Как да инсталирате съдомиялна Beko

Как да инсталирате съдомиялна BekoСредно една съдомиялна машина издържа около 10 години, при условие че собствениците са използвали оборудването правилно, спазвайки всички предпазни мерки и правила за работа. След изтичане на този вид „срок на годност“ е препоръчително да смените машината с нова, както за да се подготвите предварително за повреда на старото устройство, така и за да започнете да използвате модерни технологии. Днес ще разгледаме подробно как правилно да се отървем от стария „домашен асистент“, да проверим новия за дефекти и след това да инсталираме съдомиялната машина Beko.

Отървете се от стария счупен PMM

На първо място, трябва да подготвите малък набор от инструменти, които ще ви бъдат полезни за разопаковане, свързване към водопровода и канализацията, както и инсталиране на PMM. Ще ви трябва канцеларски нож или обикновена ножица, за да отворите кутията, гаечен ключ или клещи, минусова отвертка, FUM лента, както и ниво на сградата, за да инсталирате устройството равномерно със собствените си ръце. Ако вече сте подготвили всичко това, вижте следните предпазни мерки, които ще ви помогнат да свържете безопасно съдомиялната машина.

  • Не забравяйте да изключите всички комуникации в къщата, преди да започнете да демонтирате стари домакински уреди или да инсталирате нови.
  • Уверете се, че оборудването е изключено от контакта.извадете захранващия кабел на машината от контакта и изчакайте 15-20 минути
  • Поставете съдомиялната само върху най-плоската повърхност, която може да издържи и теглото на машината.

Никога не поставяйте PMM върху килими, мокети или други видове килими, тъй като това ще ограничи въздушния поток към електрическите компоненти в долната част на машината, причинявайки тяхното прегряване и в крайна сметка повреда.

  • Когато получите устройството от магазин или служба за доставка, не забравяйте да се уверите, че не е повредено и че комплектът съдържа всички необходими елементи, описани в ръководството за потребителя.
  • Проверете контакта в дома си, където планирате да включите съдомиялната машина. Изходът трябва да бъде заземен, защитен с предпазител и трябва да отговаря на техническите спецификации, посочени в инструкциите.
  • След като поставите оборудването в къщата, уверете се, че то не стои върху собствените си кабели или маркучи.
  • Никога не докосвайте вилицата с мокри ръце. Освен това не се опитвайте да го извадите от контакта, като го държите за кабела, вместо като дърпате тялото на щепсела.
  • Ако в дома ви е инсталиран вграден PMM, не забравяйте да отстраните монтажните болтове, преди да извадите устройството от кухненския шкаф.
  • Не забравяйте, че съдомиялните машини са много тежки, така че или повикайте хамали, или потърсете помощ от вашето домакинство. Много по-лесно е да извадите оборудване от ниша, като го наклоните назад и първо поставите стар килим под предните крака, който може да се издърпа заедно с машината.премахване на старата съдомиялна

След като съдомиялната машина бъде премахната от старото й местоположение, ще имате достъп до задния панел на уреда. Последната стъпка е да изключите захранването, както и маркучите за вход и дренаж, за които ще ви трябва гаечен ключ или клещи, както и малък леген, в който ще трябва да спуснете маркучите, за да източите останалата вода. Към този момент демонтажът на оборудването е официално завършен.

Подготовка на PMM Beko за монтаж

Първо, трябва да освободите място, така че да е удобно да разопаковате новата си покупка и да я инсталирате на ново място. След като изчистите стаята, можете да започнете да разопаковате, за което ще ви трябва канцеларски нож или ножица. Отворете кутията внимателно, за да не надраскате случайно тялото на PMM с остри предмети. Отстранете целия картон, пяна и опаковки, които се намират под дъното на машината. Също така е добре да премахнете ненужните рекламни надписи и стикери от тялото и дисплея на машината, които ще пречат на работата на устройството.кошница за прибори

След като всички отпадъци от опаковки бъдат отстранени, трябва да проверите съдържанието на вашата съдомиялна Beko. Включва официални инструкции, кошница за прибори, фуния за удобно зареждане на специална сол и тест лента за проверка на нивото на твърдост на чешмяната вода. В зависимост от модела на „домашен асистент“, пакетът може да съдържа и звукоизолираща лента, стартов комплект домакински химикали и много други.

Накрая обърнете внимание на задната част на машината, където захранващият кабел и двата маркуча трябва да бъдат закрепени с пластмасови скоби. Тъмният маркуч е за подаване на вода, а светлият за източване. След завършване на теста остава само да преместите машината на мястото на монтажа, за да я свържете със собствените си ръце и да започнете да миете съдовете.

Инсталираме PMM със собствените си ръце

Много е удобно да инсталирате нов PMM в ситуация, в която преди това вече сте имали съдомиялна машина. В този случай няма да се налага да подготвяте място за свободно стоящо устройство или да пробивате дупки в стените на шкафове за маркучи и проводници за вградено оборудване.

Същото важи и за подготвената водопроводна система. Ако не е там, ще трябва допълнително да закупите двоен вентил за свързване към водоснабдителната и канализационната система. На този вентил има подготвени два отвора за свързване на два маркуча към една водопроводна тръба наведнъж. Можете да прочетете повече за този процес в ръководството за потребителя на уреда Beko.

Започваме монтажа, като свързваме дренажните и входните маркучи. За да направите това, трябва да освободите маркуча за подаване на вода от скобата, в която производителят го фиксира, и да го свържете или към водопровода, или към вече споменатия удобен двоен вентил. След това остава само да фиксирате връзката, като завъртите пластмасовия болт със собствените си ръце и допълнително го запечатате с FUM лента.завийте входния маркуч CM към тръбата

Не е необходимо да освобождавате дренажния маркуч от пластмасовия държач, тъй като той трябва да бъде постоянно фиксиран към тялото на PMM, така че отпадъчната течност да не се връща обратно в камерата за измиване, а да отива директно в канализацията. Свържете дренажния маркуч към отделен изход, към дренажната тръба на мивката или към стенен дренаж, ако е бил подготвен предварително за предишната съдомиялна машина. В последния случай трябва да издърпате ръба на дренажната втулка вътре в отвора на около 12 сантиметра.

Ако свързвате дренажния маркуч към тръба на мивка или към друг отделен изход, уверете се, че той е на височина 40-100 сантиметра от нивото на пода, за да избегнете проблеми с източването на отпадъчната течност.

Когато няма отделен дренажен отвор, ще трябва да свържете дренажния маркуч към канала на тръбата на мивката. Обикновено има отделен отвор на U-образното коляно на тръбата, за да свържете дренажния маркуч към него.Ако по време на предишния PMM сте използвали този конкретен дренажен метод, тогава тръбата вече трябва да има свързващ елемент за маркуча.правилно свързване на дренажния маркуч CM

Ако това е първата инсталация на съдомиялна машина, тогава най-вероятно ще трябва сами да монтирате свързващия елемент за дренажния маркуч. За да направите това, трябва да развиете щепсела на допълнителния дренажен отвор и да свържете свързващия елемент на негово място, след като се уверите, че всички ограничители и пластмасови предпазители са отстранени.

След като завършите подготовката на водните комуникации за източване, остава само да свържете дренажния маркуч. Закрепете го здраво с метална скоба и след това продължете към свързване на оборудването към захранването. Както писахме по-рано, за това е подходящ само отделен електрически контакт, за предпочитане със защита от влага и прекъсвач за повишена безопасност.

Когато свързвате съдомиялната машина към електрически комуникации, трябва да използвате не само удължителен кабел или многощифтови контакти, които могат да причинят пожар, но и ремонтирани захранващи кабели, които е най-добре да се сменят незабавно с нови.

След свързване към водоснабдителната и електрическата мрежа, остава само да монтирате новия „домашен помощник” на предварително подготвено за него място. Още веднъж се уверете, че не сте го монтирали случайно върху проводник или маркуч. И накрая, нивелирайте оборудването до нивото на сградата, така че да няма риск вътрешните компоненти да станат дисбалансирани и да причинят ненужно разклащане при работа с вашата съдомиялна Beko. Регулируемите крака на оборудването ще ви помогнат да постигнете идеално равен монтаж, който е най-удобен за работа с гаечен ключ.

На този етап инсталацията е завършена - първо можете да започнете пробно сухо пране и ако всичко върви добре, след това пълен работен цикъл.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня