Как сами да инсталирате съдомиялна машина

Монтаж на съдомиялнаНай-големите търговски вериги, специализирани в продажбата на битова техника, предлагат безплатен монтаж и свързване на съдомиялни и перални. Стойността на услугата е включена в цената на договора за продажба, което е много удобно за потребителя. Но какво ще стане, ако инсталирането на съдомиялна машина може да се извърши само за ваша сметка? При текущите цени за този вид услуга често е по-лесно да инсталирате съдомиялна машина бързо, със собствените си ръце. В тази статия ще говорим как сами да инсталирате съдомиялна машина и ще предложим видео по тази тема.

Трябва ли машината да бъде подготвена за монтаж?

За специалистите въпросът дали една машина трябва да бъде подготвена за монтаж е абсурден сам по себе си, защото как може да се направи такова нещо без подготовка? Това е същото като да караш пералня през цялото време и да не я проверяваш и ремонтираш периодично. Не е трудно да се отгатне как ще завърши това. Подготовката за монтаж може да бъде разделена на два етапа: избор и подготовка на място за съдомиялната машина и избор на необходимите инструменти и материали със собствените си ръце.

Ще говорим за подготовката на инструменти и материали малко по-късно по-подробно, но сега ще кажем няколко думи за избора и подготовката на място. Характеристиките на подготовката на място за съдомиялна машина ще зависят от нейния тип, конфигурацията на вашата кухня, личните предпочитания и желания. По-добре е първо да начертаете точен план на кухнята със собствените си ръце, да изчислите позицията на всяка част от оборудването до най-близкия сантиметър, като не забравяте да вземете предвид дебелината на материала, след което трябва да изберете правилната съдомиялна машина ; има видео за това как да направите това правилно в интернет.Ако вграждате съдомиялна машина в мебели, трябва правилно да направите точни измервания на подготвяната ниша; грешка дори от половин сантиметър ще доведе до това, че съдомиялната машина не се побира в нишата.

важно! Преди да монтирате съдомиялната, проверете как са регулирани краката й на височина, тъй като това също може да повлияе на крайния резултат от монтажа. Можете да гледате видео инструкциите за регулиране на краката на съдомиялната машина.

Не забравяйте, че съдомиялната машина трябва да бъде разположена възможно най-близо до изхода и изхода на канализационните и водопроводните тръби. Може да се случи, че нито тръбите, нито електрическите комуникации са подготвени правилно. В този случай ще трябва да извършите електрическо окабеляване и да премахнете контакта. Освен това трябва да направите връзки към водопроводните и канализационните тръби. Как самостоятелно да провеждате електрически комуникации също е описано и показано във видеоклипове. Ако съдомиялната е монтирана сложно (под мивка, в шкаф и т.н.), ще трябва да преработите съответната мебел или да смените сифона, разположен под мивката.

Какво ще ви трябва, за да инсталирате съдомиялна?

По същество не ви трябва много, за да инсталирате и свържете съдомиялна машина. Минимум инструменти и минимум материали. Въпреки че, разбира се, не можете да пренебрегнете отделни ситуации, когато са необходими оригинални технически решения. Следните инструменти ще бъдат полезни: клещи и отвертка, също така подгответе регулируем гаечен ключ, не е факт, че ще бъде полезно, но все пак. И съставът на комплекта материали ще зависи от местоположението на машината; колкото по-далеч от комуникациите, толкова по-скъп е комплектът.

За ваша информация! Стандартните маркучи обикновено са доста къси, 1,5 или дори 1,3 метра. Ако поставите машината близо до мивката, тогава тяхната дължина ще бъде достатъчна.

Нека си представим, че нашата съдомиялна машина ще бъде монтирана на 2 м от тръбите, което означава, че ще трябва да закупим удължени маркучи и това разширява списъка с компоненти. Вие също ще имате нужда от кран за свързване на съдомиялната към водопровода. Най-често използваният кран е тройник, но може да има и други опции, ако например планирате да свържете пералня наведнъж. В този случай можете да вземете кран с четири изхода.

Монтаж на съдомиялна

Ще ви е необходим и филтър за груба вода. Необходимо е да го инсталирате, защото в противен случай отломки ще попаднат в съдомиялната машина с чешмяна вода и ще повредят вътрешните й части. В редки случаи може да се нуждаете от комплект гумени уплътнения, които можете да закупите в магазин за водопроводни материали.

Ако преди това не сте инсталирали влагоустойчив контакт в кухнята, тогава това трябва да стане, като го добавите към списъка с необходимите компоненти. Също така е добра идея да закупите и монтирате стабилизатор в кухнята, за да предпазите съдомиялната машина, а същевременно и пералнята и хладилника от пренапрежение. Така че приблизителният списък с инструменти и материали е готов, разбира се, може да се наложи нещо друго, нещо малко, но в общи линии това е всичко.

Забележка! Ако преустройвате кухнята си, за да поставите съдомиялна машина, ще ви е необходим много по-широк списък от инструменти и материали.

Инструкции за самостоятелно инсталиране на машината

Най-лесният начин да инсталирате свободностояща съдомиялна машина. В интернет има доста добри видеоклипове, които инструктират потребителя в тази област. Ето нашите инструкции.

 1. Навиваме съдомиялната възможно най-близо до мястото на монтажа, но така че да имаме безпрепятствен достъп до маркучите, захранващите кабели и комуникациите.PMM инсталация
 2. Свързваме дренажния маркуч със собствените си ръце към сифона, разположен под мивката (връзката се осъществява към страничния изход на сифона).
 3. Затваряме щранга със студена вода. Качваме се под мивката и намираме мястото, където тръбата за студена вода се свързва с изходящия маркуч към крана.Развиваме маркуча и завиваме тройника на тръбата.
 4. След крана трябва да завиете филтър за груб поток, така че в бъдеще по всяко време да можете да изключите водата и да почистите този филтър.
 5. Завинтваме входния маркуч към филтъра със собствените си ръце, който трябва да бъде свързан към съдомиялната машина.

  За ваша информация! Много е важно правилно да запечатате всички връзки, в противен случай може да възникне изтичане и допълнителни проблеми със съседите. Можете да гледате тематичен видеоклип за правилното уплътняване на връзките.

 6. Ако трябва самостоятелно да свържете съдомиялната машина към тръба за топла вода, тогава трябва да действате точно по същия начин. Трябва обаче да внимавате да не се изгорите.
 7. След това трябва да свържете захранващия кабел към контакта и можете да плъзнете съдомиялната на място. Трябва да движите машината много внимателно, за да не закачите случайно, откъснете или смачкате маркучите и проводниците.
 8. Веднага след като машината е на място, можете да извършите пробно пускане, както е посочено в инструкциите за съдомиялната машина.

Монтажът на съдомиялната е завършен. Описахме най-общия подход за инсталиране и свързване; най-вероятно във вашия случай ще има нюанси, които е трудно да се предвидят предварително. Но ние сме сигурни, че можете да се справите сами, а видеото по-долу ще ви помогне в това!

Инсталационни характеристики на някои видове съдомиялни машини

В общи линии разгледахме как да инсталирате съдомиялна машина със собствените си ръце. Нашите инструкции обаче се основават на най-простата версия за инсталиране на свободностояща съдомиялна машина, но има и тесни съдомиялни машини, малки съдомиялни машини, съдомиялни машини за вграждане и дори комбинирани съдомиялни машини. Ще говорим за характеристиките на инсталиране на такива машини в този раздел.

За ваша информация! Съдомиялните машини за вграждане могат да бъдат едновременно малки, тесни или пълноразмерни.

Монтаж на съдомиялни за вграждане.Съдомиялните за вграждане се монтират по същия начин като свободностоящите, при условие че мястото за тях е правилно подготвено. Свързването на вградени съдомиялни машини обикновено е доста неудобно; ще трябва внимателно да преместите машината, така че маркучите да стигнат до правилното място и в същото време да можете да пълзите до тях. Но след като връзката е завършена, остава само да натиснете пералнята в подготвената ниша и да окачите фасадата.

Монтаж на малки съдомиялни машини. Малките съдомиялни се свързват както всички останали, но са по-лесни за инсталиране, дори само защото размерите им са по-малки и тежат по-малко. Някои хора сами поставят малки съдомиялни директно на стената. Тук не са необходими диаграма или инструкции. Купувате специална стойка за стена, пробивате я в стената, закачате малката съдомиялна машина със собствените си ръце и след това я свързвате според инструкциите, обсъдени по-горе.

Тесните съдомиялни машини са свързани по същия начин като другите, но с комбинираните всичко е по-сложно. Комбинацията от съдомиялна включва газов котлон, електрическа фурна и съдомиялна машина. Това означава, че освен вода и електричество, трябва да подадете газ към него. Не препоръчваме сами да работите с газови комуникации, като използвате видеоклип с инструкции - свържете се със специалист.

В заключение отбелязваме, че свързването на съдомиялна машина към комуникациите, както и инсталирането й като цяло не е най-трудната работа. Можете да го направите от началото до края със собствените си ръце, основното е да се придържате към разпоредбите, съдържащи се в инструкциите, и ще успеете. За по-сигурно можете да изгледате видеото за монтаж на съдомиялна машина, което сме поместили по-долу.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Михаил Майкъл:

  Възможно ли е да свържете съдомиялна машина през полифосфатен филтър?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня