Пералнята черпи вода, когато е изключена

Пералнята е изключена и се пълни с водаПералната машина може спонтанно да се напълни с вода, дори когато е изключена. И това е сериозен проблем, който може да доведе до наводняване на вашия апартамент, а ако това се случи, когато не сте вкъщи, тогава съседите отдолу също могат да пострадат. Какви са причините, поради които машината внезапно започва да прелива вода и как да ги отстрани и предотврати, всеки собственик на автоматична машина трябва да знае.

Причини за неизправност

Когато една пералня се повреди, водата може да потече както от канализацията, така и от водопровода. Можете да разберете по цвета и миризмата; ако мътна вода бавно се появи в барабана, тогава това очевидно е вода от канализацията.

В същото време, когато машината изтегля вода от водопровода без спиране, системата Aquastop няма да ви спаси от препълване на барабана с вода. Сензорът за защита срещу изтичане е фиксиран в тавата на пералната машина и водата ще изтече на пода. Следователно дори най-модерната защита ще бъде безсилна в този случай.

Но каква е причината машината да поема вода? Има две причини:

 • неизправност на клапана за подаване на вода;
 • неизправност на сифонния вентил или неговото отсъствие;
 • системата за източване е запушена, което води до изтичане на вода обратно в барабана през маркуча за източване.

важно! Ако такъв проблем е причинен от неправилно свързване на пералната машина към канализацията, тогава ще ви бъде отказан гаранционен ремонт. Ще трябва да отстраните проблема сами или за ваша сметка.

Отстраняване на неизправности

Така че, когато видите, че изключената пералня тече вода, незабавно затворете крана за подаване на вода. Едва след това преминете към отстраняване на неизправности.Не забравяйте да изключите машината от захранването. Ако причината за приема на вода е електромагнитен клапан, тогава той трябва да бъде заменен с подобен. Не е трудно да направите това сами.

За ваша информация! Ако пералнята е в гаранция, тогава вентилът трябва да бъде сменен от техник от сервизен център. В противен случай, след самостоятелно подправяне на вътрешността на пералната машина, гаранцията на оборудването ще изтече.

Достигането до соленоидния клапан за пълнене е лесно. При машините с предно зареждане той се намира под горния капак на корпуса и това е, което трябва да се премахне. При вертикални машини ще трябва да премахнете страничния капак. Но първо обърнете машината, така че да е удобна за работа, и изключете маркуча за подаване на вода. След като видите вентила, изключете маркучите от него, разхлабвайки скобите и електрическите проводници, като запомните полярността на тези проводници. Развийте вентила от тялото на машината и го извадете.

смяна на вентил в пералня

За ваша информация! При някои модели перални машини, за да премахнете клапана за пълнене, трябва да премахнете пластмасовата кутия под тавата за прах. Следователно процесът на подмяна може да стане малко по-сложен.

Тъй като електромагнитните клапани не могат да бъдат ремонтирани, ние вземаме нова резервна част и я свързваме към маркучите. В същото време използваме нови скоби, за да осигурим надеждни връзки. След това, спазвайки полярността, свързваме електрическите проводници и фиксираме клапана за пълнене.

Преди да затворите капака на пералната машина, свържете маркуча за подаване на вода и пуснете пробно пране. Проверете връзките за течове. След като сте сигурни, че всичко е наред, сглобете отново машината и я поставете на място.

Ако барабанът събира вода от канализацията, първо почистете сифона, към който е свързан дренажният маркуч от пералната машина. Е, ако причината е свързана с канализацията, тогава прочетете статията Сифон за пералня.

Предпазни мерки

дренажна връзкаИ накрая, как да избегнете ситуации, в които машината е изключена и поема вода. Всичко е съвсем просто, трябва:

 1. След измиване затворете крана за подаване на вода, ако не е там, не забравяйте да го инсталирате.
 2. Свържете антисифонен вентил, който ще предотврати обратното изтичане на отпадъчни води в машината.
 3. Използвайте система за защита от течове, която е инсталирана на пода. Както отбелязахме, системата за защита на пералната машина няма да помогне в такава ситуация.

Надяваме се, че информацията в тази статия ще ви помогне да предотвратите наводнение, да откриете причината, поради която водата се появява в барабана и бързо да я отстраните. Късмет!

   

6 читателски коментара

 1. Граватар Александър Александър:

  Всичко е много ясно, благодаря много.

 2. Граватар Галя Галя:

  Благодаря ти много.

 3. Граватар Симон Саймън:

  Благодаря за статията и видеото, много полезно.

 4. Граватар Константин Константин:

  Благодаря ти. Ще пробвам с клапана. Водата изглежда чиста. Вероятно не издържа.

 5. Граватар Валентин Валентин:

  Водата тече дори ако помпата не помпа. Какво може да е това, кажете ми?

 6. Граватар Мария Мария:

  Моля, кажете ми, може ли машината да черпи вода, когато е изключена поради лошо водно налягане? За да разберете, напълването на чайник от 1,5 литра отнема около минута.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня