Водата не тече в съдомиялната машина Bosch

Водата не тече в съдомиялната машина BoschКакво да направите, ако в съдомиялната не постъпва вода? Да се ​​обадите на техник веднага или да се опитате сами да разрешите проблема? Всъщност можете сами да се справите с повечето повреди. Нека да разберем защо обикновено се случва тази ситуация.

Какво може да се е объркало?

Защо водата не тече в машината? Причините може да са няколко - от запушен филтър до повреда на контролния модул. За да идентифицирате проблемната област, ще трябва да проверите всеки елемент от PMM един по един, който може да е „виновникът“ за проблема.

Така че защо водата не се пълни в PMM на Bosch? Проблемът може да е:

 • запушен филтър на потока;
 • счупен всмукателен клапан;
 • повредена ключалка на вратата;
 • повреден превключвател за налягане;
 • активиран Aquastop;
 • повреден електронен блок за управление.Bosch SRV2IKX1BR

Баналните потребителски грешки също не могат да бъдат пренебрегнати. Така че водата няма да влезе в системата, ако спирателният вентил на тръбата е затворен. Не забравяйте да проверите маркуча за подаване на вода; може да е прегънат или смачкан. Уверете се, че водоснабдяването на къщата не е спряно.

Препоръчва се да започнете диагностиката на съдомиялна машина Bosch от проста към по-сложна, като „отстранявате“ един възможен проблем след друг. Първо се уверете, че не е потребителска грешка. След това проверете филтъра на потока и системата за защита от течове. Ще ви кажем как да направите това.

Или филтър, или защита срещу течове

Често съдомиялната машина Bosch не може да се напълни след активиране на системата Aquastop. Понякога потребителите дори не забелязват теч, тъй като под машината не винаги се образува голяма локва. Затова първо проверете входния маркуч на PMM.

Повечето модерни PMM Bosch са оборудвани с непропускливи маркучи за подаване.

Входящите маркучи Aquastop са оборудвани със специални клапани. Ако се образува теч в системата, тръбата се запушва и индикаторът върху нея става червен. Водата спира да тече в съдомиялната машина.

„Задействан“ маркуч за подаване на вода не може да бъде ремонтиран. Те са за еднократна употреба, така че ще трябва да смените елемента. Закупува се нова част за определен модел PMM на Bosch.Възможно ли е да се коригира аквастопът?

Не всички съдомиялни машини Bosch имат входни маркучи със защитна система Aquastop. Ако вашият PMM е оборудван с обикновена тръба, просто го проверете за дефекти и течове. Ако гофрирането е сухо, можете да продължите да проверявате следващия вероятен „виновник“ - филтъра за потока.

Когато свързвате PMM към комуникациите, опитни майстори инсталират филтър за поток върху тръбата за пълнене. Действа като допълнителна защита. Неговата задача е да предотврати навлизането на водни остатъци в машината. Този филтърен елемент трябва да се поддържа и почиства.

Има и главен филтър пред пълнителния клапан на съдомиялна Bosch. С допълнителна мрежа се запушва по-рядко, но не е изключено и запушването му. За да проверите филтърните елементи, трябва:

 • изключете захранването на машината;
 • изключете водата;
 • откачете входния маркуч заедно с филтрите;Почистване на филтъра на пълнителния клапан на съдомиялната машина
 • извадете филтърните елементи, почистете мръсотията и ги изплакнете в топла вода;
 • инсталирайте всички части на място;
 • проверете работата на PMM.

Допълнителният и главният PMM филтър на Bosch трябва да се почистват поне веднъж на всеки 6 месеца.

Ако след това към машината не се подава вода, ще трябва да потърсите проблема допълнително. Следващият ред за проверка е всмукателният клапан. Той се намира в точката на свързване на входния маркуч към корпуса на PMM.Ще трябва също така да проверите заключващото устройство на вратата и превключвателя за налягане.

Входящият клапан не работи

Често водата не влиза в съдомиялната поради повреда на входящия клапан. Този елемент е много чувствителен към промени в налягането във водоснабдяването. Ако налягането е малко по-високо от нормалното, частта може да се счупи.

Ето защо производителите на PMM Bosch в инструкциите за оборудването призовават потребителите да осигурят предпазни клапани в случаите, когато налягането във водопровода може теоретично да надвишава 1 MPa. Те ще предотвратят воден чук. Много хора не спазват тези препоръки, което води до сривове.

За да проверите клапана за пълнене на PMM, ще ви е необходим мултицет. Тестерът трябва да бъде превключен в режим на измерване на съпротивлението. След това сондите на устройството се прилагат към контактите на частта, която се диагностицира. Обикновено показанията трябва да са между 500 и 1500 ома.проверка на клапана на съдомиялната машина

Ако стойностите на екрана на мултиметъра се различават значително от стандартните стойности, тогава вентилът за подаване на вода е повреден. Частта не може да бъде ремонтирана; тя ще трябва да бъде заменена. Понякога елементът е просто запушен с отломки и за да възобновите работата на PMM, е достатъчно да го почистите.

Ако клапанът за пълнене е наред, проверете дали вратата на съдомиялната се заключва след затваряне. Характерно щракване ще ви уведоми, че механизмът е задействан. Ако ключалката е счупена, системата ще остане непропусклива, което означава, че водата няма да потече в работната камера. Поправете или сменете блокера.

Следващото нещо, което трябва да проверите, е превключвателят за налягане. Неправилно работещ сензор за ниво може да предаде невярна информация на контролния модул за наличието на достатъчно вода в бункера, докато там няма. Тогава „разузнаването“ няма да даде команда за набиране. Частта ще трябва да бъде заменена.

Табло за управление

Проблемът може да е и в електрониката на Bosch PMM. Не всеки ще може да диагностицира контролния модул, тъй като предстоящата работа изисква определени знания и умения. Дори не всеки майстор се захваща с такъв ремонт. Вкъщи може първо само да погледнете блока – понякога проблемът се вижда и с просто око.

Какво е електронен блок? Контролният модул контролира работата на всички елементи на съдомиялната машина Bosch. Той дава команда за изтегляне и загряване на вода, източване на отпадъчна течност, превключване към изплакване и т.н.

Обикновено не се поврежда целия модул, а един от неговите елементи. На платката всеки полупроводник е отговорен за работата на конкретен модул PMM. Ако откриете повредената част и я смените, устройството ще започне да функционира както преди.Табло за управление на съдомиялна Bosch

Първо трябва да премахнете контролната платка от машината. За това:

 • изключете захранването на съдомиялната машина Bosch;
 • изключете подаването на вода;
 • откачете дренажните и входящите маркучи от корпуса на PMM;
 • Отворете напълно вратата на машината;
 • Развийте болтовете, разположени отстрани и отзад на вратата на PMM;
 • премахнете горната част на вратата.

След като свалите горната част на вратата на съдомиялната машина, можете да видите контролния модул на специални ключалки. Внимателно проверете дъската за дефекти, изгаряния, подуване и ръжда. Ако на пръв поглед всичко е наред, тогава няма нужда да навлизате по-дълбоко, по-добре е да се обадите на специалист от сервизен център.

Техникът ще провери елементите на контролния блок с помощта на специални инструменти. След като установи неизправност, той демонтира повредения полупроводник и инсталира нов. В редки случаи може да се наложи пълна подмяна на електронния модул на съдомиялна машина Bosch.

Ако видите, че съдомиялната не се пълни, не бързайте да викате професионалист.Често можете сами да разрешите проблема. Един по един проверете всички елементи на PMM, отговорни за събирането на вода. След като откриете неизправност, сменете частта. Съдомиялната ще функционира отново.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня