При каква температура трябва да почиствам пералнята си с лимонена киселина?

При каква температура трябва да почиствате пералнята си с лимонена киселина?Вътрешните части и компоненти на пералнята неизбежно се покриват с котлен камък, дори когато се перат в чиста и твърда вода. Не само примесите, присъстващи във водоснабдяването: влакна от плат, малки отпадъци и частици от домакински химикали също се утаяват върху резервните части. За да предотвратите увреждането на плаката, тя трябва да бъде отстранена своевременно.

Има много професионални продукти за борба с котления камък, но е много по-евтино да използвате обикновена лимонена киселина. Колко ефективен е „лимонът“, различен ли е резултатът при температура 30 и 90 и каква доза е необходима, ще анализираме по-подробно.

Каква температура да задам?

Ако пералнята е била използвана дълго време и никога не е била декалцирана, тогава няма да можете да се ограничите до пране при ниска температура. Всеки почистващ препарат, включително лимонената киселина, работи по-добре в гореща вода, така че изберете режим с температура 60-95 градуса. Много зависи от степента на замърсяване на машината: за превантивно почистване е достатъчна програма "60", за цялостно почистване - най-малко "90".

Продължителността на почистването също е важна. В идеалния случай първото запознанство между пералнята и лимона трябва да продължи няколко дълги цикъла подред - около 4-5 часа. Но трябва да внимавате: не можете да повторите програмата на 90 градуса два пъти; по-добре е първо да включите „90“ и след това да стартирате „60“ два пъти.

Трябва да почистите пералнята с лимонена киселина при висока температура и за дълго време: „60“, „90“ или „Памук“.

Повтарянето на цикли с висока температура без интервали е много опасно за пералната машина.Първо, нагревателен елемент, работещ без спиране, може да не издържи натоварването и да изгори. На второ място, масленото уплътнение, което предпазва лагерния възел на машината от влага, прегрява и се деформира. Освен това в гореща вода смазката от гуменото уплътнение ще се отмие по-бързо, в резултат на което течността ще стигне до лагерите и ще ускори тяхното разрушаване. В този случай ще са необходими скъпи ремонти, така че е по-добре да не поемате рискове и да почиствате с лимонена киселина стриктно според правилата.задайте го на 90 или 60 градуса

Как да извършите процедурата?

Лимонената киселина се счита за достъпен и безопасен почистващ препарат, който ще ви помогне бързо и ефективно да се отървете от котлен камък и други отлагания. Също така сред предимствата на лимоновия сок са липсата на силна миризма и ниската цена. Но основното предимство е лекотата на използване.

У дома почистването на вашата машина с лимонена киселина е лесно. Първо купуваме 3-5 сашета лимонена киселина. Дозировката зависи от капацитета на машината: за компактни перални с натоварване до 4 кг са достатъчни 150-200 г, за пълноразмерни с барабан 5-10 кг - поне 250 г. не се препоръчва превишаването на „порцията“, тъй като превишаването на нормата ще се отрази негативно на компонентите на оборудването.

След това се придържаме към следния алгоритъм:

 • проверяваме дали няма забравени дрехи в барабана;
 • изсипете лимонена киселина в барабана или съда за прах (за предпочитане в отделението за основно пране);
 • включете програма „60“, „90“ или „Памук“;
 • настройка на двойно изплакване;
 • намалете интензивността на въртенето до минимум, ако е възможно, изключете го напълно;
 • започваме цикъла.

Важно е да контролирате процеса на почистване. Под въздействието на лимонената киселина котленият камък ще се отлепи от повърхността на големи парчета и може да заседне в канализацията. Ако чуете нехарактерен шум от драскане, трябва да спрете цикъла, да изключите пералнята от контакта, да развиете филтъра за боклук и да отстраните варовика и други отпадъци от него. След това дюзата се връща на мястото си и програмата продължава.купете 3 торби лимон

След като цикълът приключи, се препоръчва да отворите вратата на люка и внимателно да проверите барабана. Възможно е парчета котлен камък да са заседнали в маншета и да трябва да се отстранят от ластика. В идеалния случай трябва да стартирате допълнително изплакване или програма за бързо измиване, за да завършите процедурата.

На „финала“ слагаме гумени ръкавици, вземаме суха мека кърпа и старателно избърсваме барабана и маншета. След това отново проверяваме филтъра за боклук за залепнал котлен камък. След това отваряме вратата на люка и контейнера за прах широко отворен, позволявайки на машината да изсъхне естествено.

Какви продукти се използват вместо лимонов сок?

В допълнение към лимонената киселина има и други бюджетни и ефективни „борци“ срещу котления камък. На рафтовете на магазините за битова химия има много течни и сухи продукти, които могат да бъдат грубо комбинирани под името „Антинакин“. Във всеки случай, преди употреба, трябва да проучите състава и инструкциите на опаковката. Трябва да се внимава при изчисляване на дозата - превишаването на нормата ще доведе до повреда на машината.

Има и по-нестандартни алтернативи, някои от които не съвсем безопасни и ефективни. Така че някои решават да заменят лимонената киселина с пресен лимонов сок, който е по-скъп и по-малко ефективен поради ниската си концентрация. Други домакини изсипват три литра кока-кола в тавата и я перат на 60 градуса за пълен цикъл. Използването на оцет за почистване на машината е неприемливо - това може да корозира гумените елементи на шайбата.

Не е трудно да премахнете котления камък, но е много по-лесно да предотвратите появата му. Просто трябва да следвате няколко основни правила:препоръчително е да използвате антикотлен камък

 • При пране добавете специални омекотители за вода;
 • следете дозировката на препарата;
 • не перете скъсани и захабени вещи;
 • не участвайте в цикли с висока температура;
 • След като използвате машината, избършете барабана и оставете люка и тавата отворени.

С помощта на лимонена киселина можете бързо и евтино да почистите пералнята си от котлен камък и мръсотия. Основното е да наблюдавате дозировката, да зададете температурата на 60-90 градуса и да контролирате процеса.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня