Как да намалите времето за пране в пералня

Как да намалите времето за пране в пералняДоста често хората се оплакват, че техните „домашни помощници“ отнемат твърде много време, за да измият нещата. В отговор на това инженерите разработват възможно най-кратките програми, благодарение на които дрехите могат да се изперат само за 15 минути. Но дори тази продължителност на цикъла не удовлетворява напълно потребителите. Как можете да намалите времето за пране в пералня без компромис с качеството? Днес ще разберем точно това.

Тактики за намаляване на програмното време

Изключително трудно е да се отговори директно на въпроса, тъй като съвременните машини имат редица различни програми и алгоритми за управление. И самият процес на пране не е само контактът на нещата, водата и перилните препарати. Състои се от няколко етапа, които включват:

  • предварителна обработка на продукти (активирана само в определени режими);
  • основно пране (най-дълъг етап);
  • изплакване;
  • завъртане

Така виждаме, че продължителността на прането зависи от много фактори. Добрата новина обаче е, че винаги могат да се коригират. Да вземем например програма като „Памук“. Обикновено трае от 1,5 до 3 часа, но ако намалим температурата на пране, времето ще бъде намалено с доста прилична сума: от 10 до 30 минути. Всичко ще зависи от избраната температура.изберете температура от 30 градуса

Ако премахнете предпрането, продължителността ще намалее още повече, средно с 20 минути. Освен всичко друго, скоростта на центрофугиране също влияе върху времето. Регулирайки го от 1200 на 800 оборота, помагаме на програмата да се намали с още 10 минути.Ако избраният режим включва допълнително изплакване, можете също да го изключите, като си давате още 15 безплатни минути.

Запомнете: в ускорения формат можете да перете само онези предмети, които не съдържат тежки замърсявания и петна, в противен случай ще работите за време, а не за резултати!

Когато съберем всички тези манипулации, откриваме, че процесът на пране вече отнема не обичайните 3 часа, а 2 или дори по-малко. И ако програмата, която сте избрали, вече е кратка, можете да я намалите до удобните 40-50 минути. Въпреки това си струва да се отбележи, че не трябва да се увличате твърде много с такива лайфхакове: винаги съществува риск от деактивиране на някоя важна опция, което впоследствие ще доведе до лошо качество на измиване.

Дълго пране поради счупване

Едно нещо е, когато автоматичната машина отнема много време за измиване, защото е програмирана по този начин, и съвсем друго, когато работи правилно, но скоро започна да замръзва и общото време на процеса се увеличи. В тази ситуация ще е необходимо да се отстрани повредата, но първо трябва да намерите причината, поради която тя може да възникне. По правило основните фактори включват:

  • претоварване Устройството отнема много време, за да разпредели поставеното в него пране, поради което цикълът на пране се удължава. Решаването на този проблем е лесно като беленето на круши: просто трябва да извадите излишните неща от барабана;твърде много пране е заредено в барабана
  • проблем с пълненето на вода в резервоара. Времето за работа също се увеличава, когато машината се пълни дълго с вода. Това обикновено се случва, когато филтърът или входният маркуч са запушени или когато входният клапан е дефектен. Вентилът, който спира водата, може да не е напълно отворен;
  • дълго изтичане.Изваждането на отпадъчната течност от резервоара отнема няколко минути. При стартиране на стандартен цикъл водата се източва от системата поне 3-4 пъти. От което следва, че ако добавите още 5-10 минути за всяко такова източване, времето за изпълнение на програмата ще се увеличи значително. Водата трудно ще напусне барабана, ако има запушване на дренажния маркуч, филтъра за боклук или помпата;помпа в пералнята
  • неизправност на нагревателния елемент и температурния сензор. В тази ситуация водата ще се загрее до необходимата температура много по-дълго, а това от своя страна ще увеличи времето за изпълнение на програмата. Това се случва, когато върху нагревателния елемент се натрупа твърде много котлен камък. Но проблемът може да се крие и в дефектен термистор, който неправилно записва температурата на нагряване на течността;
  • повреда на главния блок за управление. Основният „симптом“ на такава повреда е замръзването на машината по време на процеса на пране, след което започва цикъла отново. Най-добре е да поверите проверката на блока на професионалисти.

Както виждаме, списъкът е доста впечатляващ. Преди да се отстрани проблемът, изключително важно е да се извърши задълбочена диагностика, за да се стигне до истинската причина. Само така ще можете да определите каква повреда е възникнала в системата и успешно да я неутрализирате.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня