Плъстене на вълна в пералня

Плъстене на вълна в пералняАвтоматичните перални машини често идват на помощ при ръкоделие, а мокрото сплъстяване в пералната машина е отличен пример за това. Използвайки автоматично измиване, можете да спестите време и да се предпазите от много повреди. Но идеалният резултат е възможен, ако вземете предвид характеристиките на вълната, използвана в продукта, и се придържате към основните правила за сплъстяване. Как да не развалите плетенето и да сте доволни от резултата, ще ви разкажем подробно по-долу.

Правила за сплъстяване в машина

Преди да започнете мокро плъстене от вълна, трябва да се подготвите добре и окончателно да решите дали използването на машина е оправдано. Този метод не е подходящ за всички, тъй като резултатът зависи от много фактори.. Те включват степента на боядисване на вълната, нейния цвят, плътност на плетене и избраната програма на пералната машина, температура и цикъл на центрофуга. За да не загубите продукта си, вземете предвид следните точки.

 1. Само естествената вълна може да се лее. Ако неговият компонент в преждата е под 60%, тогава резултатът ще бъде практически нулев.
 2. Свободната плетка държи по-добре от обикновената или дебела плетка.
 3. Ако вършите работата на ръка, тогава използването на машина за консолидиране на резултата ще бъде оправдано.
 4. Предметите от прежда могат да образуват хапчета, за да избегнете това, трябва да ги поставите в специална мрежеста торбичка или обикновена калъфка за възглавница.предмети, изхвърлени в пералнята
 5. Защитната обвивка е необходима и за безопасността на машината, тъй като частици вълна могат да попаднат в резервоара и да го запушат или да запушат дренажната система.
 6. Автоматична машина с хоризонтално натоварване е по-подходяща, тъй като е по-удобно да се контролира степента и напредъка на спиране. Предните модели нямат тази функция, но това не е толкова критично.
 7. За да увеличите вибрациите и да премахнете дисбаланса поради недостатъчно натоварване, се препоръчва да добавите дебели стари елементи като дънки.
 8. Памучният прах има положителен ефект върху сушенето, затова се препоръчва да добавите памучно бельо към барабана.
 9. Въртенето е разрешено, но силното усукване не. В противен случай елементът лесно ще се деформира.
 10. Бели и светли вълнени постелки по-лоши.

внимание! Идеалното решение би било да се провери използваната вълна и нейната пригодност за машинно плъстене чрез „пускане“ на тестова проба в машина.

Тестването е по-скоро задължително, отколкото желателно. Факт е, че крайният резултат от сушенето се влияе, в допълнение към факторите, описани по-горе, от твърдостта на водата, вида на използвания препарат, както и от вибрациите, скоростта на ускоряване на барабана и продължителността на прането. . Всички условия не могат да бъдат изчислени и предвидени. Започващите занаяти се препоръчва да започнат с прости предмети, шалове, ръкавици без ръкави, шапки, калъфи и вази. Особено внимание трябва да се обърне на свиването - правилно сплъстен продукт не трябва да се свива с повече от една трета.

Описание на процеса на сплъстяване

След като оцените крайния резултат и създадете най-оптималните условия за сушене, можете да продължите директно към процеса. Важно е да следвате последователността от действия и да не пренебрегвате тези инструкции. Затова се препоръчва да следвате този алгоритъм:

 1. Внимателно поставете един или повече плетени елементи в мрежеста торба или калъфка за възглавница.задайте температурата
 2. Зареждаме всичко в барабана на машината, като запълваме празнините с дебело цветно бельо, дънки или вече изпрани кърпи (новите лесно губят текстурата си при пране с вълнени дрехи).
 3. Изсипете/напълнете тавата с препарат или универсален прах, който отговаря на цвета.
 4. Ако се перат цветни материали, специален агент против оцветяване няма да навреди. Балсами и смеси, използвани специално за вълнени продукти, са забранени.
 5. Изберете деликатен цикъл или друга програма, която осигурява пране с големи количества вода. Ако можете да регулирате сами, настройте температурата над 40 градуса, центрофугирайте и изплакнете обилно.

внимание! Не можете да включите специален режим за пране на вълна.

 1. Продукт, който не е напълно изплакнат, трябва сами да изплакнете със студена вода и след това леко да изстискате, без да усуквате.
 2. Изваждаме продукта от машината и му придаваме форма, за което го изтегляме плътно върху желаната форма (буркан, юмрук, топка, ваза, специална поставка за шапки).
 3. След това го поставете върху равна повърхност и го изсушете, без да го окачвате на щипки.

Плъстените предмети трябва да се свият с около 30%. По правило един цикъл е достатъчен. Ако резултатът не отговаря на очакванията, можете да повторите процедурата до 3 пъти. Всеки следващ път се препоръчва да увеличите температурата на пране или да изберете други режими. Често трябва да експериментирате няколко часа, преди да коригирате вашата „формула“.

Мнения на опитни занаятчии

Лесно е да се види, че идеалните условия се определят чрез проба и грешка. Един вид майсторски клас ще бъде съвет от опитни майсторки на сплъстяване, които са готови да споделят своя опит. По-долу са дадени мнения относно използването на перални машини в процеса на сплъстяване:

Катерина Коршун

Понякога добавям чанти и барети към машината, но само след като съм ги обработил добре с ръцете си. Отдавна забелязах, че без задълбочено ръчно сплъстяване продуктът често се деформира и мачка. Аз правя така: поставям творението си в стара калъфка за възглавница, завързвам я здраво, натоварвам я с други неща и поставям прането на 40 минути и 50 градуса. Изсипвам сапунени стърготини и препарат за изплакване в обичайната доза в тавата. Но, честно казано, не го правя често, защото след машината не се работи толкова гладко, става много рошав и отнема много време да се оформя с ютия и пара. Но за ускореното премахване на няколко неща наведнъж е отлично.

Натали Симкина

Вярвам, че ако "опитомиш" една машина, тя ще бъде мил и незаменим приятел. Лично при мен е така. Изпирам обемисти вещи, чанти и чехли на „свободен полет” при всякакви температури и времетраене. Но винаги си крия работата в специална чанта, найлон, комарник или тюл. Но го доливам в машината само след ръчна обработка. За лек ефект го слагам в барабана с програма “Изплакване/Центофуга” и след това правя корекции с игла. Възможно е и закърпване след пране с бързо пране на 40 градуса за 30 минути. И при избора на 60-90 градуса, повърхността става абсолютно равна и не се различава от истинския филц. Така приготвям мъниста и топчета.

Лада Москва

Слагам чанти и възглавници в колата и резултатът не е лош: всичко е много гладко и без видими редове. Основното е да плетете възможно най-малко, като използвате дебели игли за плетене. Но не е подходящ за всички продукти. И така, с чехлите всичко е по-сложно, те се оказват в пъти по-тежки и плътни от ръчно плетените и топлината, която се запазва вътре, според мен е съвсем различна. Разбира се, това изисква време и материали за експериментиране, за да се постигне идеалният резултат. Вярвам, че пералните са за мързеливи и много натоварени, както и за тежки предмети.

Катерина Кубешова

Редовно експериментирам с машината и всеки път се заричам, че повече няма да се забърквам в това. Последният опит беше успешен, макар и с някои модификации. Беше така: първо обработих чантата на шлифовъчна машина, увих я в калъфка и започнах цикъла. Тогава се уплаших - изпраната дреха беше съвсем леко матирана, виждаха се дупки и размерът остана напълно непроменен. Отказах се от тази идея и се сетих за нея едва две седмици по-късно. Насапунисах я, намокрих я, потърках я с ръце и получих отлична чанта, тънка и издръжлива.

Мисля да опитам пак. Засега използвам машината само за редовно изплакване и центрофугиране на сухи дрехи - много е удобно.

Екатерина Логачева

Моята машина никога не ме е разочаровала. Винаги оставям всички шалове в машината. Правя това: въртя сто пъти плетен продукт във филм на IKEA и веднага го хвърлям в барабана. Накрая получавам перфектно качество без дефекти и п-п-п-ф, след изправяне и парене - не можеш да го познаеш от фабричното производство. Съвсем наскоро за първи път изплетох шапка, въртях я 200 пъти и я изпрах. Получи се много добре! Ръкавиците също не са се развалили!“

Ако вземете предвид дадените препоръки и личния опит на професионални майсторки, тогава сплъстяването в пералня ще върви бързо и с предвидим резултат. Основното нещо е да се адаптирате към възможностите на вашата пералня и не забравяйте да тествате избрания режим с тестова проба.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня