Смяна на нагревателния елемент в съдомиялна машина

смяна на нагревателния елемент в съдомиялната машинаСтруктурата на съдомиялната машина и пералнята е подобна, но ако направите подробно сравнение, се оказва, че „съдомиялната машина“ е по-проста. Въпреки това, той трябва да бъде ремонтиран, както другите домакински уреди. Тук зависи от твоя късмет тя може да работи десет години и никога да не се развали, или да работи една година и да започне да капризничи. В статията ще говорим за подмяната на нагревателния елемент на съдомиялната машина, какво е необходимо за извършване на работата, как да стигнете до дефектната част и как дори да разберете дали трябва да бъде сменена.

Как да разберете кога е време да смените нагревателния елемент?

Съвременните съдомиялни машини са оборудвани с електронна система за самодиагностика. Ако възникне неизправност с един или друг елемент, системата ще генерира грешка с определен буквен и цифров код. В редица случаи възникват проблеми с нагряването на водата, но системата не показва никакви грешки. Това е мястото, където трябва да обърнете главата си, да не оставяте проблема да се развие и да започнете да откривате каква е причината. Да направим профилактика.

 • Нека обърнем съдомиялната с главата надолу.
 • Отстранете задната стена (ако машината не е вградена) или разкачете долния панел (ако машината е вградена). Долният панел се отстранява по следния начин: изключете дренажната тръба от нагревателния блок и след това издърпайте целия панел към себе си и той ще излезе.

важно! Няма нужда да издърпвате панела докрай и няма да е възможно без да развиете крепежните елементи вътре в тялото на машината.Нашата задача е да стигнем до температурния сензор, който ще бъде разположен точно в горната част на отоплението блок.

 • Проверяваме сензора визуално и с помощта на мултицет. Обърнете специално внимание на окабеляването и контактите.Не трябва да има следи от изгаряне или топене.
 • Ако сензорът работи правилно и няма признаци на изгаряне, ще трябва допълнително да разглобите съдомиялната машина Bosch, Electrolux или Indesit и в същото време да помислите за смяна на нагревателния елемент.

Какво ще е необходимо за производството на заместител?

Всяка една от частите, включително и нагревателите, на съдомиялни Bosch, Electrolux или Indesit се сменят изцяло. Ремонтът им е много труден, най-малкото невъзможен, особено сами без участието на специалист. Затова най-разумно е да премахнете и изхвърлите счупената част и да поставите нова. Ако се придържаме към този принцип на работа, тогава няма да имаме нужда от специални инструменти, но подгответе:

 1. две отвертки - плоски и кръстати;
 2. мултиметър;
 3. клещи;
 4. шило.

нагревателен елемент за съдомиялна машинаСред компонентите ще се нуждаем от сглобен нагревателен блок и евентуално температурен сензор отделно. При съдомиялните машини Bosch, Electrolux или Indesit температурният сензор може да се сваля. Не бързайте да купувате компоненти. Експертите съветват първо да сте 100% сигурни, че нагревателният елемент е дефектен и едва тогава да го смените. Факт е, че на съдомиялни машини Бош, Нагревателният елемент Electrolux или Indesit не може да се сменя отделно от нагревателния блок. Изключение правят някои модели, за които ще говорим по-подробно.

Нагревателният блок се състои от пластмасов корпус с изходи за тръби и изходи за сензори. Ако върху пластмасовата кутия няма крепежни елементи, които да показват, че е разглобяема, тогава няма да е възможно да извадите и смените нагревателния елемент отделно. Ако нагревателният блок е сгъваем, тогава можете да го разглобите и да премахнете изгорелия нагревателен елемент и да поставите нов на негово място.

важно! Неразглобяем нагревателен блок с нагревателен елемент за съдомиялна машина Bosch може да струва $30-100, в зависимост от модела, нагревателен елемент за Electrolux - $35-40, нагревателен елемент за Indesit - $25-35.

Смяна на нагревателния елемент: инструкции стъпка по стъпка

Ако сте сигурни, че нагревателният елемент е изгорял и водата в съдомиялната машина Bosch, Electrolux или Indesit не се загрява точно поради тази причина, тогава трябва да закупите оригинална резервна част и да продължите с подмяната. Не е грях едновременно да се изчисли икономическата осъществимост на ремонта. Ако, например, съдомиялната машина вече е стара и нейната „червена цена“ е 70 хиляди долара, тогава какъв е смисълът да купувате проточен нагревателен елемент за същите пари? но разбира се, вие знаете по-добре. Нека започнем да сменяме нагревателния елемент в съдомиялната машина.нагревателен елемент за съдомиялна машина

 • За да смените проточния нагревателен елемент на съдомиялната машина, първо отворете вратата на бункера и отстранете тавите на съдомиялната машина.
 • Изключете „съдомиялната машина“ от мрежата и развийте всички маркучи.
 • Има пластмасово пръскащо рамо вътре в съдомиялната в самото дъно; извадете го, като го издърпате нагоре.
 • След това развиваме един вид пластмасово стъкло, разположено наблизо - това е филтър.
 • Повдигаме и оставяме настрана мрежата от неръждаема стомана.
 • Развийте петте винта, държащи тръбата и проточния нагревателен блок.
 • Сега нека обърнем съдомиялната машина с главата надолу.
 • Развийте задната стена или издърпайте долния панел (това беше обсъдено по-горе).
 • Проточният нагревателен елемент е свързан към помпата отстрани. Хванете го с ръце и го завъртете на половин оборот по часовниковата стрелка, след което го дръпнете настрани, помпата ще бъде в ръцете ви. Изключете сензора и преместете помпата настрани.
 • Проточният нагревателен елемент отдолу се държи на място с гумена закопчалка.Бръкнете под пластмасовия корпус и изключете този елемент.
 • Изключете щепселите и тръбите на сензора, след което отстранете изгорелия нагревателен елемент и поставете нов на негово място. Сглобете отново съдомиялната в обратен ред.

Както можете да видите, подмяната на нагревателния елемент не е трудна задача. Дори и да срещнете някои нюанси по пътя, лесно ще го разберете. Някъде ще трябва да вземете пластмасова скоба с шило (ако я повредите, ще трябва да я смените). Някъде да хванете тръба, която не иска да излезе с клещи, е малък въпрос, основното е да действате внимателно, да не повредите крехките пластмасови части, защото цената им вече е непосилна. Надяваме се, че подмяната на нагревателния елемент на съдомиялната машина ще бъде успешна, желаем ви успех по този въпрос!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня