Как да инсталирате съдомиялна машина Hansa

Как да инсталирате съдомиялна машина HansaЗа да инсталирате съдомиялна машина Hansa, не е необходимо да каните професионалист. Всеки „практичен“ собственик може да се справи с такава работа. Ще ви кажем как да свържете PMM към водоснабдяване, канализация и електричество. Нека да разберем какви инструменти и материали ще са необходими по време на процеса на инсталиране.

Къде да поставим машината?

Дори преди да закупите нова съдомиялна машина, трябва да помислите къде ще бъде разположена. Изборът на място за машината трябва да вземе предвид няколко правила. Наложително е да поставите PMM близо до комуникациите, така че да няма трудности при свързването му. Ще ви разкажем за всички препоръки.

 • Съдомиялната машина трябва да се постави в непосредствена близост до комуникациите. Дължината на дренажния, входния маркуч и захранващия кабел на PMM Hans обикновено е един и половина метра. Следователно изходът, водопроводът и канализацията трябва да са наблизо.
 • Препоръчително е да инсталирате машината близо до мивката - това ще направи по-удобно зареждането на съдове в кошниците.място за миялна машина
 • Подовата настилка под машината трябва да е гладка и издръжлива.
 • Препоръчително е да избягвате близостта на съдомиялна машина до електрическа печка и пералня.
 • Ако това е компактен модел Hans PMM, той може да бъде поставен директно под мивката, върху „неизползван“ плот или окачен на стената над мивката или масата.
 • По-добре е да не инсталирате съдомиялната машина в края на кухнята. Тогава страничната му стена ще трябва да бъде покрита с нещо и това ще бъде допълнителен разход.

Идеалното място за поставяне на Hans PMM в пълен размер е отдясно или отляво на кухненската мивка.

Това разположение на машината има няколко предимства. Първо, PMM ще бъде разположен в непосредствена близост до комуникациите.Второ, ще бъде удобно да зареждате - няма да се налага да носите мръсни съдове из цялата кухня.

Ако закупите вграден модел Hansa, тогава трябва да се обърне специално внимание на размера на нишата, в която планирате да инсталирате машината. Важно е да се отбележи, че не забравяйте да оставите малка междина (5-10 mm) между страничните панели на устройството и стените на шкафа и 6-7 cm отзад за свързване на маркучите за подаване и оттичане.

Какво може да ни трябва за работа?

За да се свържете с водоснабдяването и канализацията, трябва да се „въоръжите“ със специални инструменти, които между другото има във всеки дом. Ще трябва да закупите и някои консумативи. По-добре е да подготвите всичко предварително, за да не се разсейвате по време на работа.

Инструменти, които си струва да имате под ръка:

 • регулируем гаечен ключ;
 • кръстати и шлицови отвертки;
 • ниво на сградата;
 • клещи.подготви инструментите си

Що се отнася до консумативите, това са:

 • Кран тройник 3/4 за свързване към водопровод;качествен месингов кран
 • проточен груб филтър (специална мрежа);
 • влагоустойчив уплътнител (за обработка на резбови връзки);
 • FUM лента;
 • скоба за дренажен маркуч;
 • сифон със страничен изход (ако е монтирано „коляно“ под мивката без допълнителна арматура).

Почти всички съвременни сифони са със страничен фитинг, но ако под мивката ви има монтирано „коляно” без изпускатели, ще трябва да го смените с ново. Когато в кухнята има и пералня, ще ви трябва сифон с две допълнителни арматури.

Трябва да се има предвид, че дължината на дренажния и входния маркуч на Hans PMM е един и половина метра. Ако фабричните фитинги не достигат до тръбите, ще трябва да ги смените с нови, по-дълги. Не се препоръчва да купувате адаптери и да „затваряте“ две гофри в едно, вероятността от изтичане ще бъде по-висока.удължител на маркуча

Ако трябва да направите отделен контакт за съдомиялната машина, тогава ще ви трябва чук за стена, индикаторна отвертка и ножове за тел. Консумативите включват трижилен меден проводник, влагозащитен контакт, кабелен канал, дифавтомат и стабилизатор на напрежението.

Не свързвайте съдомиялната машина към електрическата мрежа чрез удължителен кабел - това не е безопасно.

Не можете да пестите от изход; не забравяйте да купувате висококачествени компоненти. Съдомиялната машина е мощен електрически уред, който оказва голямо натоварване на мрежата. Ето защо не се препоръчва да се пренебрегва инсталирането на стабилизатор на напрежението.

Както вече споменахме, компактната съдомиялна машина Hansa може да се монтира над мивката. За да направите това, специален рафт е прикрепен към стената с дюбели. Трябва да поставите гумена постелка под машината, за да предотвратите подхлъзване.

Напредък на инсталирането на Hansa PMM

Ако решите сами да инсталирате съдомиялната машина Hans, прочетете ръководството за потребителя. Инструкциите за PMM описват как да свържете машината и да я пуснете в експлоатация. Не забравяйте да следвате всички препоръки на производителя.

На първо място, трябва да направите контакт за захранване на съдомиялната машина. Точката трябва да бъде разположена на разстояние 40 см от нивото на пода, така че в случай на евентуално изтичане водата да не попадне вътре. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • направете жлебове в стената за жицата;
 • изключете захранването на апартамента;
 • инсталирайте автоматичната скоростна кутия;
 • извадете жицата от щита, поставете кабела в изкопания канал;стенни врати
 • направете дупка за кутията на гнездото;
 • инсталирайте кутията на гнездото, свържете проводника към нея;
 • включете контакта.необходимост от инсталиране на влагоустойчиви гнезда

След това трябва да свържете машината към водопровода. За да направите това, в тръбата е монтиран специален тройник.Към единия му извод е свързан кранът на мивката, а към другия - маркучът за подаване на вода на съдомиялната (пред него е поставен груб филтър). Всички резбови връзки трябва да бъдат увити с FUM лента или обработени с уплътнител. Преди да започнете работа, не забравяйте да спрете водоснабдяването на апартамента.

Съдомиялната се свързва към канализационната система последна. Можете да завиете дренажния маркуч директно към тръбата, през специален кран, но все пак се препоръчва да го свържете към сифон. Това минимизира риска от изхвърляне на отпадъчни води обратно в PMM.Правилно ли е свързан дренажният маркуч?

Организирането на дренаж е най-простата задача. Необходимо е да свържете края на дренажния маркуч към изхода на сифона. Съединението е обвито с лента FUM.

Когато маркучите са свързани към домашните комуникации, можете да ги свържете към съдомиялната машина и да поставите машината на мястото, определено за нея. Тялото трябва да бъде нивелирано чрез регулиране на краката. В случай на вградени PMM, остава само да се окачи фасадата.

Фасадата се вкарва в специални крепежни елементи, които се доставят с вградената съдомиялна машина. Също така, декоративният панел е допълнително фиксиран с болтове.какви видове чела за съдомиялни има?

След като приключите с инсталирането и свързването на машината, изпълнете пробно измиване. Как правилно да изпълните първия цикъл е посочено в инструкциите за оборудването. Тя трябва да бъде единична, тоест без съдове в камерата. Трябва да се добави препарат и регенерираща сол.

По време на пробния цикъл наблюдавайте PMM на Hans в действие. Проверете дали ставите не пропускат. Ако всичко е наред, можете да заредите мръсни съдове в машината и да започнете пълно измиване.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня