Как работят амортисьорите и амортисьорите на пералнята?

Как работят амортисьорът и амортисьорът на пералнятаСмяната на амортисьор или амортисьор на пералня със собствените си ръце е доста проста. Но вместо счупена част, трябва да си купите нова, но не искате да харчите пари и не винаги е възможно. В този случай можете да направите ремонт, но за да направите това, трябва да разберете структурата на амортисьора на пералнята.

Дизайн на амортисьора

Амортисьорите SM изпълняват функцията на гасене на силни вибрации, възникващи по време на пране. Амортисьорната система работи заедно с пружини на окачването. Всъщност елементът е същият стоманен цилиндър с единствената разлика, че няма прът с бутало вътре; това е самото бутало с дупки отстрани, за да се премахнат въздушните ключалки.

Буталното устройство съдържа една или повече фрикционни подложки, броят им зависи от дизайна на амортисьора на конкретен модел. Материалът на уплътнението е порест полимер, покрит с незасъхваща смазка, която създава допълнително триене при движение.Как са подредени амортисьорите?

Гумените втулки по ръбовете на металния цилиндър и амортисьора, разположен в неговата кухина, действат като закрепващи елементи за амортисьори с дъното на машината от едната страна и с дъното на резервоара от другата страна. Има два вида амортисьори.

  1. Сглобяеми. Имат сменяемо уплътнение и най-често смяната му е достатъчна за ремонт на частта.
  2. Монолитен. Ръбовете на такива амортисьори са обработени с метал, така че е невъзможно да премахнете уплътнението, ще трябва да смените цялото устройство.

Силата, упражнена върху амортисьора, има определени граници. Можете да видите стойността му върху тялото на амортисьора.Обикновено натоварването се измерва в диапазона от 50 до 150 нютона. Ако използвате препоръчания от производителя режим на работа, пералната машина няма да превиши допустимите граници на натоварване.

важно! Когато купувате нов амортисьор, трябва да се съсредоточите върху максималното натоварване от предишната част. Ако беше 100 нютона, няма нужда да купувате 150. Насочете се стриктно към показатели, близки до предишните.

Пружинно-бутални амортисьори

Пружинно-буталната конструкция на амортисьорите е най-често срещаната. С прости думи, това е метален цилиндър с полимерна втулка, прикрепена отгоре. Функцията на втулката е да насочва пръта в кухината на металния цилиндър.

Амортисьорът е прикрепен към барабана с помощта на полимерни уплътнения или втулки. Те се вписват в горната част на амортисьорния прът. Буталото и втулката са прикрепени към основата на пръта, а самото уплътнение е много плътно смазано с незасъхваща смазка. Когато прътът и буталото се движат вътре в цилиндъра, смазката създава допълнително триене.

Работата на амортисьорите се състои от последователно и постоянно повторение на редица операции:дизайн на пружинен амортисьор

  • веднага щом тялото започне да се колебае, прътът започва да се движи линейно;
  • той от своя страна натиска буталото и то започва да се движи вътре в цилиндъра;
  • смазката забавя движението на буталото, предотвратявайки свободното му плъзгане;
  • веднага щом налягането отслабне, прътът се връща в първоначалното си положение;
  • щом трептенето се появи отново, процедурата се повтаря.

Необходими са отвори в стените на буталото, за да се избегне създаването на въздушни джобове и в резултат на това допълнително съпротивление.Когато натиснете буталото, въздухът излиза през отворите и движението на буталото не спира.

Поради факта, че целият процес на амортизация се основава на триенето на частите една в друга, постепенното износване е неизбежно. Ако дизайнът включва повече от едно пружинно устройство, те обикновено се повреждат всички наведнъж и изискват подмяна едновременно. Окончателното износване се предхожда от появата на празнина между елементите. Два признака показват проблеми с амортисьорите: появата на силни вибрации по време на пране и центрофугиране, както и нехарактерно почукване на резервоара върху вътрешната повърхност на пералната машина.

Обикновено смяната на уплътненията е достатъчна за решаване на проблема с амортисьора, но също така се случва самият амортисьор да се огъне или да се счупи на парчета, което води до отделяне на задвижващия ремък и други проблеми. В този случай е необходимо напълно да смените частта.

Принципът на действие на амортисьорите на всички перални машини не зависи от това как е проектиран амортисьорът. Дизайнът на самия продукт и местоположението му може да се различават. Например, не всички амортисьори са допълнени от система от пружини, които държат резервоара отгоре. Амортисьорите също се предлагат в различни размери, разположени в различни части на машината, с различни ъгли.

Вместо две окачвания, държащи резервоара отгоре, има конструкция, при която отгоре е разположена голяма противотежест, свързана с резервоара чрез няколко малки пружини. Класическият ударопоглъщащ дизайн е двоен резервоар, който поддържа амортисьор в долната част на машината.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня