Как работи съдомиялната машина Electrolux?

Как работи съдомиялната машина Electrolux?Съдомиялните, както и пералните, са сложни домакински уреди. Устройството им не е толкова просто, колкото може да изглежда на пръв поглед. Познавайки структурата на съдомиялната машина Electrolux, можете да изберете най-добрата съдомиялна машина от техническа гледна точка. В допълнение, това ще ви помогне самостоятелно да премахнете незначителни повреди и проблеми по време на работа. Ще ви кажем от какви компоненти се състои „домашният асистент“ и как работи.

Основни детайли на PMM

След като разглобихте Electrolux PMM или по-скоро премахнете тавата и тялото, можете да разгледате всички вътрешни компоненти и да разберете как работи. Основните възли включват:

 • двигател;
 • циркулационна помпа, монтирана в центъра на тигана. Осигурява изпомпване на вода в камерата на съдомиялната машина, като я подава от входа за вода към кобилиците;
 • помпа – помпа за източване на мръсна (отпадъчна) вода;
 • проточен бойлер, разположен в един корпус с циркулационна помпа;
 • дренажен маркуч и тръби за отпадъчни води;
 • входен маркуч;
 • устройство за защита от течове;
 • клапан за пълнене с мрежа, монтирана на мястото, където маркучът за пълнене е свързан към машината. Мрежата улавя мръсотия и ръжда;
 • сензор за ниво на водата, който също се нарича превключвател за налягане;
 • прием на вода;
 • контейнер за сол или йонообменник;

важно! В съдомиялната машина се добавя сол, за да омекоти водата и да разтвори съдържащите се в нея примеси.

 • електронна платка - "мозъкът" на съдомиялната машина, осигуряващ работата на всички устройства на машината помежду си и контрол на машината от потребителя;
 • електрически проводници и свързващи скоби;
 • шумоизолиращ материал.компоненти на PMM Electrolux

Вътре в камерата за измиване на PMM има:

 • спринклери или кобилици;
 • горна и долна кошница за съдове;
 • кошница за бульон, вилици и други прибори;
 • филтър за боклук във формата на стъкло, разположен в долната част на съдомиялната машина;
 • филтърна мрежа или фин филтър, който задържа остатъците от храна;
 • дозатор за препарат на вратата;
 • гумен компресор.

Намерени части на отделни PMM на Electrolux

Компонентите и модулите, изброени по-горе, представляват минималния комплект на PMM. Някои модели на Electrolux може да имат други елементи с допълнителни функции.

 1. Топлообменникът е плосък резервоар за студена вода, разположен в камерата за пране. Това устройство помага за постепенно охлаждане на водата, използвана в процеса на миене на съдове. Освен това осигурява ефективно изсушаване.
 2. Нагревател и вентилатор в съдомиялни с турбо сушилня. Този тип сушене осигурява бързо и ефективно изсушаване на съдовете, но това изисква енергия.
 3. Сензор за мътност. Благодарение на наличието на такъв сензор, PMM автоматично избира най-добрия режим за пране, изчислявайки температурата, обема на водата и количеството перилен препарат.Сензор за мътност на водата Electrolux
 4. Сензори за наличие на препарат за изплакване и сол.
 5. Специално отделение за таблети.
 6. Резервоар със зеолит. Зеолитът е минерал, който, абсорбирайки влагата, отделя топлина. Това свойство на минерала направи възможно организирането на сушене в съдомиялна машина.
 7. Сензор за ниво на твърдост на водата, участващ в автоматичния избор на програмата за пране. Предлага се само в първокласни съдомиялни машини.
 8. Фенер, проектиращ времето за приключване на пода. Аналог е "червеният лъч" и подобни функции.
 9. Поставки за чаши с дълга дръжка. Най-често такъв държач трябва да бъде закупен допълнително.
 10. Водна пулверизатор за измиване на големи тигани и тави за печене.

Тъй като съдомиялните машини се различават по размер, броят на вградените допълнителни елементи в тях ще бъде различен. Има различни видове кошници, например стационарни и кошници със сгъваеми страни, кошници с различна височина. В зависимост от техническото „пълнеж“ на устройството, програмите ще бъдат различни.

Как работи съдомиялната машина?

Ясно е как е структуриран PMM, нека сега да разберем как всички тези елементи са взаимосвързани и как работят. След поставяне на мръсни съдове в кошници и избор на режим, потребителят затваря вратата на съдомиялната машина и след това започва реалният цикъл на измиване. През входния маркуч и клапан в машината влиза студена вода, която първо влиза в йонообменника. В този резервоар, под въздействието на йони на смола и натриева сол, водата се омекотява и след това навлиза в резервоара.работна схема на PMM Electrolux

В определен момент нивото на водата в машината става достатъчно и сензорът за налягане се задейства от сигнал от превключвателя за налягане. В резултат на това водният клапан се затваря и нагревателят на потока се включва. След загряване на водата в съответствие с избрания режим, циркулационната помпа се включва. Той насочва вода към пръскачките, а те от своя страна започват да се въртят.

Забележка! Колкото повече дупки има на кобилиците, толкова по-добре се пръска водата в камерата на съдомиялната машина. Освен това важна е и формата им, която осигурява техния наклон. Ако кобилиците са разположени под различни ъгли, тогава водата попада във всички ъгли на камерата за пране.

Водата, която попада в камерата на PMM, тече към дъното на съдомиялната машина и след това през филтъра във водния колектор за повторна употреба.По това време препаратът от дозатора (разтваряща се таблетка или прах) влиза във водата. Под действието на циркулационната помпа водата отново се насочва към кобилиците. В края на първия цикъл на пране помпата се включва, за да изпомпва мръсната вода. Чистата студена вода, която идва след това, се използва за първото изплакване.

Второто изплакване се извършва с топла вода с добавка на специален продукт, благодарение на който съдовете стават лъскави и изсъхват бързо. В края цялата мръсна вода се източва, влагата се изпарява от нагрятите съдове - започва етапът на сушене. По-често това е обикновено естествено сушене, по-рядко - турбо сушене под въздействието на горещ въздух. След изтичане на зададеното в програмата време се чува звуков сигнал. В зависимост от режима, целият описан процес продължава от 25 минути до 2 часа 35 минути.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня