Как да включите пералня Kandy?

Как да включите пералня KandyЗа да включите правилно пералнята Candy, не е достатъчно само да натиснете бутона „Старт“. Необходимо е правилно да сортирате нещата, да изберете подходящия режим, да добавите перилен препарат в контейнера за прах, да заредите барабана и едва след това да активирате програмата. Всеки споменат етап има свои собствени нюанси и изисквания, знаейки които можете да осигурите безопасно почистване и да постигнете идеално отстраняване на петна. Ще ви разкажем подробно в каква последователност да действате.

Добавяне на препарат

Колко добре се измиват нещата при пране зависи главно от перилния препарат. Трябва да е висококачествен прах или гел с надпис „за машината“. Но това не е всичко – важно е правилно да налеете концентрата или да го изсипете в пералнята.

Всички перални машини Candy са оборудвани със специални дозатори, често наричани приемници за прах. Тези кошчета се намират горе вляво и се използват за дозиране на перилен препарат по време на процеса на пране. В зависимост от модела, машината има от 2 до 4 отделения, всяко от които е предназначено за отделен вид концентрат или цикличен етап. Ето защо е важно първо да разберете видовете кювети.изсипете праха в кюветата Kandy

И така, моделът Aquamatic има само две отделения:

 • прахът трябва да се изсипе в лявото отделение;
 • в десния бункер - течни концентрати.

Кюветите не трябва да се смесват, в противен случай продуктът ще бъде дозиран неправилно. Ако прахът е слабо измит от диспансера, препоръчително е да използвате специален контейнер, който се пълни с концентрат и се поставя в барабана заедно с прането.Не е препоръчително просто да поръсите или излеете почистващ препарат върху дъното на резервоар или предмет - той ще се разтвори неравномерно и в най-лошия случай ще повреди тъканта, обезцветявайки или разрушавайки нейната структура.

Не можете да добавите гел или прах към барабана без специален контейнер - агресивен концентрат може да развали нещата!

Модерните модели Candy като Activa Smart са оборудвани с подобрени контейнери за прах с повече отделения:

 • за предпране;
 • за основни режими (за наливане на течности се използва специална тава, която се доставя с машината);
 • за избелващи агенти;
 • за течни допълнителни продукти (омекотители, балсами, овкусители).

За да се гарантира, че препаратът влиза в барабана навреме и в необходимото количество, резервоарът за прах трябва да се мие редовно. Без подходяща грижа кошчето ще се задръсти, задръсти, ще мухляса и ще причини неприятна миризма. Лесно е да избегнете проблеми: просто извадете дозатора от кутията, накиснете го в разтвор на сода или лимон и го върнете на мястото му.

Но винаги е по-добре да се грижите за състоянието на контейнера. Поради това се препоръчва след всяко пране да оставяте контейнера за прах отворен, за да изсъхне и почисти неразтворените остатъци от препарат.

Намиране на подходяща програма

Наборът от програми за пране за повечето перални машини е приблизително еднакъв. Единствената разлика е, че бюджетното оборудване има само основен набор от режими, докато скъпите перални машини ще зарадват собственика с допълнителни опции и функции. Цялата информация за мощността и възможностите на машината с декодиране и описание трябва да бъде предоставена в заводските инструкции.

Можете да разберете режимите без инструкции - контролният панел има икони и имена, които ви помагат интуитивно да определяте бутоните. Желаната програма се активира чрез завъртане на селектора, след което светодиодът светва, а на дисплея светват параметрите на пране. Някои машини предлагат допълнителни настройки на температурата на нагряване или интензитета на центрофугиране.

За да започнете прането на Candy, трябва да заредите прането в барабана, да добавите препарат и да активирате програмата.

По правило режимът се определя в зависимост от вида на тъканта на дрехите, които се перат:

 • издръжливи тъкани (памук, лен) - изискват интензивно пране, високи температури, обилно изплакване и високоскоростно предене;
 • смесени тъкани (синтетика, смеси) - кратък цикъл, температура до 40 градуса, среден интензитет на въртене;
 • деликатни материи (коприна, вълна) - нежно пране, обилно изплакване, нагряване до 30 градуса, минимална центрофуга.

изберете програма в Канди

Най-новите машини, например Candy Activa Smart, ще зарадват потребителя с допълнителни функции. Така че, като натиснете клавиша „Супер скорост“, можете значително да намалите продължителността на цикъла. Има режим „Ръчно пране“, при който прането се извършва възможно най-нежно и в голямо количество вода. Програмата "Eco-friendly" се счита за универсална, тъй като нежно почиства всякакъв вид тъкан. Предназначението на други топ опции, „Ултра-бързо“, „Специално изплакване“ или „Интензивно центрофугиране“, може да се познае по имената им. Заслужава да се отбележи, че интелигентната система може да контролира независимо количеството вода и степента на въртене на барабана, като анализира теглото на прането и се адаптира към получените данни.

Ако изберете програма по погрешка, не е необходимо да чакате до края на цикъла. Просто натиснете отново „Старт“, преместете селектора на позиция „Изключено“, изчакайте, докато настройките се нулират, и започнете прането отново.

Сортиране и съхранение на вещи

Влияе върху качеството на пране и сортиране на прането. Преди да се заредят в барабана, всички мръсни предмети трябва да бъдат внимателно сортирани по цвят и вид тъкан.. Това улеснява карането на колело, без да съсипвате дрехите си.

Важно е и правилното зареждане на машината. Ако капацитетът на машината е 5 кг, това не означава, че трябва да се зарежда същото количество пране при всяко пране. Тази стойност е вярна само за сухи памучни изделия, докато синтетиката и вълната тежат съответно повече и максимумът е различен. Съвременните машини са в състояние автоматично да претеглят дрехите в барабана и да сигнализират, когато са с наднормено тегло. В други случаи трябва да навигирате „на око“.

Препоръчително е да оставите около 1/3 от барабана празен или около половината за деликатни тъкани. Така прането ще се изплакне добре и няма да изглежда намачкано.

По време на процеса на сортиране също трябва да:

 • внимателно прочетете всички етикети, проверете температурата и интензивността на центрофугиране, препоръчани от производителя;
 • проверете джобовете, премахнете боклука и чужди предмети;
 • блокирайте всички подвижни части, декор, ръбове;
 • зашийте всички дупки, закопчайте „свободните“ копчета;
 • обърнете нещата отвътре навън;
 • закопчайте всички ципове и копчета;
 • премахване на трудни петна.

сортирайте нещата преди пране

Не е препоръчително да поставяте нещата в смачкана форма в барабана. Първо, улеснява премахването на петна. Второ, усуканите дрехи, особено тежките, често водят до дисбаланс. Малкото бельо, сутиени, бикини, блузи се поставят в специални защитни торби.Пухените якета и якета се перат със специални силиконови топчета, които предпазват изолацията от слепване.

Модерни модели като Candy ActivaSmart имат функция за презареждане на пране. Просто задръжте бутона „Старт“, изчакайте вратата да се отключи, отворете барабана и добавете забравените си артикули. По същия начин можете да премахнете излишните дрехи или паспорт или ключове, които случайно са попаднали в резервоара. След това отново активираме програмата, която ще продължи от момента, в който е спряла. Логично е, че е по-добре да използвате опцията от самото начало.

Активирайте програмата

Когато за първи път стартирате новозакупения Candy, ще трябва да се постараете повече. Първо е необходимо да демонтирате транспортните болтове и други защитни елементи, стикери, пенопласт и лента. Второ, изравнете тялото на машината, като регулирате краката на нивото на сградата. Трето, проверете дали маркучите и захранващият кабел са свързани правилно. Не забравяйте да прочетете инструкциите за безопасност преди пране.

Преди да стартирате Candy за първи път, трябва да отстраните транспортните болтове, да нивелирате тялото и да „пуснете“ машината на празен ход.

Преди първото измиване е важно да почистите самата машина от фабричната мазнина. Включва се специална програма, а при липса на нея - режим „Памук“ при максимална температура и двойно изплакване. Машината работи без пране, но с препарат.

прочетете инструкциите за SM KandyСлед това подготвената машина може да бъде стартирана в нормален режим:

 • заредете пране;
 • добавете перилен препарат;
 • изберете програма;
 • погледнете дисплея, където трябва да се покаже теглото на прането, температурата на нагряване на водата и продължителността на цикъла;
 • ако е необходимо, конфигурирайте отложен старт на цикъла;
 • щракнете върху „Старт“.

По правило машината ще покаже края на цикъла със звуков сигнал.Въпреки това, известно време след измиване, вратата ще остане заключена от съображения за безопасност. След 2-3 минути машината може да се отвори и нещата да се извадят.

След употреба пералнята се изключва от мрежата и кранът за подаване на вода се затваря до следващото пране. След това се препоръчва внимателно да проверите барабана, тъй като в него могат да останат забравени предмети. Накрая отваряме люка и контейнера за прах за сушене. Препоръчително е в същото време да избършете маншета на сухо, за да предотвратите появата на мухъл. Можете също така да преминете през тялото със суха кърпа, като изчеткате праха и конденза.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня