Пране на плетена жилетка в пералня

Пране на плетена жилетка в пералняПлетена жилетка присъства в гардероба на всяка жена, помага да изглежда стилно и да се стопли в студа. Основното нещо е да измиете продукта навреме, като следвате всички правила и препоръки. В противен случай удълженият джъмпер или ще бъде мръсен и непривлекателен, или просто няма да оцелее при измиване. Остава да разберем дали е възможно да перете плетена жилетка в пералня или е по-добре да я почиствате „по старомодния начин“ на ръка. Всички отговори, нюанси и последователност са дадени по-долу.

Ние действаме според инструкциите

Няма единна инструкция за всички вълнени жилетки - всичко зависи от цвета и състава на материала. Докато продукт, плетен от изкуствени или комбинирани влакна, може да се пере в пералня, естествените неща не могат да издържат на такъв тест. По този начин джемперите, съдържащи до 20% вълна, могат лесно да оцелеят както при въртене в барабан, така и при високи температури. Дрехите с надпис „100%“ във вода или се разтягат, или се свиват, и то не само с един или два размера, а до размера на гардероба на кукла или гигант.

Преди да изперете жилетка, прочетете етикета - не трябва да има символи, забраняващи мокрото почистване.

За да не поемате рискове, не трябва да действате произволно, а стриктно да следвате инструкциите на етикета на продукта. На етикета производителят трябва да посочи оптималните условия за почистване: тип измиване, температура на нагряване на водата, максимална центрофуга и други параметри. Ако на етикета няма забранителни символи, тогава няма специални ограничения.

Но в допълнение към фабричните ограничения, си струва да запомните стандартните „забрани“ за всички вълнени изделия. Първият от тях е измиването възможно най-рядко.Така че, ако артикулът мирише неприятно, но няма външни петна, тогава не е необходимо да вземете праха, просто окачете жилетката на чист въздух и я проветрете. Втората точка се отнася до накисването, което е противопоказано за плетени дрехи. Трето, най-благоприятната температура за чифтосване е 30-35 градуса, а внезапните промени са нежелателни.

Когато почиствате вълнена жилетка, трябва да вземете предвид още няколко важни нюанса:прочетете етикета преди пране

 • използват се само гелообразни препарати, предназначени специално за вълна и деликатни тъкани (сухите смеси се разтварят по-слабо в студена вода и се забиват във влакната);
 • Можете да използвате обикновен шампоан;
 • Препоръчително е да добавите балсам или препарат за изплакване;
 • за борба с пелети в барабана се поставят специални топки;
 • изберете режим „Вълна“, „Деликатно пране“ или „Ръчно“;
 • автоматичното сушене е изключено;
 • въртенето е намалено до минимум, в идеалния случай до нула;
 • Преди да се зареди в барабана, жилетката се обръща наопаки и се поставя в специална защитна торба.

Ако има петна по жилетката, те се отстраняват преди зареждане в барабана. Като правило е достатъчно да се третира засегнатата област на материала със сапун за пране и да се разтрива с гъба. Ако светлата ви козина пожълтее, можете да използвате лимонов сок.

Не се препоръчва изстискване на плетени изделия. Максимумът е внимателно да натиснете материала, като премахнете влагата от влакната. След това жилетката се окачва на закачалки, за да може водата да се оттича свободно, след което се поставя върху равна повърхност, покрита със суха хавлиена кърпа. За сушене изберете проветриво помещение или балкон. Директната слънчева светлина трябва да се избягва, тъй като ултравиолетовата светлина обезцветява и разрушава влакната.

Ако машината не е добра

Прането на жилетка в машина е по-лесно и бързо, но все пак прането на ръка е за предпочитане и по-безопасно. Не забравяйте, че прекомерното въртене или температурни промени могат да повредят продукта: той ще се свие или разтегне. При почистването на космите по ръцете домакинята има пълен контрол върху процеса. Плетеният пуловер се пере изключително лесно на ръцете.ръчно пране на плетена жилетка

 1. Напълнете легена с топла вода.
 2. Разтворете препарата във вода и го разпенете.
 3. Първо измиваме петната.
 4. Поставете жилетката във вода и я изперете с леко натискане и изцеждане.

Изплакването се извършва на няколко етапа, водата се сменя до прозрачност и накрая се добавя препарат за изплакване. Сушете джъмпера във вертикално положение на проветриво място без пряко ултравиолетово лъчение.

Трябва ли да използвам ютия?

Гладенето и вълнената жилетка не се смесват. По-добре е да не рискувате с влакната и ако се появят гънки, окачете джъмпера до тенджери с вряла вода или във ваната, докато се къпете. Високата влажност и горещата пара бързо и безопасно ще изгладят продукта.

Понякога производителят позволява гладене, както е посочено от иконата на етикета. Но трябва да разберете, че ютията се нагрява до минимална температура и се държи на разстояние 2-3 см от предмета. Директният контакт между тъканта и подметката ще доведе до деформация и повреда на влакната.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня