Как да инсталирате съдомиялна Whirlpool?

Как да инсталирате съдомиялна WhirlpoolЕстествено, инсталирането на съдомиялна машина Whirlpool не е трудно дори за тези, които никога преди не са използвали такова оборудване. Това обаче е дълъг процес, с голям брой функции, които трябва да се вземат предвид при свързване. Къде да поставите устройството, какво разстояние да изберете от канализацията и водоснабдяването, какви инструменти са необходими за работа, как да извършите първоначалната настройка - ще ви разкажем за всичко това днес.

Да намерим място за съдомиялна

Първата стъпка преди закупуване на устройство трябва да бъде намирането на подходящо място за съдомиялната машина. Не е препоръчително да поставяте машината до други големи домакински уреди и винаги си струва да имате предвид, че това е доста голямо устройство, така че няма да пасне добре във всяка кухня и баня. Внимателно изчислете LPV на вашия бъдещ домашен асистент, така че да се вписва добре в стаята, а също така вземете предвид редица нюанси.

 • Комуникации. До машината трябва да има контакт 220 V, за предпочитане защитен от влага, водопровод, както и дренаж. Важно е да вземете предвид дължината на дренажния маркуч на съдомиялната машина - той трябва да бъде 1,5 метра или по-къс, в противен случай натоварването на помпата ще бъде твърде голямо, което може да доведе до нейното счупване.
 • Източници на топлина. PMM не трябва да се поставя в близост до източници на топлина, тъй като това има отрицателен ефект върху неговата работа и издръжливост. Например, трябва да избягвате близостта до хладилници, газови котли и стари електрически печки, които се нагряват твърде много. Това не важи за съвременните електрически печки, тъй като те имат минимално нагряване на външната повърхност на тялото.не поставяйте съдомиялната до печката
 • Пералня.Това също е много лош съсед за съдомиялна машина, тъй като вибрациите от пералната машина могат не само да счупят съдовете, но и да повредят самия PMM.
 • Кухненски комплект. Ръбът на кухненските мебели също е лоша идея, тъй като шайбите в пълен размер са просто вградени под плота, докато страните им трябва да бъдат допълнително покрити с нещо, което води до допълнителни разходи.

В резултат на това най-добрата отправна точка за инсталиране на устройството е кухненската мивка - най-лесният начин е да инсталирате машината отляво или отдясно на нея, където всички необходими комуникации ще бъдат под ръка.

Какво е необходимо за свързване на PMM към комуникации?

В по-голяма степен ще са необходими инструменти само за свързване на комуникации, докато някои от списъка може дори да не са необходими. Ако трябва да свържете вградена съдомиялна машина с фасадна панта, тогава списъкът с инструменти и консумативи е както следва:

 • регулируем гаечен ключ, необходим за свързване на тройника към водопровода;
 • отвертка Phillips, която е необходима за окачване на фасадата;инструменти за инсталиране на PMM
 • FUM лента и водопроводна лента, с тяхна помощ ще фиксираме дренажния маркуч;
 • гъвкав маркуч за подаване на вода към машината, чиято дължина ще бъде достатъчна.

В специализирани магазини и в комплекти от скъпи PMM можете да намерите маркучи със защитен механизъм за аквастоп, който може да предпази вашия апартамент от течове на вода, така че е по-добре да изберете само този тип гъвкав маркуч.

Това завършва списъка, но ако в къщата ви няма място, където можете да свържете маркуча за всмукване на вода, ще трябва да закупите и тройник. Най-удобно ще бъде да го монтирате на водопровода към кухненския кран.

Осигуряваме водоснабдяване на машината

Съдомиялната е закупена, избрано е равно място за монтаж, всички комуникации са достъпни, а маркучите и захранващия кабел стигат до връзката и контакта.

Повечето съвременни съдомиялни машини могат да бъдат свързани само със студена вода, но има модели, които могат да работят и с топла вода. Най-лесният начин за свързване на PMM е чрез тройник с кран, който е подходящ за свързване на съдомиялни и перални машини.монтаж чрез тройник

Може да се монтира на водопроводна тръба с ¾-инчова резба и след това да се свърже гъвкавият маркуч на смесителя към тройника. С тази манипулация ще можете да изключите подаването на вода отделно за съдомиялната машина. Не забравяйте да изключите студената вода в къщата преди работа и също така се уверете, че конецът е надеждно фиксиран с FUM лента.

Що се отнася до захранващия маркуч, трябва да го завиете на ръка към входа за вода на машината, тъй като има гумени уплътнения, така че тук не е необходима лента или лента.

Осигуряваме заустване на отпадни води

След това трябва да инсталирате дренажния маркуч PMM, който трябва да има завой на височина около 60-70 сантиметра от нивото на пода. Също така е важно да се уверите, че краят не е потопен във вода, в противен случай ще засмуче водата обратно в съдомиялната машина. Това не може да се позволи, така че има два начина да го предотвратите:свързване на машината към канализацията

 • свържете маркуча към сифона. Това е най-лесният начин за това, но за тази цел трябва да се предвиди специална облицовка на сифона;
 • свържете маркуча директно към канализацията или с помощта на тройник. Най-често този метод се използва, когато съдомиялната машина се намира далеч от зоната за миене. Дължината на маркуча трябва да бъде по-малка от 1,5 метра, така че удължаването му е опасно, така че трябва да го свържете към канализационна тръба.

Първият метод е много по-добър, тъй като е много по-лек и също така помага да се предпази къщата от неприятни миризми. Защитата се постига чрез водна тапа, разположена в сифона на мивката.

Електрическо захранване и предна врата

За захранване се нуждаете от един контакт, който ще бъде разположен близо до PMM. Това е задължително условие, тъй като захранващият кабел на машините рядко е по-дълъг от 1,5 метра. Освен това е важно изходът да е заземен, да има защита под формата на прекъсвач и също така да е защитен от вода.

За повишена защита на електрическата мрежа се препоръчва съдомиялната машина да се пусне през стабилизатор на напрежението, което може да спести оборудване и да спаси къщата от пожар.

Предната част на вратата е още по-проста, тъй като обикновено се окачва на пълноразмерни вградени машини. За да направите това, производителите оставят в комплекта монтажен комплект - скоби, винтове и др.свържете машината през стабилизатора

Но не бързайте да окачите вратата - по-добре е да направите това като последна стъпка, когато машината е инсталирана и напълно конфигурирана. За да направите това, трябва само да закрепите фиксиращите ленти със самонарезни винтове и след това да ги прикрепите към фасадната врата. Официалните инструкции трябва да съдържат подробно описание на монтажа на вратата, така че всеки собственик на PMM да може да се справи с това.

Пуснахме PMM в експлоатация

Сега остава последната, не най-трудната, но най-важната стъпка - предварителната настройка преди първото стартиране. След свързване на съдомиялната машина към всички комуникации, при никакви обстоятелства не трябва да се стартира веднага, тъй като първо е необходима фина настройка. Какво е необходимо за това?

 1. Задайте нивото на консумация на сол. Колкото по-твърда е водата в къщата, толкова по-високо ниво трябва да бъде зададено.Твърдостта на водата може да се определи чрез специални тестове, а също и визуално. Например, ако водата е твърда, тогава по електрическата кана и по мивката ще останат бели петна.
 2. Поставете сол в контейнер. Контейнерът се намира на дъното на PMM и се затваря с отделен капак. Преди първото пране това отделение трябва да се напълни с вода до ръба, след това да се добави сол и да се завие плътно капака, за да не попадне перилен препарат в отделението.колко и къде да сипете сол в съдомиялната машина
 3. Сега трябва да налеете препарата за изплакване и препарата. Първоначално е по-добре да добавите средно количество препарат за изплакване, за да проверите колко добре са измити съдовете. Ако сте доволни от качеството на измиване, можете да опитате да намалите количеството или да добавите повече, ако плочите не блестят или съхнат много бавно.

След тези три точки машината може да бъде включена. Понякога устройството ще активира индикаторите за препарат за изплакване и сол, което показва, че тези отделения трябва да бъдат напълнени. Ако вече сте добавили всичко, тогава можете да заредите първата партида съдове и да започнете миенето. След тестовия цикъл не забравяйте да проверите всички комуникации за течове на вода.

Това завършва инсталирането и първоначалната настройка на съдомиялната машина. Ако всички комуникации са достъпни, имате необходимите инструменти у дома и всички консумативи са закупени, тогава не би трябвало да има проблеми. Следвайте всички препоръки от инструкциите, използвайте машината внимателно и извършвайте диагностика навреме. Следете количеството препарат за изплакване и сол, почистете филтрите от остатъци от храна и след това устройството ще ви служи добре в продължение на много години.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня