Как да се грижим за вашата пералня Indesit?

Как да се грижим за вашата пералня IndesitСъвременните перални машини Indesit работят почти изцяло в автоматичен режим. Потребителите трябва само да заредят пране, да изберат програма, да добавят перилен препарат и да натиснат бутона „Старт“. Вярно е, че има едно „но“ - никой не може да отмени грижата за машината. За да може оборудването да продължи по-дълго и без повреди, е необходимо да се организира правилната грижа за пералната машина Indesit. Конкретни препоръки и инструкции ще ви помогнат да се справите със задачата.

Основни правила за грижа за оборудването

Лесно е да увеличите експлоатационния живот на вашата пералня – всичко, което трябва да направите, е да се грижите правилно за вашата пералня. Няма нужда да полагате специални усилия, тъй като говорим за банална хигиена и почистване. Основното нещо е да правите това редовно и усърдно.

На първо място е важно да наблюдавате корпуса на пералнята. Препоръчително е да избършете машината с гъба, напоена с продукт за грижа без съдържание на алкохол на всеки 3-5 дни. Правим същото, когато върху пералнята се появят пръстови отпечатъци, прах и прах. Всичко това ще предпази бялата пластмаса от преждевременно пожълтяване.

Маншетът също изисква грижи. След всяко пране го избършете с кърпа и го измийте с обикновен сапунен разтвор веднъж седмично. Почистващи препарати, разтворители и агресивни агенти са забранени, тъй като могат да повредят гумата.

След приключване на прането се препоръчва да избършете барабана и вратата на люка на сухо и да ги оставите отворени за свободен климатик.

Задължително се измива диспансерът - тавата за препарати. По-добре е да отстраните неразтворения прах веднага след измиване, в противен случай сместа ще се втвърди и ще запуши тръбите. Топла вода и стара четка за зъби са достатъчни за почистване.

Също така е лесно да се грижите за барабана. Основното правило е да оставите люка отворен след измиване.Също така е важно да не трупате мръсно пране в пералнята, а да обърнете дрехите с метална декорация наопаки и да ги поставите в специални защитни торбички.след измиване извадете тавата и отворете вратата

Дренажната помпа не изисква специални грижи. Съвременните перални машини са оборудвани със самопочистващи устройства, които започват да почистват по график. Но корпусът, разположен до помпата, често се замърсява поради попадане на коса, малки отпадъци и вълна в канализацията. Почиства се ежемесечно: за да направите това, премахваме предната стена, премахваме капака и внимателно почистваме натрупаните отпадъци.

Преди всяко измиване проверявайте целостта на маркуча за подаване на вода - порязвания, притискания и пукнатини ще доведат до внезапно отделяне на „втулката“.

Обръщаме специално внимание на чешмяната вода. Не е тайна, че много вредни химически примеси влизат в машината от централизираното водоснабдяване. Те впоследствие водят до образуване на котлен камък, което от своя страна се отразява негативно на функционирането на пералнята. Проблемът се решава чрез инсталиране на специални филтри, които омекотяват и пречистват водата.

Не се препоръчва да се справяте с мащаба със специални средства. Лимонената киселина, оцетът, содата и почистващите препарати от магазина често само влошават ситуацията. След като ги използвате, плаката може да се утаи по стените на дренажния маркуч и върху нагревателния елемент и е почти невъзможно да се отървете от обновения слой. По-добре е да се опитате да избегнете проблеми и да настроите система за филтриране веднага.

Когато налягането на водата намалее или се открият скокове на напрежение в електрическата мрежа, е необходимо принудително да спрете цикъла. Indesit реагира много чувствително на външни негативни фактори, така че е по-добре да „изчакате“ повредата и след това да продължите да миете. Не е необходимо да изключвате машината от контакта: просто натиснете бутона „Забавяне на прането“ или „Пауза“. Не забравяйте, че съвременните машини могат да „запомнят“ прекъсната програма и дори след 30 минути ще стартират барабана от мястото, където е спрял.

Всяка година трябва да провеждате цикъл на „почистване“: без пране, с прах и при температура 60-90 градуса.

Не трябва да забравяме цялостното почистване на машината. Най-малко веднъж годишно се препоръчва да почиствате старателно машината: изберете „най-горещата“ програма, добавете обикновен прах и пуснете цикъла без пране. Накрая можете да включите едно изплакване, за да изплакнете напълно оборудването. Като следвате препоръките, изброени по-горе, можете да удължите живота на машината с няколко години. Основното нещо е да бъдете внимателни и да не забравяте да го правите редовно.

Внимание към някои детайли

Има няколко други важни точки, които не са пряко свързани с грижата, но значително влияят върху работата на машината. Ако ги следвате, машината ще издържи по-дълго и ще измие по-добре. В същото време правилата са прости и ясни.

  • Поставете машината върху твърда и равна повърхност. В идеалния случай бетон или плочки.
  • Проверете дали водата се подава към пералната машина с необходимото налягане. Нормите, долната и горната граница са посочени в техническия лист на модела.нивелирайте машината и регулирайте краката
  • Уверете се, че дренажният маркуч е свързан правилно: с „ръкав“ повдигнат на 50-60 см от пода.
  • Сортирайте прането, заредено в барабана, по цвят и материал.
  • Не позволявайте чужди предмети (монети, ключове, фиби) да попаднат в барабана, като внимателно обърнете всички джобове.
  • Не перете стари, скъсани или прекалено замърсени вещи.
  • Закопчайте циповете и копчетата и откачете декора от лен.
  • „Скрийте“ вълнени, пухени предмети и дрехи с метални вложки, шипове, кристали и мъниста в защитна торбичка.

Когато свързвате пералната машина Indesit към електрическата мрежа, не можете да използвате удължителни кабели и тройници.

Важно е да се подходи сериозно към избора на перилен препарат. Предпочитание трябва да се дава само на висококачествени и лесно разтворими прахове, подходящи за конкретен режим на пране. Уверете се, че сте избрали само смеси и гелове, които са обозначени с „Автоматично“.Не добавяйте твърде много концентрат, в противен случай сапунени отлагания ще останат по вътрешните части на машината.

Не се препоръчва да "карате" пералнята прекалено много. Забранява се пускането на няколко високотемпературни режима подред, без да се оставя интервал от 30-40 минути между тях. По-добре е да перете нещата при минимална температура, без да претоварвате нагревателния елемент. В края на програмата изключете машината от захранването и изключете водата.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня