за пълнене също може да тече. Трябва да го премахнете, да обработите седалката, да премахнете излишното лепило и да изсушите зоната на фугата. След това тръбата се поставя обратно и се фиксира с висококачествено водоустойчиво лепило.

Ако е необходимо да се отстрани теч в резултат на пукнатина в резервоара, тогава ще бъде проблематично да се справите с такава работа сами, ще ви е необходим помощник. На първо място, трябва да наклоните автоматичната машина и да проверите дъното й. При вертикални шайби се изследва страничната стена. Целта на визуалната проверка е да се открият течове. Ако на стената или дъното се виждат мокри петна, тогава причината в почти сто процента от случаите е повреда на резервоара. Невъзможно е да го ремонтирате сами, без да имате необходимите знания и инструменти. Затова е по-добре да потърсите помощ от специалист.

Ако пералната машина Indesit тече по време на цикъла на центрофугиране, проблемът се дължи на повредени лагери или износено маслено уплътнение. Ще трябва да разглобите машината, да извадите резервоара, да го разделите наполовина, да избиете лагерите, да обработите зоната за кацане със специална смазка, да инсталирате нови елементи и да сглобите структурата в обратен ред. Този ремонт се класифицира като сложен, по-добре е да го поверите на компетентен специалист.

За да предотвратите повторна поява на течове

Внимателната работа е ключът към успешната работа на „домашния помощник“. Срокът на експлоатация на отделните части и компоненти на автоматична перална машина зависи пряко от това как използвате оборудването. За да предотвратите изтичане на единица, се препоръчва да следвате прости правила:

 • елементите с метални вложки трябва да се перат в специални торбички. Остри и твърди части на дрехите могат да повредят не само маншета, но и барабана и пластмасовия резервоар. Същото важи и за малките гардеробни елементи - те могат да бъдат засмукани в дренажната тръба на пералната машина;
 • След като завършите цикъла на пране, не забравяйте да изключите машината от контакта. Пренапрежението може да причини повреда на всеки елемент от оборудването и следователно да доведе до изтичане;не натискайте твърде много пране
 • Не превишавайте максимално допустимото тегло за зареждане на варела. Ако периодично претоварвате оборудването, то скоро ще започне да изтича по време на предене;
 • ако чешмяната вода е твърде твърда и мръсна, инсталирайте филтърно устройство на входа на апартамента или пералната машина. Това ще избегне образуването на котлен камък върху елементите на пералната машина, а също така ще предотврати запушването на входните филтри;
 • По-добре е да поставите пералнята в помещения с по-ниска влажност, например в коридора, коридора или кухнята;
 • Собствениците на „вертикални“ фурни трябва да се уверят, че вратата на барабана е плътно затворена, преди да затворят главния капак. Това ще намали вероятността от изтичане по време на предене;
 • Не използвайте нискокачествени перилни препарати.

Като следвате няколко прости препоръки, можете да увеличите експлоатационния живот на вашето перално оборудване без нужда от поддръжка. Ако се грижите за машината, почиствате я, не я претоварвате и използвате само висококачествени домакински химикали, машината няма да тече постоянно.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар за Свети Валентин Валентина:

  В долната част на барабана на машина Indesit има болт. От него тече вода, какво може да е?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня