Монтиране на нагревателен елемент в пералня

Монтиране на нагревателен елемент в пералняАко пералнята е спряла да загрява водата и показва код за грешка, свързан с нагревателния елемент, това означава, че нагревателят е повреден. Системата ще продължи да изпълнява високотемпературни цикли, но няма да има голяма полза - градусите ще останат минимални. „Работата на празен ход“ на устройството в крайна сметка ще засегне контролната платка, която ще започне да замръзва и да се обърква. Опасно е да работите с пералня с дефектен нагревател - трябва да го смените с нов възможно най-скоро. Нека да разгледаме как да демонтирате и монтирате нагревателния елемент в пералня.

Смяна на частта

Преди да монтирате нагревателния елемент, е необходимо да демонтирате стария. По-често нагревателният елемент се намира под ваната за пране от задната страна на машината, но при някои модели перални машини достъпът до елемента е възможен само отпред. Местоположението на устройството не влияе върху процедурата за подмяна, тъй като основният алгоритъм остава непроменен. За да стигнете до нагревателния елемент, трябва да преминете през няколко етапа на разглобяване на машината.

 • Изключване от комуникациите. На първо място, пералнята се "изключва" от електрозахранването, канализацията и водоснабдяването.
 • Изпразване на резервоара. Необходимо е да откъснете вратата на техническия люк с отвертка, да поставите контейнер, да развиете филтъра за боклук и да източите водата от барабана. Веднага щом струята отслабне, накланяме тялото на машината напред - по този начин можете да източите цялата течност, останала в машината.Почистете сами филтъра за боклук
 • Премахване на панела. Ако нагревателният елемент е разположен от предната страна, тогава предната стена на корпуса се отстранява, ако е от обратната страна, задната стена се отстранява. По правило е достатъчно да развиете няколко болта около периметъра на щита и да го откачите от машината.
 • Търсене на нагревателен елемент. Намира се под ваната за пране.Потребителят може да види своя „трик“ - кръгла плоча със свързани проводници. Има три клеми: фаза, нула и земя. Към нагревателя е свързан и температурен датчик.къде да намеря нагревателен елемент
 • Прекъсване на кабелите. Освобождаваме фазовите и нулевите клеми, разхлабваме заземяващата гайка и откачаме другите контакти.

Направете снимка на окабеляването преди разкачване - това ще ви помогне да свържете клемите правилно при повторно сглобяване!

 • Проверка за изправност. Препоръчително е да проверите дали нагревателният елемент е счупен преди демонтажа. Инструкциите стъпка по стъпка са дадени в следващия раздел.

Ако нагревателят работи, тогава разглобяването на пералнята няма да отстрани проблема - причината за повредата е другаде. Можете да опитате да тествате електроника, но само ако имате съответните знания, опит и оборудване. По-добре е да не рискувате и да се свържете със сервизен център за пълна диагностика. Струва си да се разбере, че цената на нов контролен модул често достига 50-60% от цената на машината. В същото време дъската остава изключително уязвима към външни влияния - едно невнимателно движение ще доведе до „смърт“ на частта без възможност за възстановяване. Счупен ли е нагревателният елемент? След това продължаваме с демонтажа.

 • Разхлабване на централната гайка. Разхлабете заземителния винт, но не докрай - до дължината на резбата. След това гайката трябва да се вдлъбне, за да се „премести“ гуменото уплътнение. Облицовката е отговорна за херметичността на нагревателя и се притиска към спиралата, когато закопчалката е затегната.разхлабете гайката и натиснете шпилката
 • Демонтаж на нагревателния елемент. Тялото на нагревателя се повдига внимателно с отвертка по целия периметър и се отделя от уплътнението. Ако гумената лента е залепнала за частта, тогава не трябва да използвате сила - по-добре е да третирате маншета с WD-40 и да изчакате 15-20 минути. След това елементът спокойно ще напусне седалката.

Следващата стъпка е закупуването на нов нагревателен елемент. Експертите препоръчват да вземете стар нагревател със себе си в магазина и да го представите на продавачите като проба. Тогава вероятността от грешка ще бъде изключително малка. Между другото, изборът на заместител може да бъде доста проблематичен: производителите произвеждат много модели, които се различават по размер, дизайн и форма. По-добре е да играете на сигурно и да се съсредоточите върху конкретен пример.

Когато избирате нов нагревателен елемент, трябва да се съсредоточите върху мощността, формата и размера на нагревателя, както и върху серийния номер на пералнята.

След като изберете нов нагревателен елемент, можете да започнете да го инсталирате и свържете:

 • почистете седалката и уплътнението от котлен камък;
 • разхлабете централната гайка;
 • фиксирайте нагревателния елемент в жлебовете;
 • затегнете болта;
 • свържете окабеляването (за да свържете правилно, ние се фокусираме върху снимките, направени по-рано).

След завършване на подмяната пералнята се сглобява и свързва към комуникациите, след което се стартира всеки високотемпературен режим. Трябва да изчакате 10-15 минути, да прекъснете програмата и да проверите функционалността на нагревателния елемент. Ако нагревателят е топъл и около него няма течове, значи ремонтът е извършен правилно.

Проверете старата част

Нов нагревателен елемент не е евтин, така че преди да смените е необходимо да се уверите, че старият е дефектен. За диагностика не е необходимо да изваждате устройството от кутията - можете да оцените работата на елемента на място. Основното нещо е да подготвите мултиметър или друго устройство, способно да измерва съпротивление и ток.

За да сте сигурни, че нагревателният елемент работи правилно, трябва да го проверите три пъти. Първата стъпка е да се прекъсне нихромната връзка. По-често отоплението става неизползваемо поради тази причина, тъй като спиралата изгаря и токът спира да „циркулира“ през детайла. Предположението се потвърждава от „набиране“:

 • включете мултиметъра в режим „Съпротивление“;
 • прикрепете сондите на тестера към клемите на нагревателния елемент;проверете нагревателния елемент с мултицет
 • Гледаме таблото: ако стрелката спре на „0“, спиралата е изгоряла.

Преди да използвате мултиметъра, уверете се, че работи правилно!

Втората стъпка е да проверите нагревателния елемент за повреда, особено ако в жилищното пространство няма заземяване. „Счупеният“ нагревател е много опасен - изтича ток, тялото на машината се захранва, което може да доведе до токов удар. По-често шайбата "бие" леко, но са възможни и по-катастрофални резултати. Диагностиката в този случай протича по следния начин:

 • една сонда на мултиметъра се придържа към клемата на нагревателния елемент, втората към металната спирала;
 • стойността е зададена на "200 Ohm";
 • резултатът се оценява на таблото (обикновено стрелката трябва да спре на „0“; в случай на отклонения, замяна);
 • машината се свързва с мрежата за няколко секунди;
 • проверката се повтаря (понякога разбивката се открива само след нагряване на нагревателния елемент).

Третият етап е проверка на мощността. Това не е необходимо, но е ориентировъчно: по този начин се оценява степента на износване на детайла. Първо, изчисляваме силата на тока за конкретен нагревател, като разделяме номиналната мощност на мрежовото напрежение. Така че за нагревателен елемент от 1900 W и линия от 220 V са необходими минимум 8 A. След като изчислим нормата, превключваме мултиметъра в режим на амперметър и правим измервания. Ако стрелката сочи към полученото число, тогава устройството е в ред; ако отклонението е твърде голямо, е открито критично износване. В последния случай нагревателят няма да продължи дълго, по-добре е да го смените възможно най-скоро.

Защо нагревателният елемент се счупи?

Нагревателният елемент се счита за една от най-уязвимите части на пералната машина. Понякога може да издържи 10-15 години без аварии и често се проваля през първата година.Има много причини за ранна повреда: от производствени дефекти до нарушаване на условията на работа на пералната машина. Нека разгледаме всяка неизправност по-подробно.

 1. Производствени дефекти. Това включва използването на нискокачествени резервни части от производителя. Обикновено нагревателните елементи не се произвеждат заедно с машини, а се закупуват отделно от доставчици. Докато някои компании внимателно контролират частите на трети страни, други често избират по-евтини опции.
 2. Пренапрежения на напрежението. Електричеството, доставяно в апартамента, не винаги е стабилно: проблемите на станциите или метеорологичните условия водят до рязък спад и увеличаване на силата на тока. В резултат на това нагревателният елемент, свързаните с него проводници или част от контролната платка изгарят.много котлен камък върху нагревателния елемент
 3. Водата е твърде твърда. Често чешмяната вода в градските апартаменти има висока концентрация на калций. При високи температури се втвърдява, утаява се върху тялото на нагревателя - появява се котлен камък. Варовиковите отлагания влошават преноса на топлина, намаляват ефективността на устройството и провокират прегряване на нихромовата спирала. В резултат на това нагревателният елемент не издържа и изгаря.

Не можете да изпълнявате повече от два цикъла с висока температура подред - нагревателният елемент може да прегрее и да се повреди!

 1. Претоварване на нагревателния елемент. Провеждането на няколко последователни цикъла с висока температура също води до прегряване. Препоръчително е да оставите машината да почива 15-30 минути след всеки две „горещи“ програми.

Ако старият нагревателен елемент е счупен, тогава е необходимо да инсталирате нов възможно най-скоро. В противен случай ще пострада не само качеството на измиването, но и самото оборудване - контролната платка ще замръзне и ще се провали.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня