Пране на рипсени панталони в пералня

Пране на рипсени панталони в пералняВълшебните панталони са практични, топли и удобни за носене, но и са удоволствие за почистване. Рипсеното рипсено кадифе се счита за придирчив деликатен материал и неправилното пране на артикула ще доведе до повреда на тъканта, обезцветяване и свиване. Скъпите панталони ще загубят първоначалния си вид и свойства. Но всичко не е толкова страшно: можете да перете кадифени панталони в пералня и на ръка. Основното е да се спазват няколко важни нюанса.

Подгответе панталоните си предварително

На първо място, кадифените панталони трябва да бъдат подготвени за предстоящата процедура - почистете ги от прах, конци, мъх, косми и други полепнали отпадъци. Първо разклатете внимателно панталоните и след това преминете върху тъканта с четка за дрехи или специална ролка с лепкава основа.. Ако последното устройство не е налично, можете да го замените с домашна алтернатива: широка лента. Последователно залепете лентата към тъканта и я отстранете заедно с отломките.

Ако има тежки петна по панталоните, те трябва да се изперат преди пране. Продължаваме така:

 • избираме подходящ почистващ препарат (по-добре е да намерите препарат за отстраняване на петна за деликатни тъкани, без избелващи и алкални компоненти, но сапунът за пране също ще работи);Сапун за пране
 • според инструкциите дозирайте продукта или разредете топъл сапунен разтвор;
 • потопете мека гъба или четка в разтвор с продукта и обработете петното;
 • ако е необходимо, оставете продукта да "работи" за определено време;
 • изплакнете или незабавно изпратете за допълнително пране.

Не търкайте рипсено кадифе твърде силно - купчината може да се повреди. Необходимо е да действате възможно най-внимателно и да се движите по посока на ивиците. Забранено е и изцеждането на мокри помещения.

Ще съсипе ли картечница панталони от кадифе?

Препоръчително е да перете кадифе само на ръка, тъй като материалът е капризен и изисква най-внимателно почистване. Може да се пере в пералня, но на собствена отговорност на потребителя. Въпреки че вероятността от увреждане на тъканите ще бъде ниска, ако организирате процеса, като вземете предвид следните нюанси:

 • режимът може да бъде избран само „Деликатен“ или „Ръчен“;
 • въртенето е изключено или настроено на минимум;включете деликатната програма
 • добавя се омекотител за чешмяна вода (специален продукт или сода бикарбонат);
 • използват се само течни перилни препарати с щадящ състав, без агресивни компоненти, избелители и алкали;
 • температурата на нагряване на водата не трябва да надвишава 30 градуса;
 • автоматичното сушене е забранено.

Кадифеното кадифе не се препоръчва да се пере в автоматична машина.

Друго задължително условие при пране на кадифени панталони е избягването на балсам. По-добре е да добавите 5-6 супени лъжици 9% трапезен оцет към централното отделение на контейнера за прах вместо препарат за изплакване на етапа на изплакване.

Измийте по традиционния начин

Рипсените панталони трябва да се перат внимателно, така че ръчното почистване е най-добрият вариант. По този начин домакинята има пълен контрол върху процеса, няма да позволи излишно триене и ще намали цикъла на центрофугиране до минимум. Как работи измиването на ръцете?

 1. Легенът се напълва с топла вода (до 30-40 градуса).загрейте олиото и го изсипете в купа с гореща вода
 2. Перилният препарат се разтваря във вода (в идеалния случай гел за деликатни тъкани или сапун за пране).
 3. Панталоните се потапят в сапунения разтвор.
 4. Разтрийте силно замърсените места с мека гъба или четка.

Не можете да търкате кадифе с ръце - само с мека гъба или четка за дрехи!

 1. Изплакнете предметите в топла вода, докато перилният препарат излезе от тъканта.

При изплакване се препоръчва да добавите 3-4 супени лъжици оцетна киселина във водата, която нежно ще омекоти материята, ще повдигне вълната и ще предпази цвета на тъканта от измиване. Преди да изплакнете панталоните си, по-добре е да ги обърнете навътре, за да предпазите вълната от изтриване. Не можете да изцедите рипсено кадифе - трябва да оставите водата да се отцеди и след това веднага да я изпратите да изсъхне.

Ако панталоните са много мръсни

Ако върху панталоните няма само едно петно, а няколко и много сложни, тогава локалното третиране с препарат за отстраняване на петна няма да свърши работа. Панталоните трябва да се накиснат в сапунен разтвор с добавен почистващ препарат, като се оставят за 20-30 минути. Не можете да надвишавате горната граница - рипсеното кадифе се влошава от продължително излагане на вода.

Ако петната не изчезнат след 30 минути накисване, трябва да повторите процедурата. Напълнете легена с топла вода и добавете към него амоняк в размер на 3-4 капки на 5 литра. След това спуснете панталона и оставете за 10-15 минути. След това продуктът се изпраща за ръчно или машинно пране.

Премахване на влагата от нещата

След измиване все още мокрите панталони от кадифе се изпращат да изсъхнат. Панталони Може да се суши вертикално или хоризонтално. В първия случай се използват специални държачи за панталони или въже за дрехи, а във втория се използва подова сушилня, маса или под. Всичко се случва възможно най-естествено, избира се проветриво, сенчесто място на открито. Забранено е използването на сешоар, вентилатор, нагревател или гореща ютия при сушене на рипсено кадифе.

Кадифените изделия се сушат само по естествен път, без сешоар, вентилатор или нагревател.

За да ускорите процеса на сушене, се препоръчва да използвате метода на хавлиената кърпа. Първо трябва да го разстилате или всяка дебела, суха кърпа и да поставите мокрите панталони отгоре.След това всичко се увива в „ролка“ и се притиска няколко пъти. Когато „черупката“ се намокри, тя се заменя с нова. Този трик ще помогне за по-бързото абсорбиране на влагата от кадифе. След това панталоните се изтръскват и изпращат за по-нататъшно сушене.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня