Как работи помпата за източване на пералня?

Как работи помпата за източване на пералня?Именно дренажната система на пералната машина е отговорна за навременното изпразване на резервоара. В определен момент помпата се включва и изпомпва отпадъчната течност в канализацията. Ако възникнат проблеми с помпата или дренажа като цяло, пералнята ще спре да работи - барабанът ще бъде пълен и блокиран. По-лесно е да избегнете или коригирате стагнацията, ако знаете структурата на дренажната помпа на пералната машина. Нека разгледаме дизайна на помпата, основните компоненти, принципа на нейната работа, видовете и нюансите на работа.

Части на дренажната помпа

Познаването на това как работи помпата може значително да удължи експлоатационния й живот и да улесни ремонта. Последното обикновено включва подмяна на помпата, което задължително ще изисква избор на аналог. За да не направите грешка с ново устройство, трябва да вземете предвид няколко важни нюанса: мощност, тип монтаж и схема на клемите.

Съвременните автоматични и полуавтоматични машини са оборудвани с дренажни помпи със следните работни параметри:

 • номинална мощност – от 25 до 40 W;
 • тип фиксиране върху кохлеята - с винт или ключалки;
 • контактна схема - сдвоени или отделни клеми;
 • тип помпа - проста или циркулационна.схема на дренажна помпа

Помпите също се различават по системата за филтриране, която осигуряват. Често се използват спирални филтри, които "задържат" вода в помпата, когато са запушени. В резултат на това мръсната течност се застоява и започва да мирише неприятно. Ще трябва да проверите дюзата, да я развиете и да я почистите от натрупаните отпадъци и котлен камък.

Дренажната помпа се състои от корпус, ротор, работно колело, магнитна сърцевина и изолационни намотки.

Що се отнася до конструкцията на помпата, тя се състои от следните елементи:

 • пластмасов корпус;
 • ротор;
 • работно колело;
 • магнитна сърцевина;
 • навиване.

Механизмът работи като асинхронен двигател, представляващ взаимодействието на движещи се и неподвижни елементи. Системата стартира след съответната команда от таблото за управление: модулът дава сигнал и роторът - постоянен цилиндричен магнит - започва да се върти. След това работното колело, разположено на вала под ъгъл от 180 градуса, се развива. Остриетата се движат бавно, давайки на водата желаната посока. Магнитното ядро ​​и две взаимосвързани изолационни намотки остават статични, поддържайки функционирането на системата.

Ето как стартира проста помпа в пералня. Поради елементарния си дизайн се чупи рядко и по лесно отстраними причини. По-често перката на работното колело пада, което кара помпата да работи на празен ход. Понякога причината за повредата е блокиране; изключително рядко магнитът на сърцевината отслабва.разглобена помпа

Циркулярната помпа се различава по това, че пропуска течност само в една посока - към „изхода“. Стегнатостта на устройството се постига чрез подобрен дизайн. По този начин при пералните машини Samsung помпата е оборудвана с уплътнителна яка, която покрива фитинга и предотвратява навлизането на вода в лагерния възел.

Съвременните помпи също са оборудвани с роторен вал, преминаващ през централна гумена втулка с гофриране - пружинен пръстен. Конструкцията първо се смазва обилно с влагоустойчива смазка. Благодарение на дебелия слой уплътнител, всички празнини са „затворени“, което осигурява плавно въртене на механизма, удължавайки експлоатационния живот на помпата.

Как да намеря помпа и как работи?

Помпата се активира при всяко пране, в противен случай машината щеше да стои с пълен резервоар с вода.Но помпата не се „включва“ веднага, а в последните етапи на цикъла. За да разберете принципа на работа на дренажното устройство, ще трябва да следвате целия процес на „измиване“.

Пералнята започва работа, като включите захранването, изберете подходящия режим, зададете останалите настройки и натиснете бутона “Старт/Старт”. Контролното табло получава сигнала и стартира системата:

 • соленоидният клапан се отваря;
 • вода от водопровода под налягане влиза в машината;
 • пресостатът измерва определеното количество вода, контролирайки пълненето;
 • водата “минава” през тръбите и влиза в резервоара за прах, където се смесва с препарата;
 • сапунената вода вече се излива през главната тръба в резервоара;
 • Зареденото в барабана пране се потапя в сапунен разтвор;
 • Машината започва да пере.Помпата на Siemens не работи

Помпата се „включва“ в процеса на последните етапи на пране - изплакване, центрофугиране и източване. С негова помощ отпадъчната вода се изпомпва от резервоара, изцяло или на части. Помпата спира да работи само при накисване. Контролното табло активира дренажната система - модулът дава команда за източване на водата от резервоара. Изпомпването на течност в канализацията става, както следва:

 • помпата се включва, работното колело се върти;
 • водата напуска резервоара през маркуча, свързващ резервоара с помпата;
 • течността "тече" през маркуча през филтъра за боклук, където се задържат големи отломки, мъх и косми;
 • водата влиза в помпата и преминава през нея;
 • течността се изпуска през дренажния маркуч в централната канализационна система;
 • пресостатът следи изпразването на резервоара;
 • щом резервоарът се изпразни, таблото дава сигнал на помпата да се изключи.

За безпрепятствено оттичане водата се намира в долната част на корпуса.Важно е дренажният маркуч да е фиксиран според инструкциите - над нивото на резервоара за измиване, в противен случай машината ще се изпразни гравитачно или ще вземе канализацията от канализацията.

Според инструкциите дренажният маркуч трябва да бъде повдигнат на 60-80 см от пода, в противен случай водата ще напусне резервоара чрез гравитация.

Електрическата помпа, както и цялата дренажна система, се намира отдолу, под ваната за миене. Помпата е фиксирана към пластмасовата спирала с 2-4 винта. Стигането до устройството е лесно: просто поставете пералнята настрани, откачете тавата и погледнете под дъното.

Какви са посочените подробности?

Дренажните помпи се различават главно по мощност и тип. Има две от последните: циркулиращи и прости. Нека разгледаме всеки тип по-подробно.

 • Стандартните помпи са инсталирани на повечето машини от бюджетния сегмент. Тяхната задача е просто да изпомпват мръсна вода от барабана.
 • Пералните машини от премиум сегмент са оборудвани с циркулационни помпи. Такива устройства са сдвоени с прости помпи, които се различават по подаването на вода директно в зоната за измиване с последващата й циркулация през системата. Това подобрява качеството на измиване и удължава експлоатационния живот на оборудването.какви видове помпи има?

Сгъваемите помпи са рядкост, по-често телата им са твърди, което изключва ремонта им. Ако помпата се повреди, тя не се ремонтира, а се заменя с нова. Между другото, цената на устройството е ниска, ако говорим за „простия“ тип. Преди да смените помпата, трябва да се уверите, че тя е дефектна. Често няма повреда като такава, но за повредата е виновен банален и лесно отстраним запушване. В този случай се препоръчва първо да се диагностицира дренажът: изключете захранването на машината, почистете филтъра за боклук, стигнете до помпата, проверете работното колело и след това проверете контактите с мултицет.При установяване на отклонение от нормата демонтираме старото и монтираме ново устройство.

Предотвратяване на помпата

Без помпа машината няма да пере. Смята се за ключов компонент и рядко се нуждае от ремонт - производителите често обещават безавариен период от 8-10 години. Но „максималната скорост“ не винаги се постига, тъй като работата на устройството се влияе не само от качеството на компонентите, но и от условията на работа на пералната машина. Ако оборудването се използва небрежно и не се поддържа по определен начин, тогава в рамките на 2-3 години възникват проблеми с дренажа.

Основната причина за неуспехите са запушванията. Варовикови и сапунени отлагания, косми и конци, чужди предмети и отломки попадат в дренажа, запушвайки тръбите, филтъра и самата помпа. За да избегнете такъв проблем, трябва да следвате няколко прости правила:

 • организирайте система за филтриране на чешмяна вода;
 • Разклатете зареденото в барабана пране и проверете за забравени вещи;
 • първо измийте силно замърсените предмети на ръка;
 • оценете твърдостта на водата и, ако е висока, използвайте омекотители;
 • изберете качествени перилни препарати;
 • периодично развивайте филтъра за боклук и го почиствайте от натрупаната мръсотия;
 • почиствайте пералнята на всеки шест месеца;
 • Винаги следете изпразването на барабана (слушайте, следете наличието на вода в резервоара).Къде се намира филтърът в пералнята?

Дренажната система и по-специално помпата трябва да бъдат постоянно наблюдавани. В противен случай съществува риск да пропуснете „алармени звънци“ и да доведете до „фатален“ проблем. Ако в началото повредата се елиминира с евтина подмяна, тогава в края ще трябва да закупите нова пералня.

Помпата не подлежи на ремонт - само на смяна.

Можете да подозирате проблеми с дренажа въз основа на очевидни „симптоми“: бавно изтичане, мокро пране в резервоара, съответна грешка на дисплея или нехарактерно бръмчене на помпата при превключване към центрофугиране. В този случай е по-добре да не отлагате проверката за по-късно, а незабавно да диагностицирате системата. В идеалния случай се свържете със сервизен център за професионална помощ.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня