Монтиране на съдомиялна машина в плотове и мебели

монтаж на съдомиялна машинаПри планиране на интериорната композиция на една кухня, дизайнерът прецизно изчислява къде ще бъде разположен всеки интериорен елемент с точност до част от сантиметъра. Прави се скица на мебели и уреди, задават се размери и чак тогава по тази скица се създава истинска кухня - това е идеалният вариант. В този случай пространството за съдомиялната машина и нейните комуникации се изчислява предварително, в крайна сметка остава само да закупите и включите помощника за „ютия“ на място.

Най-често, за съжаление, се случва по различен начин. Първо ремонтираме кухнята: купуваме и монтираме мебели, всички необходими домакински уреди, организираме ежедневието и изведнъж си спомняме, че би било хубаво да си купим и съдомиялна машина. Докато се вземе такова решение, в кухнята вече няма свободно място за машината, а размерът на „съдомиялната“ е много значителен, за да я залепите „някъде на контакта“. Трябва да вземем нестандартни решения, за които ще говорим в статията.

Къде може да се вгради „съдомиялна“ в готова кухня?

Първо, имаме нужда от идея... Всъщност, преди да започнем работата по инсталирането на съдомиялна машина и да направим изчисленията, които предшестват такава инсталация, трябва да разберем къде ще напъхаме „съдомиялната машина“. Няма очевидни места, така че ще трябва да преработите нещо и евентуално да пожертвате функционалността на някои елементи от кухненския комплект. Има три възможни варианта.

 • Изградете „съдомиялна машина“ в ниша под плота, като първо сте извадили подовия шкаф от таммонтиране на съдомиялна под мивката или някакъв домакински уред, като например пералня.
 • Интегрирайте съдомиялната машина под плота директно в основния шкаф, като предварително сте го преработили.
 • Инсталирайте съдомиялната машина директно в мивката и най-вероятно мивката ще трябва да бъде малко преустроена.

Това е може би основният списък с опции за „интегриране“ на съдомиялна машина в завършена кухня. Има и специални случаи, когато можете да инсталирате съдомиялна машина в здрави окачени шкафове, но това е по-скоро изключение от правилото.

важно! Когато планирате инсталирането на съдомиялна машина в завършена кухня, помислете не само за размера на шкафа, мивката или нишата, но и за възможностите за свързване на комуникациите към нея.

Какъв е най-добрият начин да се подготвите за инсталиране на „съдомиялна машина“?

Трябва да подготвите инструментите и материалите, необходими за монтажа, едва след като сте успели да планирате къде и как ще поставите съдомиялната машина, както и как ще свържете маркучите и електрическите комуникации към нея. Ще говорим за нюансите на инсталацията малко по-късно, но сега ще изброим това, от което потенциално можем да се нуждаем, и ще започнем с инструментите. Ще ни трябва:

 • малък регулируем гаечен ключ (за да можете удобно да влезете в труднодостъпни места и да затегнете гайките);
 • клещи (може да не са полезни, но ако нещо се случи, могат да се използват много удобно, за да хванете някои крепежни елементи и да ги затегнете);
 • комплект отвертки (най-вече имате нужда от голяма плоска отвертка и отвертка Phillips);
 • лазерна или обикновена рулетка (лазерната ролетка измерва по-точно и е по-удобна за използване);
 • бормашина (необходима за правене на дупки за нови крепежни елементи при ремоделиране на мебели);
 • отвертка (може да е необходима за затягане и развиване на винтове от мебели).

За ваша информация! Ако сте свикнали да завъртате винтове на ръка, можете да правите без отвертка, но не е толкова удобно.

Инструментът, както можете да видите, е много прост. Всичко това може да се намери в гаража или килера на всеки нормален собственик, който поне понякога прави нещо около къщата. В допълнение към инструментите ви трябват и някои материали, чийто списък също ще зависи от конкретната ситуация. Ще трябва да отидете в специализиран магазин, за да ги получите. Какво може да ви трябва?

 1. Влагоустойчива евро розетка.
 2. Висококачествена розетка.
 3. Трижилен меден проводник (обикновено с дължина не повече от 2 м).
 4. Автомат за битови електрически мрежи.
 5. Тройник разпределителен за пластмасов водопровод с кран.
 6. Всякакви намотки за пластмасови тръби.
 7. Гумени уплътнения с различни размери.
 8. Хоризонтален сифон с изход за дренажен маркуч.
 9. Опаковка на пластмасови скоби.

Ако се притеснявате за безопасността на домакинските уреди във вашата кухня, трябва да добавите стабилизатор към този списък. Можете да прочетете повече за тези незаменими устройства в статията, как да изберем стабилизатор за пералня. Обикновено се закупува и монтира един общ стабилизатор за съдомиялната и пералнята, като по този начин защитава и двете „домакински помощни средства“.

Изграждаме „съдомиялна машина“ под капака на плота

Ако под капака на плота на вашия кухненски модул има подов шкаф, който е малко по-голям по височина, ширина и дълбочина от вградената съдомиялна машина, тогава няма нищо по-лесно да го демонтирате и да поставите на това място „миялна машина“. Когато демонтирате шкафа, изчислете разстоянието за вода и електрически комуникации.Ако разстоянието до водоснабдяването и канализацията е твърде голямо (повече от 1,5 метра), потърсете друг вариант. И така, нека направим следното.съдомиялна под плот

 • Отстранете вратите на шкафа, като развиете всички крепежни елементи от страничните стени.
 • Ако шкафът има собствени стени, развийте крепежните ъгли и отстранете тези стени.
 • Развийте краката и свалете основата на шкафа.
 • Премахваме задната стена.
 • Внимателно измерваме получената ниша, поставяме съдомиялната машина до нея и преценяваме по ширина и височина дали ще се побере там.
 • Свързваме входния маркуч през тройника към тръбата.

За ваша информация! Ако размерите на маркуча, който идва с машината, не са достатъчни, можете да закупите по-дълъг маркуч.

 • Свързваме маркуча за източване на „съдомиялна машина“ към страничния изход на сифона.
 • Включваме захранващия кабел в контакта и тестваме машината.

Ако вашата кухня няма нормален изход за свързване на съдомиялна машина, ще трябва да направите такъв. Изключваме електричеството и разглобяваме гнездото от електрическата печка. С помощта на тестерна отвертка намираме земните и нулевите проводници. Свързваме парче предварително подготвен меден проводник през клемите и го отвеждаме до правилното място. Закрепваме жицата към стената с помощта на специален крепеж. След това монтираме кутия за гнезда и устойчив на влага европейски контакт. Свързваме изходните проводници към машината и след това към контактите на гнездото, затваряме проводника в пластмасов кабелен канал.

Описахме една от опциите за просто инсталиране на контакт, въпреки че има и други безопасни схеми, които можете да използвате свободно. Ако се страхувате да работите сами с електрическите мрежи, ангажирайте професионален електротехник за тази работа.

Следващата опция за инсталиране на съдомиялна машина под капака на плота включва частично запазване на основния шкаф. Няма да е възможно да оставите мебелите недокоснати, но външният им вид ще бъде запазен. Ние вършим този вид работа.

 1. Отворете широко вратите на основния шкаф.
 2. Премахваме всички вътрешни рафтове, прегради и крепежни елементи за тях.
 3. Ако „съдомиялната машина“ не се вписва във височината на шкафа, отстранете дъното и краката, както и задната стена.
 4. Оставяме само вратите със странични стени, преценяваме размера на съдомиялната машина и се уверяваме, че пасва.
 5. След това ще трябва да поръчате преден панел, който ще покрива дъното на съдомиялната точно под вратите и да го завиете с помощта на ъглите.
 6. Сега остава само да свържете „съдомиялната машина“ към комуникациите, да я поставите в шкафа и да стартирате пробното измиване.

Интегрираме съдомиялната в мивката

съдомиялна под мивкатаАко размерът на вашата кухненска мивка ви позволява да поставите там съдомиялна машина, можете да направите това, но ще трябва да подготвите малко мивката. В този случай няма да пипаме нито стените на шкафа, нито мивката, нито предната част. Основната ни задача е да преустроим вътрешността така, че „съдомиялната“ да се побере безпроблемно там, но това, което пречи, е преди всичко сифонът.

Към дренажния отвор на мивката се закрепва стандартен сифон, като тялото му преминава от такъв отвор надолу вертикално директно към дренажната тръба. Най-вероятно ще попречи на правилното монтиране на съдомиялната, така че трябва да го сменим със специален хоризонтален сифон, чието тяло е пригодено точно за такъв случай. Завиваме новия сифон, като в същото време отстраняваме от мивката всичко, което може да попречи на монтажа на машината. Инсталираме машината, свързваме я и я проверяваме.

важно! Размерите на стандартните съдомиялни машини рядко съответстват на размерите на стандартните мивки, най-вероятно ще трябва да изберете тясна или дори компактна машина за миене.

В заключение отбелязваме, че инсталирането на съдомиялна машина в завършена кухня под плот или в мивка е доста трудно. Необходимо е да се изчислят размерите на получената ниша, като се вземе предвид дебелината на стените, правилно да се измери нейната дълбочина и да се изчисли разстоянието до мястото, където са свързани комуникациите. Но като цяло тази работа е доста изпълнима със собствените ви ръце. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня