Какво представлява топлообменникът в съдомиялната машина?

топлообменник в съдомиялна машинаПървата съдомиялна машина се появи доста отдавна, но оттогава много се е променило. Съвременните съдомиялни машини мият съдовете по-щателно и внимателно, като същевременно използват по-малко вода и време. как става това Един от елементите, който извежда миенето на съдове на ново ниво, се нарича топлообменник. Какъв вид устройство е това, как работи и в кои съдомиялни машини се използва - ще говорим за това в статията.

Съдомиялна машина с топлообменник - какво е това?

Топлообменникът е специален елемент, който се вгражда в съдомиялната машина, което я прави по-енергийно ефективна. Според експертите, благодарение на топлообменника, можете да спестите десетки kW електроенергия на месец, да не говорим за топла вода, ако съдомиялната машина е свързана към система за захранване с топла вода. Топлообменникът е широк плосък контейнер, който е в непосредствена близост до резервоара за миене. Контейнерът съдържа студена вода, която влиза там в самото начало на програмата за пране. Какво се случва след това?

 • Съдомиялната се пълни с вода.
 • След това се стартира нагревателният елемент, който го загрява до зададената от програмата температура.
 • След това започва процесът на измиване, циркулационната помпа изтласква гореща вода от резервоара през разпръскващите рамена в резервоара за измиване.
 • Горещата вода тече от съдовете надолу към дъното на резервоара, като се натрупва там и загрява студената вода в топлообменника.
 • След това водата преминава през филтрите обратно в резервоара, след което циркулационната помпа отново се подава към резервоара за миене и така нататък в кръг.
 • По време на цикъла на пране резервоарът се нагрява значително, пренасяйки топлината към плосък съд с вода. Така топлообменникът акумулира топлина.

важно! В конвенционалните съдомиялни машини се губи голямо количество топлинна енергия, загрявайки въздуха в кухнята. При машини с топлообменник тази топлина се използва възможно най-ефективно.

Основните предимства на топлообменника

Какво е топлообменник е ясно, как работи също се разбира в общи линии, но не е ясно защо е необходим, какви функции изпълнява и какво, като цяло, прави улавянето на топлина? За да се отговори на тези въпроси, е необходимо да се разгледат основните предимства на такъв елемент като топлообменник. Като част от този разказ ще очертаем основните функции на тази иновативна единица.

 1. Топлообменникът осигурява постепенно охлаждане на водата, използвана за миене на съдове. В резултат на това няма температурни промени в резервоара на съдомиялната машина и в резултат на това керамичните и стъклените съдове не се напукват, а запазват първоначалния си вид.
 2. Изпускането на гореща вода в канализационна тръба може да причини повреда с времето. Топлообменникът осигурява постепенно охлаждане на водата, в резултат на което не гореща, а топла отпадъчна вода се изхвърля в канализацията.топлообменник в съдомиялна машина
 3. Топлата вода, която постепенно се загрява в топлообменника, се използва от съдомиялната машина в края на програмата за измиване при последното изплакване. Така последната порция вода вече не трябва да се нагрява и да се хаби ценна електроенергия.
 4. Промените в температурата на водата в съдомиялната машина влияят негативно не само на съдовете, но и на йонообменника. Под въздействието на температурните промени йонообменникът или по-скоро съдържащата се в него смола се разрушава много по-бързо.Съответно след известно време йонообменникът престава да изпълнява функцията си.

За да спасите йонообменника на съдомиялната машина, топлообменникът сам по себе си не е достатъчен. За да сте сигурни, че топлообменникът работи дълго време и не ви разочарова, следвайте препоръките, съдържащи се в статията Защо е необходима сол в съдомиялната?.

За ваша информация! Йонообменникът е предназначен да подобри качеството на твърдата вода. Минералите, съдържащи се в големи количества във водата, се утаяват в йонообменника, в резултат на което водата става мека и измива по-добре съдовете.

Топлообменникът не само спестява йонообменника, но и участва в процеса на сушене на съдовете. Факт е, че след последното изплакване нагрятите съдове остават в резервоара, за да изсъхнат, но влагата, която се изпарява от тях, кондензира на тавана на резервоара и се връща обратно върху съдовете. В резултат на това върху съдовете остават капки и петна. След последното изплакване топлообменникът се напълва със студена вода, поради което влагата, изпаряваща се от съдовете, кондензира върху стената на топлообменника и не се утаява обратно върху чиниите и чашите.

Експертите са доказали, че в съдомиялни машини с топлообменник съдовете изсъхват 1,5 пъти по-бързо, като същевременно оставят много по-малко капки и ивици по тях. И ако използвате висококачествен перилен препарат и препарат за изплакване, няма да останат никакви капки или ивици.

Преглед на „съдомиялни машини“ с топлообменник

Накрая решихме да дадем няколко примера за модели съдомиялни машини, в които топлообменник вече е монтиран и работи перфектно. Нека веднага да отбележим, че съдомиялна машина с топлообменник е доста скъпа, но ако помислите внимателно, разходите ще се изплатят с времето.

Съдомиялна за вграждане с топлообменник Bosch SMV 59T10. Среден клас съдомиялна от известен немски производител. Средна цена: $470. Тази машина има няколко много интересни характеристики, които й дават ясни предимства пред нейните конкуренти.Bosch SMV 59T10

 • Първо, разбира се, топлообменникът, а топлообменникът от второ поколение е по-напреднал.
 • Второ, най-пълната защита срещу течове. С тази машина, дори и при сериозна повреда, вашето имущество е в безопасност.
 • Трето, качеството на измиване и сушене. Този модел осигурява много качествено измиване на съдовете и бързо изсушаване. Съдомиялна машина с такива характеристики на измиване и сушене може да се намери само в премиум класа.

В допълнение към горното, съдомиялната машина Bosch SMV 59T10 може да мие 13 комплекта съдове едновременно, има висококачествен цифров екран, сензорни бутони за управление и сензор за натоварване. Освен това, ако е необходимо, можете да активирате заключване за деца. Нивото на шума, излъчван от работеща съдомиялна машина, е доста ниско, само 44 dB. Бъдете сигурни, тази машина няма да безпокои вас или вашето домакинство.

Съдомиялна за частично вграждане Bosch SMI 65M65. Моделът струва малко по-малко от описаната по-горе опция, около 400 долара. Но поради факта, че е частично вграден, броят на възможностите за интегрирането му в кухненските мебели е значително намален. Bosch SMI 65M65 има същите предимства като Bosch SMV 59T10, дори характеристиките съвпадат, така че няма да го повтаряме. Единствената разлика е, че Bosch SMV 59T10 е напълно вграден, докато разглежданата машина Bosch SMI 65M65 е частично вградена.
Bosch SMI 65M65

За ваша информация! Частично вградените съдомиялни машини бързо губят популярност сред потребителите, така че за да привлекат вниманието на хората, производителите са принудени леко да намалят цената, дори и на модели с най-новото оборудване.

Следващият модел е напълно вградената съдомиялна Bosch SPV69X10. Неговата особеност е, че не е пълноразмерна като гореописаните модели, а тясна. Размерите му са само 82x45x55. В същото време, по отношение на техническите характеристики, той почти напълно съответства на моделите Bosch SMV 59T10 и Bosch SMI 65M65. За тесния Bosch SPV69X10 ще трябва да платите средно $580. Тази съдомиялна машина има още една отличителна черта - има много удобна програма за „експресно измиване“, която домакините много харесват.

Bosch SPV69X10

В заключение отбелязваме, че топлообменникът е прост, но в същото време много полезен иновативен елемент, който може значително да подобри не само енергийната ефективност на съдомиялната машина, но и качеството на миене на съдове. Засега съдомиялните, оборудвани с топлообменник, са доста скъпи, но с времето мисля, че ситуацията ще се промени.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня