Защо водата остава в съдомиялната?

В съдомиялната е останала водаИма ли останала вода в съдомиялната? Не бързайте да се паникьосвате, в повечето случаи това е тривиална повреда, която лесно можете да поправите със собствените си ръце. Основното нещо е да не правите нищо глупаво, а именно да не пускате отново съдомиялната машина, да не изсипвате химикали в нея (като Domestos) и особено да не извличате гнева си върху „железния помощник“, като го удряте по стени. Трябва да седнете, да се успокоите и да започнете да решавате проблема стъпка по стъпка.

Причини, поради които машината не източва вода

Първо, нека решим въпроса: колко вода трябва да остане на дъното на съдомиялната машина след приключване на цикъла на измиване в нормална ситуация? Производителят не винаги посочва в инструкциите, че водата трябва да остане в съдомиялната машина и потребителите бързат да изпаднат в паника внезапно.

Експертите твърдят, че в нормална ситуация на дъното на съдомиялната машина трябва да остане локва с дълбочина около 1 см, за да не изсъхнат гумените уплътнения. В затворено пространство водата бавно ще се изпари, овлажнявайки стените и тавана на резервоара за миене с конденз, а оттам и уплътнителния материал наоколо. Мокрите еластични ленти ще останат еластични за дълго време, което означава, че няма да пропускат вода. Ако очевидно има повече вода в съдомиялната машина и остатъците от храна плуват в нея, тогава има проблем, който трябва да бъде решен.

Заключение! Ако машината работи нормално, на дъното трябва да остане малко количество чиста вода, но не вода, замърсена с остатъци от храна.

Експертите идентифицират редица причини, поради които машината не източва вода. Това са причините.

 1. Дренажният отвор е разположен твърде високо от пода и в резултат на това дренажният маркуч не е позициониран правилно.В този случай помпата не може да изпомпва нормално отпадъчните води и мръсната вода, макар и частично, остава на дъното на резервоара за миене.
 2. Има запушване някъде в системата. Филтърната мрежа, тръбата или маркучът може да се запушат; във всеки случай ще трябва да разглобите и премахнете запушването, в противен случай водата ще продължи да тече лошо.
 3. Сензорът за нивото на водата се е повредил, така че блокът за управление на съдомиялната машина не знае количеството вода, оставащо в резервоара за миене, и в резултат на това не командва помпата да изпомпва вода.
 4. Помпата не работи правилно. Ако помпата се счупи напълно, тогава съдомиялната машина изобщо няма да може да мие съдове, тъй като водата изобщо няма да се изпомпва. Но ако помпата работи и не работи, съдомиялната машина ще продължи да изпълнява програмата за измиване, но няма да може да източи правилно водата.

В 997 от 1000 случая на лошо оттичане на водата от съдомиялната машина се срещат горните причини. Но в около 3 случая от 1000 говорим за сериозна повреда на контролния модул. Ако никой от горните случаи не ви подхожда, свържете се с добър специалист.

Как да проверите връзката?

връзка за съдомиялна машинаАко току-що сте закупили съдомиялна машина, много по-малко сте я свързали сами, без да включите квалифициран техник, и повредата е настъпила веднага, тогава е напълно възможно машината да не е била правилно свързана към канализацията. Как да свържете съдомиялна машина към водопровод и канализация, описани от производителя в инструкцията. По-специално, най-честата грешка е, че точката на свързване на дренажния маркуч към канализационната тръба или сифона е твърде висока.

Моля, обърнете внимание, че отпадъчната вода от съдомиялната машина се изпомпва от помпа със сравнително слаб двигател. Ако точката на свързване на маркуча към канализацията е твърде висока, тогава помпата няма да има достатъчно сила, за да изпомпва вода, тъй като според законите на физиката, тя ще се стреми да се върне обратно в пералнята чрез гравитация.Помпата ще трябва да губи енергия, борейки се с ефекта на сифона и това ще доведе до бърза повреда на дренажната помпа.

важно! Качеството на работа на помпата също може да бъде повлияно от дължината на дренажния маркуч; колкото по-дълъг е маркучът, толкова по-голямо е натоварването на помпата.

Какво трябва да се направи?

 • Уверете се, че дренажният маркуч на вашата съдомиялна машина не е по-дълъг от 2 метра.
 • Уверете се, че дренажният маркуч не е прав, а има малко извивки.
 • Уверете се, че височината на точката на свързване на маркуча към канализацията е не повече от 40-50 см от пода.

Ако сте изпълнили и трите стъпки и откриете някъде несъответствие, връзката трябва да се направи отново. Ако всичко е наред с връзката, тогава трябва да преминете към разглеждане на друга причина за неизправността.

Как да идентифицираме и премахнем блокажи?

Както правилно отбелязват експертите, запушванията са най-важната причина, поради която изтичането на отпадъчни води е нарушено. В крайна сметка потребителите на съдомиялни машини често пренебрегват основните правила за грижа за тях, преди всичко правилата за почистване. Къде може да се образува злощастно запушване?

 1. На метална мрежа, която се намира на дъното на резервоара за миене близо до кобилицата.запушване в съдомиялна машина
 2. В грубия филтър (чаша с решетка, която също се намира на дъното на резервоара за измиване).
 3. В дренажната тръба.
 4. В дренажния маркуч.

Ако никога не сте почиствали съдомиялна машина, трябва да започнете с почистване на финия и грубия филтър, тъй като това действие е най-простото. Първо повдигаме и издърпваме металната мрежа и след това развиваме „стъклото“. Изплакваме и двете под течаща топла вода, като не забравяме да ги обработим предварително с гъба и препарат за миене на съдове. Поставяме филтрите на място.

За ваша информация! За да почистите по-добре мръсотията от филтъра, можете да го накиснете в топла вода с препарат и след това да го изплакнете с чиста вода.

Сега нека проверим дренажния маркуч за запушвания. За да направите това, той трябва да бъде изключен от сифона или канализационната тръба.Поставете малък съд, за да източите застоялата вода, след това развийте маркуча и го изплакнете добре с гореща вода. След всички процедури би било добра идея да почистите съдомиялната машина със специален сертифициран продукт.

Как да проверите и ремонтирате превключвателя за налягане и дренажната помпа?

Връзката е правилна, няма запушвания и в съдомиялната, защо машината все още не източва водата нормално? Явно има нещо друго. Експертите препоръчват да проверите превключвателя за налягане на съдомиялната машина. Пресостатът определя количеството вода в съдомиялната; ако не функционира, машината няма да източи напълно водата. Проверете и Смяна на превключвателя за налягане в съдомиялна машина – това е по-сложно начинание, свързано с разглобяването на съдомиялната. По-добре е да делегирате тази работа на специалист, но можете да го направите сами.

Когато стигнете до превключвателя за налягане, не забравяйте да проверите функционалността на контактите на неговия сензор. Често контактите изгарят и поради това устройството спира да работи. Ако всичко е наред със сензора за ниво на водата, нека проверим помпата. Като цяло можете да определите как работи помпата дори преди да разглобите съдомиялната машина, ако слушате как източва водата и какви звуци издава. Лошо работещата дренажна помпа обикновено издава силен шум и практически няма звук от вода.

важно! Някои хора, за да наблюдават как работи помпата на съдомиялната машина, накланяте работното устройство и гледате в тавата. Експертите не препоръчват да правите това; може да наруши работата на сензорите, което ще доведе до по-сериозни повреди.

За да стигнете до помпата, трябва да изключите съдомиялната от контакта и да откачите маркучите. След това трябва да поставите съдомиялната машина на задната стена, след като поставите парцали под нея. В повечето случаи ще имате незабавен достъп до помпата през дъното, без да се налага да премахвате стени. Ние правим следното:

 • намираме контактите на тялото на помпата;
 • вземете мултицет, задайте най-малката стойност в ома;
 • инсталираме сондите на устройството върху контактите и измерваме стойността, която трябва да бъде в рамките на 1000;
 • Ако електричеството на помпата е в ред, развийте го и го почистете добре. Случва се чуждо тяло да се забие в работното колело на помпата, което забавя въртенето му;
 • Ако помпата е чиста, но все още не работи, сменете помпата или се обадете на техник, който да ви помогне да разрешите проблема.

За да обобщим, отбелязваме защо съдомиялната машина отказва да източи водата нормално. Причините са много, но следствието е само едно – пълен резервоар с мръсна вода. За да се справите с проблема, ще трябва да проверите всички възможни причини стъпка по стъпка; това е единственият начин да откриете истината. Честит ремонт!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня