Възможно ли е да се източи вода от пералня в септична яма?

Възможно ли е да се източи вода от пералня в септична яма?Много собственици на частни къщи инсталират септична яма. Това е елемент от локална пречиствателна станция. Водата се събира в утаител, където се пречиства с биоензимни препарати и естествени микроорганизми. Собствениците трябва да следят състава на отпадъчните води, за да не навредят на бактериите, живеещи в шахтата. Възможно ли е да се източи вода от пералня в септична яма? Как може разтвор с детергент да повлияе на биоензимните препарати? Нека разгледаме този въпрос.

Допустимо ли е свързването на машината към септична яма?

Добре подбраното местно лечебно съоръжение дава възможност да се осигури комфорт в частен дом, сравним с този в апартамент. Важно е да се спазват всички нюанси, както и изискванията и стандартите за експлоатация на септична яма. Преди да закупите резервоар за шахта, струва си да разберете какъв вид вода е разрешено да се изхвърля и какво не.

Домакинските химикали, съдържащи се в отпадъчните води, имат пагубен ефект върху полезните бактерии, живеещи в септичната яма.

За щастие, не всички перилни препарати, използвани за пране, са вредни за почистващото средство. Съставите, които не съдържат хлор, фосфати и нефтохимични елементи, са безопасни за септичната яма. Ако използвате „нежни“ домакински химикали, тогава свързването на машината към автономна канализационна система е приемливо.

Днес в продажба можете да намерите специални домакински химикали за септични ями. Това са препарати за миене на съдове, водопровод и пране на дрехи. Тези състави са специално проектирани, така че жителите на частни къщи да не страдат от „главоболие“ по отношение на наблюдението на качеството на водата, източена в резервоара.използвайте екологично чисти прахове

Нека се опитаме да се спрем по-подробно на веществата, които не трябва да влизат в септичната яма. Важно е да се гарантира, че следното не влиза в пречиствателната станция:

 • хлор;
 • химия със съдържание на повърхностно активно вещество над 5%;
 • фосфати;
 • петролни продукти: бензин, горива и смазочни материали, керосин, разтворители и др.;
 • лекарства, които съдържат формалдехид и окислители. Те могат да доведат до воня от септичната яма;
 • алкохол;
 • алкални вещества;
 • сулфати;
 • продукти с оцветители и аромати.

Днес има доста голям избор от „нежни“, естествени перилни препарати. Естествените екстракти, натриевият карбонат, биоразградимите вещества и растителните масла са абсолютно безвредни за бактериите, живеещи в септичната яма. Картерните резервоари не се страхуват от обикновената сапунена вода.

Ако използвате само естествени, безфосфатни, биоразградими препарати за пране, тогава можете да свържете автоматичната пералня към септична яма.

Основното нещо, което трябва да запомните, е, че колкото по-малко компоненти, чужди на микроорганизмите, влизат в шахтата, толкова по-ефективно и по-дълго ще работи структурата. Ето защо, за да удължите „живота“ на септичната яма, не забравяйте да следвате препоръките за използване на изключително естествени перилни препарати, които не съдържат „вредни“ химикали.

Къде да изхвърлите отпадъците от машината?

Ако не сте готови да се откажете от обичайните си домакински химикали, например прахове за пране, съдържащи повече от 5% хлор, фосфати и повърхностноактивни вещества, трябва да намерите друго решение за премахване на „отпадъците“ от машината. Как иначе да изхвърлям вода, ако не в яма? Можете да изберете един от следните методи:

 • земни филтрационни зони;
 • отцедете добре;
 • дъждовна канализация;
 • съхранение на вода (всеки запечатан контейнер ще свърши работа);
 • филтърна касета.къде да се оттича канализацията от машината

Използвайки един от тези методи, можете да организирате дренаж на вода от пералнята в частен дом. Най-простият вариант е течността от машината да се изхвърли в отделен резервоар. Ще трябва да похарчите малко повече за филтърна касета.

В продажба можете да намерите септични ями, които изобщо не се страхуват от битови химикали.

Когато септичната яма е достатъчно голяма, тя просто няма да усети едно измиване на машината. Петдесет литра вода, в която е разреден препаратът, ще се „загубят“ в няколко „кубчета“ на резервоара. Следователно, ако провеждате само няколко цикъла на седмица, не е нужно да се притеснявате твърде много - това няма да навреди на бактериите, колонизиращи шахтата. И все пак, дори и с няколко измивания на седмица, е по-добре да се грижите за септичната яма и да използвате само естествени почистващи препарати. Днес в магазините можете да намерите много различни формулировки без фосфати, хлор и други химикали.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня