Тествайте сервизен режим на пералня Samsung

Тестов режим на SamsungПо време на работа на автоматичната машина може да срещнете неизправности или всякакви повреди. Тестовият режим на пералнята Samsung, предоставен от производителя на домакински уреди, ви позволява да стартирате системата за самодиагностика на устройството. Тази функция ще помогне на потребителя да провери функционалността на всички елементи на устройството, да идентифицира съществуващите повреди и недостатъци, без да отваря тялото на машината. Ще ви кажем как да стартирате сервизен тест по-долу.

Стартиране на процеса на тестване

Тестването на автоматичната машина Samsung от популярната линия Eco Bubble ще ви помогне да разберете как да извършите самодиагностика на устройството. Принципът на описаните действия ще бъде подобен за повечето други модели на марката. Преди да започнете процедурата, трябва да проверите дали пералната машина е свързана към комунални услуги. След това трябва да включите устройството към електрическата мрежа. Влизането в тестовия режим се извършва чрез едновременно натискане на проста комбинация от клавиши: „Spin“, „Options“ плюс мрежовия ключ.

При задържане на бутоните ще чуете характерен звук и ще наблюдавате светването на индикаторите на операционния панел. След като освободите бутоните, пералнята ще премине в режим на готовност за тестване. Затворете плътно капака на люка, сега можем да приемем, че устройството най-накрая е подготвено за самодиагностика.

Тестване на линейни компоненти

Сервизният тест на машина Samsung условно се разделя на два етапа, като първият от тях е проверка на линейните компоненти на машината.Тя ви позволява ясно да проверите достатъчната производителност на линейни компоненти, като например:

  • клапан за пълнене (пълнене на барабана с вода до необходимото ниво);
  • нагревателен елемент (отговорен за нагряване на вода);
  • дренажен маркуч (за проверка за запушвания и други неща);
  • Eco Bubble помпа (модул, генериращ въздушни мехурчета).

Бутонът, отговорен за избора на температурата на водата, включва режима за тестване на клапана. Като го натиснете, можете да наблюдавате как резервоарът започва да се пълни с вода през първата секция на дозатора за перилен препарат. Когато натиснете отново бутона „Температура“, водата ще започне да тече през втората секция на тавата. Това ще провери и двете секции на клапана за пълнене. Трето натискане ще спре пълненето на течност в барабана.

Едно натискане на бутона "Центрофуга" ще ви позволи да тествате работоспособността на дренажния маркуч. Второто е да включите помпата Eco Bubble. Трето натискане ще изключи помпата. Ако сте сигурни, че няма проблеми с източването на водата от барабана, преминете директно към проверката на помпата Eco Bubble; за да направите това, натиснете бързо бутона за центрофугиране два пъти подред. Сега погледнете през вратата на люка. Във водата, с която е пълен барабанът, трябва да започнат да се появяват мехурчета, това показва, че функцията за пране с мехурчета работи правилно.

Бутонът „Опции“ ще ви помогне да проверите как работи нагревателният елемент. Натискането на бутона ще включи нагревателния елемент за няколко секунди. Ако няма промени на контролния панел на машината, тогава нагревателят работи. Ако има проблеми с нагревателния елемент, устройството ще покаже грешка на нагревателния елемент.

Проверка на сензори и двигател

Тестването на работата на различни сензори и SMA двигателя се извършва чрез завъртане на копчето за превключване на програмите за пране. Като настроите селектора на определен режим, можете да диагностицирате отделна част от устройството. Ще ви кажем къде да насочите писалката, за да тествате двигателя, температурния сензор, сензора за ниво и основната захранваща платка.тестов режим Samsung_2

  1. Настройването на селектора на режим “Центофуга” ще изведе текущата честота на сигнала от сензора за ниво на водата в резервоара на цифровия дисплей на машината. Например мигането на 24.16 символа на екрана ще покаже, че честотният сигнал на сензора е 24.16 kHz. Можете да проверите как се променя тази стойност при изтичане; честотата трябва да се увеличи с около 2 kHz.
  2. Насочването на копчето в позиция „Изплакване + центрофуга“ ще покаже текущата температура на водата в барабана. Това проверява изправността на температурния сензор.
  3. Настройването на програмата „Бързо измиване“ ще покаже състоянието на SMA на главната захранваща платка на екрана. Ако сигналът OT или Okey Test означава, че тестът е преминал добре, появата на иконата NT (Not Test) показва неизправност на платката.
  4. Преместването на селектора на позиция „Ръчно пране“ ви позволява да проверите скоростта на въртене на двигателя. Като изберете тази позиция и натиснете бутона "Старт/Пауза", ще видите, че барабанът ще започне да се върти, това потвърждава, че двигателят работи. Ако даден елемент е дефектен, на дисплея ще се покаже информация за повреда в въртенето на двигателя.
  5. Насочването на копчето за превключване на режима към програмата „Синтетика“ ще ви позволи визуално да проверите скоростта на въртене на барабана от нулева скорост до максималната възможна. Регулирайте копчето и натиснете бутона Старт/Пауза, информацията за скоростта ще се покаже на опционалните светодиоди.След като тестът приключи, трябва да изключите въртенето на макарата с помощта на бутона „Старт/Пауза“.

Тестовата диагностика на пералната машина ще помогне на потребителя за кратко време да провери работата на системите на устройството, както и да идентифицира възможни неизправности. Сервизният тест ще ви каже къде да търсите основната причина за повредата на пералнята, било то проблеми с входния или дренажния маркуч, проблеми с SMA двигателя, сензора за нивото на водата или основната платка.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня